רכבו של יעקב אבו אלקיעאן מתקרב לשוטרים בשטח | צילום: מתוך הסרטון המשטרתי

מח"ש תבדוק את תפקוד השוטרים באום אל-חיראן

ההחלטה: לאחר בחינת סרטי המשטרה של האירוע שבו נדרס למוות רס"ב ארז שאול לוי (עמדי) ז"ל • המפכ"ל אתמול: "המחבל שימש מורה בבי"ס שבו נעצרו 6 מורים שתמכו בדאעש" • משפחתו מכחישה: "המשטרה משקרת"

במחלקה לחקירת שוטרים החלו לבחון את סרטי המשטרה של דריסתו למוות של רס"ב ארז שאול לוי (עמדי) ז"ל אתמול (רביעי) באום אל-חיראן, והוחלט לבדוק את תפקוד בשוטרים בארוע.

בדבר אחד אין ספק: מוסא (יעקוב) אבו אל־קיעאן דרס למוות את השוטר רס"ב ארז שאול לוי (עמדי), ונורה למוות. עם זאת, אף על פי שהאירוע צולם במסוק המשטרתי, הגרסאות לגביו היו עדיין חלוקות אתמול. מצד אחד, במשטרה קבעו חד־משמעית כי מדובר בפיגוע דריסה שנבע מתמיכתו של אל־קיעאן בדאעש, ומצד שני, במשפחתו טוענים כי השוטרים הם אלו שירו לעבר מוסא ראשונים וכי הוא לא החזיק באידיאולוגיה קיצונית. 

הכל החל אתמול לפנות בוקר כאשר 480 שוטרים ושוטרי מג"ב הגיעו לאבטח את מימוש צווי ההריסה שהוציא בית המשפט לבתים שנבנו בניגוד לחוק ביישוב הבדואי הזמני אום אל־חיראן. בשלב מסוים בשעת חשיכה אחד מראשי המאבק הבדואי נגד ההריסות, מוסא (יעקוב) אבו אל־קיעאן, הגיח עם רכב השטח שלו, ללא אורות, וכאשר הבחין בשוטרים הוא החל בנסיעה מהירה לעברם ופגע אנושות בשוטר רס"ב ארז שאול לוי (עמדי) ז"ל ופצע שוטר נוסף. 

מוסא המשיך לנסוע עוד כמה עשרות מטרים תוך ששוטרים יורים לעברו עד שנעצר על ידי ניידת משטרה, ובשלב זה נורה ונהרג מירי של שוטרים. בהמשך נפטר לוי מפצעיו הקשים. האירוע לא הסתיים בזאת, ובמקום התפתחו אירועים אלימים קשים. לבסוף, אחר שנרגעו מעט הרוחות, התפנו השוטרים לאבטח את פינוי הבתים הלא חוקיים.

מאוחר יותר המשטרה ביצעה חיפוש בביתו של אל־קיעאן ומצאה בו חומר שקושר אותו לאידיאולוגיה קיצונית. בין השאר נמצאו במקום שלושה עותקים של עיתון מ־5 בנובמבר 2015, שבכותרתו פיגוע דריסה שבוצע מצפון לחברון וכותרת ראשית של עיתון ובה דיווח על פצצה של דאעש שהפילה מטוס. בנו של המחבל נחקר על ידי כוחות הביטחון, וחוקרי שב"כ החלו בתחקור האירוע.

חקירה ראשונית של המשטרה העלתה כי אל־קיעאן הוא פעיל בפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית. תנ"צ פרץ עמר, סגן מפקד המחוז הדרומי של המשטרה, אמר כי "אדם ששועט עם רכב אל קבוצת שוטרים - המטרה שלו היא רק להרוג אותם. אין לי הגדרה אחרת מלבד פיגוע. אין מצב ואין אפשרות כזאת שהוא לא ראה אותם. עשרות שוטרים, על כביש מאוד נקי. ברור לחלוטין שהוא רצה לפגוע".

גם המפכ"ל רנ"צ אלשיך התייחס לאירוע באופן דומה וקבע כי "המחבל שימש מורה בבית ספר בו כבר נעצרו שישה מורים שבחרו ללמד את האידיאולוגיה של דאעש, במקום את תוכנית הלימודים של משרד החינוך". "לצערי", הוסיף המפכ"ל, "יש מי שמנצלים כל סיטואציה על מנת לייצר טרור. לצערנו, הבוקר מנהיגים מסוימים במגזר בחרו להסית לאלימות במקום לגנות את הפיגוע". המפכ"ל הוסיף כי "המשטרה תמשיך במשימתה, תעמיק את השיטור והשירות בתוך המגזר הערבי, תמגר כל אלימות וכמובן, כמי שעל כתפיה מוטל גם ביטחון הפנים, תילחם בטרור".

במשפחתו של מוסא דוחים טענות אלו. אחד מבני המשפחה הכחיש כי הפגיעה בשוטר היתה מכוונת. "המשטרה משקרת כדי לחפות על האלימות הקשה של השוטרים", אמר. "השוטרים ירו בלי מחשבה בדם קר. גם אם היינו רוצים לא יכולנו להתנגד, כי היו מאות שוטרים והם השתמשו באלות וברובים". קרוב משפחה אחר הכחיש את שייכותו של המחבל לתנועה האיסלאמית. לדבריו, "הוא בכלל מחנך ומגדל עדר צאן". בני משפחתו סיפרו כי אבו אל־קיעאן (47) הוא מורה בתיכון "אל־סלאם" בחורה, וכי חלק ניכר מבני המשפחה עוסקים בהוראה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...