באשדוד ובאשקלון צפוי "בלאגן" עצום של בני נוער החוגגים במסיבות חוף. בירושלים, הפארקים ואזורי המועדונים צפויים להתמלא בבני נוער משועממים ושותים, "עמק האלכוהול" במפרץ חיפה צפוי להצדיק את שמו ולמשוך שתיינים צעירים, שגילם רק הולך ויורד, ובתל אביב נערכים לקטטות במועדונים ולאלימות באזורי הטיילת והנמל.
זו התחזית של המשטרה לחופש הגדול, כפי שהוצגה אתמול בכנס של 50 מפקדי יחידות השיטור העירוני, שהתכנסו לראשונה ודנו בסיכול ומניעה של עבירות "איכות חיים" בידי צעירים.
ואם לא די בכאב הראש שמחכה לשוטרים בטיפול בעבירות סמים, אלכוהול ואלימות בקרב בני הנוער, הרי שבחודשי הקיץ החמים כאב ראש הכי גדול צפוי דווקא מתופעת הקריוקי, שגורמת לא פעם לעימותים אלימים בין בני הנוער לשכניהם.
בשנים האחרונות תופעת שתיית המשקאות האלכוהוליים בקרב בני הנוער הולכת ומחמירה. גיל הצעירים שצורכים אלכוהול הולך ויורד, והחופש הגדול מוביל לא פעם לכך שבני נוער נפגשים בפארקים ובגנים ציבוריים ושותים לשוכרה. במקרים רבים הם נגררים גם למעשי ונדליזם ואלימות קשים.
בכנס המקצועי נידונה הפעילות לקראת יציאת בני הנוער לחופשת הקיץ, תוך מתן דגש למענה תגובתי מהיר לתלונות של אזרחים המגיעות למוקדי המשטרה והרשויות המקומיות, ניתוח ומיפוי מקדים של המוקדים הבעייתיים בכל רשות וביצוע פעילות יזומה במוקדים המועדים לפורענות. סגן ראש אגף המבצעים במשטרה, תנ"צ יוסי חמו, הודיע בכנס כי בקרוב ייפתחו 16 יחידות שיטור בערים נוספות.
יחידות השיטור העירוני משלבות שוטרים ופקחים, העובדים יחד על פי שעון החיים העירוני. ראש מדור שיטור עירוני באגף המבצעים, רפ"ק ניר מזור, אמר ל"ישראל היום" כי רוב הנטל על היחידות נופל בחודשי החופש הגדול. לדבריו, "בני הנוער בשיאם כשהעיר בשיאה, גם כשמדובר ילדים טובים. 'נקודה חמה' שמייצרת פגיעה באיכות החיים יכולה להתחיל מעישון נרגילה, קצת ונדליזם, ואפילו נסיעה בניגוד לחוק באופניים חשמליים. זה הרגע שבו מתחילה המולה שמייצרת עשרות אירועים שבגינם אזרחים מתקשרים אלינו".
במשטרה מציינים כי יחידות השיטור העירוני מהוות מכפיל כוח למערך הסיור, עם יתרון יחסי של אכיפה אפקטיבית באמצעות מערך המונה כ־1,400 שוטרים ופקחים. הצוותים, הפועלים בצמדים בניידת, מגיבים באופן בלעדי על סל עבירות המטרידות את האזרח, תוך שילוב סמכויות אכיפה משטרתיות עם סמכויות אכיפה בהתאם לחוקי עזר עירוניים.
כך למשל בשנה האחרונה טופלו על ידי יחידות השיטור העירוני יותר מ־400 אלף אירועים, ובהם מניעת תופעות אלימות ובריונות, ונדליזם, עבירות רעש וניקיון, סיוע באכיפת תחום רישוי בנייה וחוקי רישוי העסקים, אכיפת עבירות הקשורות לאלכוהול, רוכלות, תברואה ועוד. יותר מ־100 אלף תלונות התקבלו במוקדי 100 של המשטרה ובמוקדי 106 של הרשויות המקומיות רק על אירועי רעש. יותר מ־120 אלף דו"חות נרשמו בגין עבירות הפוגעות באיכות החיים, מתוכן יותר מ־70 אלף בגין בריונות תנועה.
לדברי רפ"ק מזור, העבירות השכיחות ביותר שבהן מתמקד השיטור העירוני הן עבירות של רעש, ונדליזם ובריונות תנועה. "חופשת הקיץ מאופיינת בריבוי של אירועים של מוקדי רעש במרחב הציבורי, שלעתים מלווים בשתיית אלכוהול, ונדליזם, עישון וקטטות. בריונות תנועה מאופיינת בנסיעה פרועה באופניים חשמליים, חניה בחניית נכה, על אדום לבן ועל המדרכה ובחסימת חניות של בתים פרטיים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו