גבעת התורמוסים // צילומים: אורנה בן חיים, נעמי גטניו // גבעת התורמוסים // צילומים: אורנה בן חיים, נעמי גטניו

אביב הרים

נופי קדם באזור מטה יהודה מקפיצים לנו את האירועים התנ"כיים שהתרחשו ממש כאן • הפריחה המגוונת, היקבים, בתי האוכל והנוף המשגע מבטיחים טיול אביבי מושלם על רקע הרי ירושלים, ואפשר גם אחרי המרתון

השקדיות כבר לא לבד. הפריחה היא על כל עץ רענן וכמעט על כל גבעה. לא צריך להדרים או להצפין. מספיק לצאת לכיוון הרי ירושלים, לשטח המועצה האזורית מטה יהודה, קרוב לכל מקום. ברגע שעולים מהשפלה לכיוון הרי יהודה, הטבע מתנפל עלינו בעוצמה. הגשמים של השבוע לא יושיעו את הכנרת, אבל צמחי האביב קיבלו בהמוניהם די מים כדי להחזיר את הצבע הירוק ללחיים של הגבעות בין צרעה לאשתאול. העצים, הפרחים, הדבורים ושאר החרקים כבר מבשרים שעוד מעט שעון קיץ. צבעי הפרחים מבשרים אביב.

בדרך לעמק האלה עוצרים בתל שוכה, גבעה עגלגלה מול קיבוץ נתיב הל"ה, שקיבלה את הכינוי גבעת התורמוסים (גם בווייז).

כדי לראות את אלפי התורמוסים בפיסגה צריך לעלות בשביל סלעי צר, שנכבש ברגלי המטיילים, ולעבור תחילה בזהירות בין מרבדים של רקפות, נוריות, עירית גדולה, צהרון מצוי, חרדל לבן וגם כמה כלניות, שעוד לא ויתרו על עוד שעה של שמש. הטיפוס אינו קשה. גם ילדים יכולים, אבל לא מתאים לעגלות. מנשא אפשרי, והיו השבוע עשרות מנשאים בעלייה ובירידה. 

תורמוס ההרים, הבוהק בצבעו הכחול, נחבא בפיסגה, שם יש תצפית אל תל עזקה ואל עמק האלה. שוכה נזכרת כאחת הערים שנכבשו על ידי יהושע בן נון, לצד עדולם, עזקה, ירמות ושעריים הסמוכות. בגבעה נותרו שרידים מתקופות שונות של העיר שוכה, מפולות בתים, רצפות פסיפס, מתקנים חקלאיים, מערות ובורות. 

מרפסת בתוך הנוף

השילוט העכשווי בצמתים מקפיץ לנו את האירועים התנ"כיים שהתרחשו ממש כאן. מצד אחד שלט לקריית גת ובכיוון השני ירושלים. החיבור של קרב דוד וגולית למקום הזה ממש מתבקש. יורדים מהגבעה וממשיכים מזרחה לכיוון עמק האלה, חולפים על פני תחנת הלוויינים ומגיעים למושב אביעזר, בפנייה הבאה ימינה, כדי להתנסות בניפוח זכוכית אצל אולה ברנר, בוגרת בצלאל. 

 

ניפוח זכוכית אצל אולה

הסטודיו הייחודי שלה מציע לאמנים ולמעצבים סביבת עבודה וציוד לניפוח זכוכית. במקום מתקיימים אירועים וסדנאות לקהל הרחב, וכמו כן צוות הסטודיו מעביר סדנאות וקורסי ניפוח זכוכית בהתאמה אישית לאמנים ולמעצבים. לילדים זו חוויה ייחודית, וגם הגדולים יכולים לנסות בעצמם לנפח כדור זכוכית, היוצא חם מהתנור הפועל 24 שעות. סיור בסטודיו עולה 25 שקלים לאדם וסדנה - 130 שקלים. לפרטים: www.olyastudio.co.il 

או 052-3873185. בתיאום מראש.

מהעמק אנו עולים להר, לכיוון נס הרים. כאן, בכניסה למושב, מחכה לנו נוף מהסרטים בגזיבו של מסעדת פיצ'ונקה. ריח הטאבון בכניסה מעורר תיאבון ומזמין לנסות את הפוקצ'ה הענקית, המוגשת כשהיא נשפכת מכל צדדי הצלחת. 

כדי להגיע למרפסת עם הנוף הקסום צריך לעבור לאורך כל המסעדה, לצאת לדק ולהמשיך עד שמגיעים לקצה המצוק. יכול להיות קריר, אבל שווה להשקיע במעיל רוח ולשבת להתבונן בנוף ההררי, שביום בהיר רואים בו 

מרחוק את ירושלים. המקום מפוצץ, בעל מנות ייחודיות שמתחילות בארוחת בוקר כפרית ומסתיימות בארוחת בשרים משובחים, דגים ופסטות בסגנון איטלקי עם נגיעות מקומיות. 

המקום פתוח בימים ראשון-חמישי בשעות 22:30-10:30, ובשישי עד שעה לפני כניסת השבת. ארוחה ממוצעת תעלה כאן 150 שקלים לאדם. רצוי להזמין מראש בטלפון 02-5799904 ולוודא שהמקום לא נסגר לרגל אירוע. 

מי שמגיע בשבת ימצא את הדלת נעולה, אבל אז אפשר להגיע ל"בר בהר", הנמצא בפארק עצמאות ארה״ב, בין מושב נס הרים לבר־גיורא, בחניון של נחל קטלב. כאן האוכל צמחוני או טבעוני. המקום פתוח בכל יום בשעות 19:00-09:00, לפרטים: 02-5333889. 

