ביקורת טלוויזיה: "כבודו" נראה מציאותי ואמין

ביקורת טלויזיה • כבודו, פרק 9, yes Oh ,22:00 • האיש שניסה למנוע מלחמה, כאן 11, 19:00

בשם האב

כבודו, פרק 9, yes Oh ,22:00

בזמן שראש ממשלה לשעבר יושב מאחורי סורג ובריח, שרים מואשמים בשחיתות, שוטרים סורחים, ראשי ערים עושים בכספי ציבור כבשלהם - האם מישהו יופתע לשמוע ששופט מואשם בפלילים? לא ממש. 

"כבודו" של רוני ניניו ושלמה משיח מגלגלת את סיפורו של שופט השלום מיכה אלקובי (יורם חטב), שבנו מעורב בתאונת פגע וברח. אלקובי רוצה להסגירו למשטרה, אך כשמתברר לו שהנפגע הוא בן למשפחת פשע, הוא משנה את דעתו. מכאן כדור השלג מתחיל להתגלגל, והגופות נערמות. על זה חיים הכט היה שואל "מה אתם הייתם עושים"? 

הקצב של "כבודו" קצת אטי, ועלילות המשנה נראות כאילו נתפרו כדי למלא חורים בתסריט. בהיבט הוויזואלי הסדרה סובלת מעודף צילומי רחפן - גם מזה עוד נצטרך להיגמל.

הסיפור ש"כבודו" מספרת על ניצול הכוח והשררה, על היחסים בין בני מיעוטים לישראלים ועל שוטרים שמשתפים פעולה עם עבריינים, נראה מציאותי ואמין. מהבחינה הזאת, יש מקום לדאגה. 

 

בודד בצמרת 

האיש שניסה למנוע מלחמה, כאן 11, 19:00

אם מלחמת ששת הימים היתה תוכנית ריאלטי, משה דיין היה קרוב לוודאי המנצח הגדול. אולי זאת היתה אחת הסיבות ליצירת "האיש שניסה למנוע מלחמה", שבא לעשות תיקון היסטורי ונותן את הפוקוס ללוי אשכול, ראש הממשלה דאז (ושר הביטחון לפני מינוי דיין).

לרגל 50 שנה למלחמת ששת הימים, תאגיד השידור הציבורי יצר דוקו־דרמה המתמקדת בפרק זמן קצר ומשמעותי טרום המלחמה - תקופת ההמתנה. לוי אשכול, שאותו מגלם דובל'ה גליקמן במשחק מצוין, נמצא בקרב הגנה. כוחות המילואים כבר גויסו, המטכ"ל לוחץ עליו לפתוח במלחמה, העם קורא לו למנות את דיין לשר ביטחון, ואפילו חברי מפלגתו לא סומכים עליו. הוא לא ממהר לתת את ההוראה, לפחות עד שלא יקבל את הסכמת האמריקנים. התקשורת ודעת הקהל מסמנים אותו כהססן, ו"הנאום המגומגם" המפורסם שבא להרגיע את הציבור, רק מחזק את הקריאות למנות מישהו אחר (יגאל אלון או דיין) לשר הביטחון. אשכול נכנע ללחץ וממנה את דיין, שזוכה בכל הקרדיט על מלחמת ששת הימים. 

"האיש שניסה למנוע מלחמה" נאמנה למקור: השחזור התקופתי נראה אמין, והשחקנים שמגלמים את הדמויות המרכזיות (דיין, עזר ויצמן, אריאל שרון), לא נגררים לחיקויים. יוצא מהכלל הזה הוא אמנון וולף שמגלם את רבין - הניסיון להגיע לחיתוך הדיבור של המקור, צורם ולא עובד. 

לצד קטעי ארכיון שמסייעים להבין את ההקשרים ומוסיפים צבע לעלילה, יש קטעים מיותרים שמוטב שהיו נשארים על רצפת חדר העריכה. אחד כזה, לדוגמה: אשכול ועוזרו עוזבים את מטה המטכ"ל לאחר עימות עם ויצמן. לאחר לכתם, חיילת מביטה בוויצמן, ששולף לעברה את הרפליקה "מיידלע, תחזרי לעבודה". אם התאפקתם מלשים טלה על הכתפיים של שרון, יכולתם להתאפק עם ויצמן.

"האיש שניסה למנוע מלחמה" מאירה באור חדש את אשכול, נוגעת בחייו האישיים ובנישואיו למרים הצעירה ממנו ב־35 שנה, מבליטה את חלקו הגדול בניסיון להימנע ממלחמה ושמה דגש על בדידותו בצמרת. במובן הזה היא עושה איתו חסד, שלא קיבל בזמן אמת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...