"הסלמון שלכם לבן, אנחנו אלה שצובעים אותו"

בסושי או בארוחת גורמה – הסלמון נמצא בכל מקום, והוא כבר לא נחשב לאוכל לעשירים בלבד • אך מסתבר שהפופולאריות שלו גורמת לו להחוויר, ולהתייקר

הצבע האדום של הסלמון עולה לכם 20 אחוז יותר // צילום: איתיאל ציון

כל חובב דגים ודאי שם לב שדגי הסלמון (אלתית בעברית תקנית), מהייצורים הימיים הגדולים והטעימים ביותר, נראים יותר ויותר על המדפים במרכולים, וכי מחיר הסלמון הולך ויורד. בין אם בסושי או במנות שף, מטוגן או אפוי, מעושן או נא, הדג הענק הנפוץ בכל ימות העולם, כבר אינו "דג לעשירים בלבד" כפי שהיה בעבר. 

אלא שהשפע הזה הוא למעשה מעשה ידי אדם, ויש לו מחיר. אחרי שדיג דגי הסלמון הוביל לחשש מפני הידלדלות המין באוקיינוסים, ובני האדם החלו להגביר את גידול הדגים הענקיים בחוות גידול ימיות. אמנם הגידול החקלאי בבריכות מים ואזורי גידול הוריד במעט את הסכנה המרחפת מעל הסלמונים השוחים ברחבי האוקיינוסים ובפיורדים, אך הבעיה התעוררה כשבשר הדגים הגיע למדפי המרכולים. בשר הסלמון, שמוכר לרוב הציבור כבעל צבע אדום לוהט, היה חיוור להחריד, לא בגלל שנשא מחלות – אלא פשוט כי גדל בשבי. 

דון ריד, חקלאי ממחוז קולומביה הבריטית שבמערב קנדה, סיפר כי כשמכר סלמון חיוור יחסית, הלקוחות הותירו אותו על המדפים: "אנשים קונים את מה שהם רגילים אליו", הוא אומר למגזין ה"טיים", "אף אחד לא מעוניין לקנות סלמון לבן". ריד, המגדל את הדגים שלו לחופי האוקיינוס השקט, מסביר כי מה שלמעשה צובע את עורו של הסלמון לאדום האופיינו לו אינו אלא הסרטנים הקטנים מהם הוא ניזון. כדי להדביק את הפער בין הדגים האדומים החופשיים לדגים החיוורים הגדלים בשבי, מוסיפים החקלאיים פיגמנטים קרוטנואידיים באופן מלאכותי. 

 

"הצבע האדום של הדג הופך אותו לאקזוטי"

לדברי ריד, הלקוחות האמריקנים מוכנים לשלם דולר נוסף לפאונד עבור דג סלמון אדום, שהפך לדג השני הפופולארי ביותר בארה"ב, מאשר להכניס לעגלה שלהם דג סלמון חיוור – למרות שלשניהם אותו הטעם. דגי סלמון שתפסו ברשתות של סירות דיג באמצע האוקיינוס אגב, יעלו פי 3 מסלמון שגדל בשבי. האמריקנים, ש-70 אחוז מתצרוכת הסלמון שלה מקורה בבריכות גידול, אכלו ב-2015 לא פחות מ-816,466,266 ק"ג דגי סלמון. "סלמון כל כך פופולארי בארה"ב בין היתר בגלל הצבע שלו", מסביר הסופר פול גרינברג, המתמחה בכתיבת ספרי קולינריה, "הצבע שלו אקזוטי, הוא מודגש. כשחושבים על זה, צבע הבשר של רוב הדגים נע בין בז' לאפור ולבן. הצבע של הסלמון קופץ לנו בעיניים בין כל הצבעים האפרוריים האלה". 

אלא שמסתבר כי ההתעקשות של הלקוחות לגבי צבע הדגים שלהם, פוגע בסופו של דבר בכיס של כולנו. אמנם יש חקלאים הטוענים כי הפיגמנטים שהם מוסיפים למזון דגי הסלמון נועד בין היתר לשמור על הערכים התזונתיים שלו, אך כל המגדלים מסכימים כי המחיר של תוסף התזונה הוא אחד הגורמים העיקריים למחירו הגבוה של הסלמון. למעשה, האסטקסנטין מהווה לא פחות מחמישית ממחירו הסופי של הדג. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר