צילום: אי.פי // "הליידי די שלנו". היידר

סופו של "הנכד הרוחני של היטלר"

מנהיג הימין הקיצוני יורג היידר, שהצליח לסחוף אחריו המונים ולעורר את זעם העולם על אוסטריה, נהרג בסוף השבוע בתאונה בדרך לבית אימו • אוהדיו כבר משמיעים תיאוריות קונספירציה: המוסד הישראלי קשור

פחות משבועיים לאחר הקאמבק מעורר התדהמה של הימין הקיצוני באוסטריה - נהרג אתמול לפנות בוקר בתאונת דרכים המנהיג הקיצוני יורג היידר, והוא בן 58.

נשיא אוסטריה, היינץ פישר, ספד לו והגדיר את מותו כ"טרגדיה אנושית", ואילו דוברו של היידר, סטפן פטצנר, אמר כי "בשבילנו זה כמו סוף העולם". בכך סיכם פטצנר את תקופת הפריחה שהביא היידר על מפלגות הימין הקיצוני באוסטריה, שהגיעו בתקופתו לשיא כוחן.

התאונה אירעה לאחר שהיידר יצא מאירוע שערכו לו תומכיו, והיה בדרכו לחגיגות יום הולדתה ה-90 של אמו. הממונה על החקירה מטעם משטרת אוסטריה סיפר כי היידר נסע במהירות מופרזת בכביש בין-עירוני שהמהירות המקסימלית המותרת בו היא 70 קמ"ש, והתנגש בחומת בטון.

במחוז קרינתיה, שעליו משל היידר, התקשו להתגבר על הכאב באובדן מי שחלקם ראו כגיבור מקומי. "לא נשכח אותך לעולם, היית ה'ליידי די' שלנו", נכתב בפתק שהוצמד לאחד מזרי הפרחים שהונחו בכניסה לבית הממשל. גם תיאוריות הקונספירציה לא איחרו להגיע, ובאתרי האינטרנט של הימין הקיצוני רמזו בין היתר כי ידו של המוסד הישראלי בתאונה המסתורית, שנגרמה לדבריהם לאחר שסוכנים ישראלים החליפו את רכבו באחר.

היידר, בנם של חברים לשעבר במפלגה הנאצית, לא היסס בעבר לשבח את פועלו של הרייך השלישי ואף הגדיר מחנות ריכוז כ"מוסדות מענישים" בלבד, וזכה לפיכך לכינוי "נכדו הרוחני של היטלר". הוא הצליח לעורר את זעם העולם על אוסטריה כשצורף לממשלה בשנת 2000, לאחר שגרף 27 אחוזים מקולות הבוחרים. באיחוד האירופי הגיבו אז בחריפות לצירופו בעיקר באמצעות סנקציות, ואילו ישראל החליטה על החזרת השגריר הישראלי מווינה.

הדבר הוביל אמנם להתמתנות התבטאויותיו של היידר, אולם בבחירות האחרונות שנערכו בסוף ספטמבר הצליח להוביל את מפלגתו, "הברית למען העתיד", להישג משמעותי, כאשר הוא מנצל את הסקפטיות הרבה שפשטה בקרב האוסטרים מהאיחוד האירופי. יחד עם מפלגת הימין הקיצוני המקבילה, מפלגת "החירות", שבעבר עמד בראשה, הצליחו המפלגות להכפיל את כוחן ל-28 אחוזים מהפרלמנט האוסטרי.

מאז ניסה היידר דרך לתרגם את כוחו האלקטורלי, גם אם ידע שכפי שאירע בשנת 2000, תדמיתו הבעייתית תקשה עליו להצטרף לממשלה. מותו אתמול אולי הביא את הקץ לאמרותיו הקיצוניות, אך ספק אם יביא לחיסולו של הימין הקיצוני. מנהיג מפלגת החירות הנוכחי, הנס כריסטיאן שטראכה, שהיה בן טיפוחיו של היידר, הקצין לאחרונה את עמדותיו ואף תבע לאסור לחלוטין הגירה לאוסטריה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...