בית חרוסת

כחלק מהברכות בסדר, כמילוי בתוך עוף או כנשמה של הדלורית • החרוסת היא הממרח האהוב ביותר בחג הפסח

דלורית במילוי טלה וחרוסת // צילום וסטיילינג: לירון אלמוג //

סביב שולחן החג הלבן וההדור מסובין כל בני המשפחה. לצידי אחת מגיסותיי, יש הטועים בנו לאחיות. שתינו לובשות חג וידי שתינו מצטלבות דרך קבע בדרכן אל החרוסת. בחסות ההמולה, אנחנו נכנעות לרעב ולפיתוי ותמיד תהא זאת החרוסת. שתינו אוהבות להכין חרוסת, כל אחת את שלה. בכל שנה הן נפלאות ושונות, מתוקות וטובות. אך מעולם לא נרשם פטנט או מתכון. את החרוסת אנחנו מכינות באימפולסיביות, אולי כתירוץ להמשיך לטעום עד שטעמה מתוק אך מאוזן וממכר ביותר.

והנה החלטתי לרשום את תכונת ידיי, לתעד את שהן עושות. כמה תמרים הן מוסיפות, אילו אגוזים הן קולות וקוצצות, באיזה תבלין מתבלות וממתיקות. כשנסתיימה מלאכת הכנת החרוסת התחוור לי כי מדובר בממרח בריאות נפלא מאין כמוהו, וככזה ניסיתי את טעמו גם כמילוי לעוף צלוי וחגיגי וכתיבול מאזן ומושלם לבשר טלה המתערסל בתוך דלורית כתומה ורכה וצלויה למשעי.

דלורית במילוי טלה וחרוסת

החומרים (ל־6 מנות):

• 12 שיני שום

• 1/4 כוס שמן זית

• 350 גרם בשר טלה טחון 

• חופן נדיב פטרוזיליה קצוצה 

• 1 בצל קצוץ דק דק 

• 4 כפות חרוסת 

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

• 1/2 כפית כמון

• 3 דלוריות קטנות חצויות לאורכן ומרוקנות

אופן ההכנה:

בקלחת קטנה מבשלים שיני שום בשמן זית במשך כ־10 דקות על להבה נמוכה מאוד עד שמתרככות.

מסננים את השום מן השמן ומעבירים לקערה, שומרים את השמן בצד.

לקערה מוסיפים בשר, פטרוזיליה, בצל וחרוסת ומתבלים במלח, פלפל וכמון.

ממלאים את הדלוריות במלית בנדיבות.

מושחים את הדלוריות בשמן השום, מתבלים במלח ופלפל.

מסדרים על תבנית אפייה מרופדת נייר, מכסים בנייר אלומיניום וצולים בחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־45 דקות.

מסירים את יריעת האלומיניום ומזהיבים במשך דקות ספורות.

חרוסת

החומרים (ל־10 מנות):

• 1/2 ק"ג תמרים מיובשים, מגולענים ומרוסקים

• 4 כפות ממרח שקדיה

• 4 כפות סירופ מייפל טבעי

• 100 גרם צנוברים קלויים וקצוצים

• 100 גרם שקדים קלויים וקצוצים

• 100 גרם פקאנים קלויים וקצוצים 

• 2 תפוחי גרנד סמית קלופים ומגוררים

• 1/2 כוס יין תירוש

• 1 כפית שטוחה קינמון טחון (אם אוהבים)

אופן ההכנה:

מערבבים את כל מרכיבי החרוסת יחדיו ושומרים בכלי אטום במקרר.

עוף ממולא באורז ובחרוסת עם גזרים צבעוניים

החומרים (ל־1 עוף):

לעוף:

• 1 עוף במשקל כ־1.5 ק"ג (כדאי לבקש מהקצב שישאיר עור כדי להקל את הסגירה)

• 4 כפות אורז מבושל

• 4 כפות חרוסת

• 4 כפות שמן זית

• 4 כפות עלי תימין מופרדים

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

לתוספת:

• 6 גזרים צבעוניים מקולפים וחצויים לאורכם

• 4 תפוחי אדמה שטופים היטב וחתוכים לפלחים

• 4 גבעולי בצל ירוק שלמים

• 4 כפות שמלאץ (שומן אווז/עוף)

• 2 כפות סילאן טבעי

אופן ההכנה:

מסדרים את הירקות על תחתית תבנית צלייה המתאימה להגשה, ומתבלים במלח ופלפל.

מערבבים אורז, חרוסת, שמן זית ועלי תימין ומתבלים במלח ופלפל.

ממלאים את פנים העוף במלית ודוחסים אותה היטב פנימה.

בעזרת העור הנותר מכסים את הפתח, מצליבים את השוקיים מעל ונועצים שני קיסמים דרך השוקיים כדי לקבע.

בעזרת חוט קשירה מהדקים את הכנפיים לחזה וקושרים את השוקיים. מניחים את העוף על הירקות כשהצד של הכרעיים כלפי מעלה.

מתבלים במלח ובפלפל, יוצקים סילאן ומפזרים שומן אווז.

צולים בחום גבוה (200 מעלות) במשך כ־30 דקות, הופכים כך שהצד של החזה יהיה כלפי מעלה וממשיכים לצלות במשך כ־20 דקות נוספות.

מנמיכים את חום התנור ל־160 מעלות וצולים 20 דקות נוספות.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר