54 תלמידים בתכנית הייחודית של משרד החינוך ללימודי השפה הפרסית ותרבות איראן מתכוננים בימים אלה לבגרות הראשונה במקצוע, שתיערך בחודש הבא.
הבחירות באיראן שיתקיימו בסוף השבוע לא אומרת הרבה לישראלי הממוצע, אבל תלמידי מגמת איראן ופרסית בתיכון בן־גוריון בפתח תקווה בעלי ידע רב בנושאים מסוג זה. בחינת הבגרות היא פועל יוצא של תכנית ייחודית שגובשה ופותחה במשרד החינוך בשיתוף אוניברסיטת חיפה. תכנית הלימודים כוללת את מרכיב השפה הפרסית והתרבות לצד היבטים של גיאוגרפיה, היסטוריה ויחסים בינלאומיים.
עד כה, התכנית היחידה שפעלה במערכת החינוך פותחה על ידי צה"ל ועסקה רק בפרסית. במסגרת התכנית הנוכחית פוגשים התלמידים גולים איראנים ומרצים מובילים בתחום. כך, למשל, לפני כמה שבועות פגשו התלמידים את אראש סובחאני, סולן להקת הרוק האיראנית "קיוסק", ששלטונות איראן אסרו עליו להשמיע את שיריו המחתרתיים והוא נאלץ ללרדת למחתרת. כשהבין שנציגי השלטון בעקבותיו, החליט להימלט מאיראן עם חבריו ללהקה.
הבחינה, בהיקף של 5 יחידות לימוד, כוללת שלוש יחידות לימוד על פרסית והתרבות האיראנית ושתי יחידות על חקר המזה"ת, מודיעין וביטחון. נטלי סרנגה, תלמידת כיתה י"ב, אמרה: "החלק של השפה והתרבות הפרסית מרתק, תלמידי המגמה מעורים בענייני הבחירות באיראן. אנחנו נחשפים למדינות דוגמת סעודיה ולבנון, ומבינים שכישראלים אנחנו עסוקים בבועה שלנו ולא יודעים הרבה על הסובב אותנו. אני מאמינה שארצה לעסוק ביחסים בינלאומיים".
התכנית זוכה לביקוש גבוה בקרב התלמידים. פיני שמילוביץ', מרכז התכנית, סיפר שבוגרי המגמה עשויים להשתלב בתפקידי מודיעין וביטחון בשירותם הצבאי. כמו כן היא מבוקשת בקרב המבקשים לשמר את מורשתם המשפחתית. שר החינוך נפתלי בנט ציין כי "בשנים האחרונות מצטמצם מספר האזרחים השולטים בפרסית. היכרות מעמיקה עם התרבות ולימוד מקצועי של השפה יסייעו בשמירה על ביטחון ישראל ובקידום הלימודים והמחקר האקדמי בנושא".
