אלכסנדר גבריאל, מייסד מזקקת Maison Ferrand, נחשב לילד הבעייתי של אזור קוניאק, יצרן שלא מקבל שום דבר כמובן מאליו ולא חושש לצאת נגד מוסכמות ותקנות בנות מאות שנים. למרות המאמצים של גבריאל, את החוקים של קוניאק קשה מאוד לשנות, לכן הוא החליט להפנות חלק מהיצירתיות לאזור אחר - האיים הקאריביים ולמשקה אחר - רום.
תהליך הייצור של הרום זהה בלא מעט מובנים לזה של תזקיקים אחרים; לוקחים חומר גלם עתיר סוכר - במקרה שלנו מולסות, סירופ קני סוכר או מיץ קני סוכר - מתסיסים אותו באמצעות שמרים, מזקקים בדודי נחושת קטנים או במערכות זיקוק רציף, ובמידת הצורך מיישנים בחביות עץ. את הרומים מבית Plantation, מותג הרום של גבריאל, מזקקים בקאריביים, בשיטות זהות לאלה שבהן מייצרים כל רום אחר באזור - אבל היישון שונה לחלוטין.
הרומים המתיישנים מתחילים את דרכם בחביות בורבון, בחום ובלחות של הקאריביים, ואחרי כמה שנים עוברים למרתפים הקרירים של Maison Ferrand בקוניאק, להתיישנות נוספת בחביות אירופיות קטנות. ההשפעה האירופית על העשייה הקאריבית ניכרת במרקמים המלאים ובטעמים המאוזנים, והחביות מקוניאק מוסיפות לרומים המיושנים של Plantation מורכבות ועניין, מאפיינים די נדירים בעולם הרום המסחרי.
Plantation 3 Stars
ערבוב של שלושה סוגי רום משלושה מקורות, שזוקקו בשיטות שונות: הרום מטרינידד בזיקוק רציף, הרום מג'מייקה בזיקוק דודי והרום מברבדוס בשילוב בין שתי השיטות. רוב הרומים בבלנד צעירים מאוד, למעט מעט רום ג'מייקני שהתיישן עשר שנים. למשקה הצלול יש ריחות נקיים של קרמל, וניל, ציפורן ותבליני אפייה מתוקים נוספים, מרקם חלקלק, מבנה עשיר בהשוואה לרומים לבנים אחרים וסיומת עשבונית. רום לבן עם נפח מרשים, שיכול להפוך קוקטייל על בסיס רום לקצת יותר מעניין. המחיר: כ־110 שקלים.
Plantation Grand Reserve
הרום, שזוקק בברבדוס, חלקו בדודים וחלקו בזיקוק רציף, התיישן כשנתיים באקלים טרופי, בחביות ששימשו ליישון ברבן, וכשנה נוספת בקוניאק. יש לו צבע זהוב ענברי וריחות עשירים ומאוזנים של אננס, וניל, קוקוס ופירות לבנים בשלים. במפגש שלו עם החך עולה שילוב בין טעמי וניל ופירות טרופיים בשלים לטעמי פירות טריים, והסיומת חמימה ומתובלת. אין ספק שהוא יכול לשדרג לא מעט מתכוני קוקטיילים, אבל נראה לי שאפשר ליהנות ממנו גם בפני עצמו, עם קוביית קרח או שתיים. המחיר: כ־160 שקלים.
Plantation Pineapple
רום אננס היה המשקה החביב על הכומר סטיגינס, אחת הדמויות הפחות חביבות בספר "מועדון הפיקוויקים" של צ'רלס דיקנס. רום האננס של Plantation נוצר בתהליך מסורתי ששוחזר על ידי גבריאל אלכסנדר, בשיתוף פעולה עם היסטוריון המשקאות דיוויד וונדריץ', והוא כולל קילוף וחיתוך ידניים של אננסים מובחרים, השריית הפרוסות בחביות של רום לבן למשך שבוע וזיקוק נוסף. אחרי שמערבבים את התוצאה עם רום כהה שבו הושרו פרוסות אננס למשך שלושה חודשים, מתקבל משקה זהוב שממלא את האף בריחות של אננס צלוי, הדרים ותבלינים, ואת הפה בטעמים מתקתקים של פירות חרוכים. המחיר: כ־160 שקלים.
Plantation 20th Anniversary
לרגל יום הולדתו ה־20 של בית הקוניאק Maison Ferrand, נוצר משקה חגיגי במיוחד, מרומים בני 20-15 שנה שזוקקו בברבדוס, בזיקוק רציף ובדודים, והתיישנו על האי שמונה עד עשר שנים לפני שעברו ליישון נוסף של שנתיים עד עשר שנים בקוניאק. יש לו ריחות וטעמים של וניל, שוקולד, תבלינים מתוקים, קרמל, טבק ואגוזים, מרקם עשיר ומוצק שסוחב בקלות את כל המורכבות הזו וסיומת מעודנת, לא יותר מדי מתוקה. סדרו לו מקום בארון בין הקוניאק לסינגל מאלט. המחיר: כ־280 שקלים.
yairgath@gmail.com