בכלל, כל האזור מאופיין בשיתוף פעולה של כל העוסקים בענף התיירות.

בעלי העסקים יודעים לפרגן זה לזה, ואם אצל אחד מלא, וזה קורה הרבה, הוא מפנה מייד למקומות הפנויים. התיירנים מקושרים ביניהם בקבוצת ווטסאפ ומתעדכנים כדי לווסת במידת האפשר את תנועת המטיילים. 

חווה אקולוגית

יש מקומות במטה יהודה שיכולים לקלוט עשרות אנשים בכל יום, ויש כאלה שיסתפקו בפחות. אחת הפנינים באזור היא חוות יערן, חוות בודדים של אבשה (אבשלום) הקיבוצניק ובר הגבעתיימית, שמגדלים ירקות ועדר עיזים "בלדי" מזן שאמי מקומי, שיוצא למרעה טבעי ומלחך את העשבייה כדי להקטין את הסיכון לשריפות מתגלגלות לאורך המדרון המיוער. 

 

אבשה יערן ליד ערוגות הירק

החווה היא אקולוגית ואינה מחוברת לתשתיות מים וחשמל. את החשמל מספקים תאים סולריים. הבישול נעשה בעזרת "ביו גז" - גז מתאן שמופק מגללי העיזים. אבשה גאה להסביר איך המים זורמים ומשקים את הערוגות, ואיך תרנגולות החופש, שכאן באמת יש להן חופש אמיתי, פושטות על הדיר ברגע שהעיזים יצאו למרעה ומחסלות את כל החרקים, המשמשים להן קינוח ראוי לגרגירים שהן מלקטות בשטח החווה.

 

תרנגולות בחוות יערן

התרנגול הצבעוני מושל כאן בעוז. החווה הקטנה נמצאת בין פארק ארה"ב שמוחזק בידי קק"ל לבין הר יעלה, ומייצרים בה גבינות ישראליות בסגנון קממבר, חריץ גבינה פיקנטית בנוסח רוקפור, יוגורט משובח ולאבנה. בחורף רוב הגבינות צעירות וחצי בשלות, ויש גם יוגורט לשתייה ולאבנה סמיכה וקשה. הייחוד כאן הוא ייצור גבינות לפי הזמנה. 

בר מספרת שיש כאלה שרוצים בלי מלח בכלל, יש כאלה שרוצים גבינה קשה יותר, ואפשר להתאים את הגבינה בדיוק לטעמו של כל לקוח. רוב הלקוחות קבועים, ומזמינים את המנה השבועית שלהם מראש. עודפים אין. בקיץ ובסתיו יש בעיקר גבינות קשות בסגנון פרמזן, גורגונזולה וצ'דר, אשר מתיישנות במערה סמוכה. 

בר יערן עם שקי הגבינה הריקים

בשבתות אפשר לקבל את הגבינות לצד לחם מתוצרת החווה וסלט מפירות הגינה. אפשר לקבל את הגבינות לאכילה במקום עם פלטת עץ וסכין, ואפשר לאכול ליד שולחנות העץ בחווה, לצאת לפיקניק ביערות קק"ל הסמוכים או לקחת הביתה בשקיות נייר. לפרטים: 054-6830183 (בר) 050-7500253 (אבשה).

נטיפים וזקיפים

קרוב מאוד לכאן נמצאת גם מערת הנטיפים, שהיא אמנם מערה קטנה יחסית, אבל יש בה מגוון של סוגי זקיפים ונטיפים, שאין למצוא גם במערות גדולות בהרבה ממנה. הנטיפים היורדים מתקרת המערה מגיעים עד לאורך של ארבעה מטרים. יש נטיפים בקוטר של מילימטרים אחדים, ויש נטיפים שעוביים כמה מטרים. המערה שומרת על חום ולחות קבועים, 23-22 מעלות ויותר מ־90 אחוזי לחות. 

אזורים רבים במערה עדיין פעילים והנטיפים והזקיפים שבהם עדיין גדלים. כדי להגיע למערה צריך לרדת 150 מדרגות, אבל המאמץ שווה. רוחב השביל אינו מאפשר להגיע למערה עם עגלות ילדים. פתוח בימים

ראשון-חמישי ובשבת ב־08:00-16:00. בשישי ובערבי חג בשעות 08:00-15:00.

בקבוק לדרך

כל אזור מטה יהודה משופע במבשלות בירה וביקבי בוטיק, המנצלים את מזג האוויר הייחודי של הרי יהודה ואת משבי הרוח העזים, כדי לספק את מכות הקור בלילה הנחוצות לעורר את הגפנים להצמיח ענבי יין איכותיים. בדרך חזרה לכביש ירושלים־תל אביב, ליד יער קדושים, נמצא יקב פלם הנמצא בבעלות משפחת פלם, העוסקת ביין כבר יותר מ־50 שנה. האבא, המנחה את הסיור, היה יינן של כרמל מזרחי, והבן, גולן פלם, ממשיך את דרכו במסורת של יקבי סטלנבוש בדרום אפריקה. 

ביקב מגדלים אותן חלקות כרם בדיוק, שנה אחר שנה. בביקור ביקב טועמים ארבעה יינות ומקבלים הסברים מפורטים על כל יין. אפשר ללגום כוס יין על המרפסת המרווחת, מול הנוף. פתוח בראשון-חמישי, בשעות 17:00-08:30. 

מחיר הסיור 90 שקלים לאדם, ועוד 40 שקלים לפלטת גבינות ולחמים טריים. לפרטים: 054-2113324 או 02-9929923.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...