מידי שנה מתגלות, בעיקר בשווקים, צנצנות דבש שאינן עומדות בדרישות התקן, כאשר למעשה מדובר בדבש מזויף - מוצר תעשייתי עשוי סוכרים, קרמל וצבעי מאכל.
דבש בעל תו תקן נמצא בפיקוח שוטף של מכון התקנים ועובר בדיקות מקיפות במעבדות מכון התקנים, המוודאות כי מדובר בדבש טבעי ללא תוספות סוכרים או תוספות מלאכותיות אחרות. מומחי המכון מוודאים כי הדבש נאגר על ידי הדבורים מצוף הפרחים ולא נעשו בו שינויים בתהליך העלול לפגוע באיכותו.
ואיך תדעו לזהות זאת אתם שואלים? דבש טוב ואיכותי זהו דבש שלא עבר חימום, אומרים הדבוראים. דבש טבעי שאינו מחומם נוטה להתגבש עם הזמן. זוהי תופעה טבעית המעידה על דבש איכותי. כדי להחזירו למצב נוזלי מומלץ להניח את צנצנת הדבש בכלי עם מים חמימים לא רותחים. לאט לאט הדבש יחזור להיות נוזלי. כדי לשמור על הדבש שרכשתם, אחסנו אותו במקום מוצל והרחק ממקור חום.
באשר להיכן כדאי לקנות, במכון התקנים ממליצים לקנות אצל משווקים וחנויות מוכרות ולא בשווקים פתוחים. כמו כן, מומלץ לבדוק האם שמו של המשווק מוכר במועצת הדבש כמשווק מורשה העומד בתקנים.
יש לוודא כי על גבי האריזה ישנו סימון שם המשווק/ יצרן, כתובתו, תאריך האריזה מסומן בגלוי (יום, חודש ושנה) ותאריך תפוגה המסומן במילים "עדיף להשתמש לפני...".
כמו כן, "אם מחירו של הדבש נמוך באופן משמעותי", אומרים במכון התקנים, "הדבר עלול להעיד על זיוף הדבש או שמירתו בתנאים לא נאותים הפוגעים באיכותו".
