חג החנוכה הוא חג צבעוני, חגיגי, עם אינספור אפשרויות וציפויים. כמדי שנה אני מכין מבחר רחב של סופגניות בווריאציות שונות ובטעמים מגוונים, אבל לא שוכח גם את הסופגנייה הקלאסית, את הגירסה שגדלתי עליה, ואותה אני אוהב הכי הרבה - עם מלית של ריבת תות ביתית ומשובחת ומעט אבקת סוכר מעל.
לכן, לצד המתכונים לציפויים ולמילויים שונים שכללתי הפעם במדור - שוקולד עם סוכריות, עוגיות או קצפת, ציפוי מרשמלו, פררו רושה או קרם פיסטוק - הבאתי גם את המתכון הקלאסי לסופגנייה עם ריבה. חג חנוכה שמח!
סופגניות קלאסיות
מבחינתי זה מתכון מנצח. הוא מתאים לכל המליות שרק תרצו: ריבת תות, שוקולד, ריבת חלב, גבינה, אוכמניות, חלבה ועוד ועוד. גם בציפוי הסופגניות אפשר כמובן לגוון ככל שחפץ ליבכם.
החומרים (ל־25 יחידות של 70 גרם):
לבצק:
√ 1 ק"ג קמח לבן
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
√ 60 גרם (1 שקית + 1 כפית) שמרים טריים
√ 3 ביצים במידה XL
√ 320 מ"ל (1/3 1 כוסות) מים
√ 75 גרם חמאה רכה
√ 2 כפות שמן קנולה
√ 15 גרם (1 כף גדושה) אינסטנט פודינג וניל
√ גרידה מ־1/2 לימון או תפוז (לא חובה)
√ 1 כף קוניאק
√ 1 כפית שטוחה מלח
√ שמן לטיגון
למילוי:
√ ריבת תות/פטל/מעורבת או כל ריבה שרוצים
לציפוי:
√ אבקת סוכר
במיקסר עם וו לישה מערבבים קמח, סוכר, שמרים, ביצים, מים, חמאה, שמן, אינסטנט פודינג וגרידה במהירות איטית־בינונית במשך 10 דקות. מוסיפים קוניאק ומלח ולשים 3-2 דקות עד לקבלת בצק חלק ואחיד ללא בליטות.
מוציאים את הבצק מקערת המיקסר, יוצרים כדור ומעבירים לקערה מקומחת. מכסים במגבת מטבח 45-60 דקות להכפלת הנפח.
מעבירים את הבצק לשולחן עבודה מקומח מעט ומחלקים אותו ל־25 יחידות. מגלגלים את יחידות הבצק לכדורים ומעבירים אותם למגש משומן מעט. מכסים במגבת מטבח ומתפיחים שוב כ־45 דקות להכפלת הנפח.
ממלאים סיר טיגון בשמן עד מחצית מגובהו ומחממים את השמן. כשהשמן רותח מטגנים את הסופגניות כ־3 דקות מכל צד. מעבירים לצלחת עם נייר סופג ומצננים.
ממלאים במילוי הרצוי בעזרת מזרק, או שחותכים מעט בסכין וממלאים בעזרת כפית. בוזקים אבקת סוכר או מצפים בציפוי שבחרתם.
ציפוי שוקולד וסוכריות צבעוניות
החומרים:
√ 240 מ"ל (1 כוס) שמנת מתוקה 38%
√ 250 גרם שוקולד מריר, שבור לחתיכות
√ סוכריות צבעוניות
מרתיחים את השמנת המתוקה בסיר קטן. מניחים את חתיכות השוקולד בקערת זכוכית ושופכים מעל את השמנת הרתוחה. ממתינים כדקה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מצננים את התערובת עד שתהיה חמימה. מעבירים 1/3 מהתערובת לשק זילוף עם צנתר כוכב.
טובלים את כיפות הסופגניות בשוקולד ומייד לאחר מכן מפזרים סוכריות צבעוניות ומזלפים מעל "פרח" מהשוקולד שבשק הזילוף.
ציפוי פררו רושה
החומרים:
√ 200 גרם שוקולד חלב, שבור לקוביות
√ 300 גרם מחית נוגט (להשיג בחנויות המתמחות)
√ 3/4 כוס אגוזי לוז גרוסים, קלויים קלות
√ פניני קרנץ שוקולד מריר לקישוט (להשיג בחנויות המתמחות)
מניחים את קוביות השוקולד בקערת זכוכית וממיסים במיקרוגל. מוסיפים מחית נוגט ואגוזי לוז ומערבבים רק עד לקבלת תערובת אחידה. טובלים את כיפות הסופגניות בציפוי פררו רושה, ולאחר מכן בפניני קרנץ שוקולד מריר.

עם מרשמלו תות ופררו רושה. מצפים את הסופגניות לאחר שהצטננו // צילום: איתיאל ציון
ציפוי שוקולד לבן עם שברי עוגיות
החומרים:
√ 240 מ"ל (1 כוס) שמנת מתוקה 38%
√ 300 גרם שוקולד לבן, שבור לחתיכות
√ כ־200 גרם עוגיות לבחירתכם
מרתיחים את השמנת המתוקה בסיר קטן. מניחים את חתיכות השוקולד בקערת זכוכית ושופכים מעל את השמנת הרתוחה. ממתינים כדקה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מצננים את התערובת עד שתהיה חמימה. בינתיים שוברים את העוגיות לחתיכות קטנות. טובלים את כיפות הסופגניות בתערובת השוקולד ומייד לאחר מכן מפזרים שברי עוגיות מעל.
ריבת תות וציפוי מרשמלו
לריבת תות:
√ 1/2 ק"ג תות שדה שטוף (ללא הגבעול)
√ 400 גרם (2 כוסות) סוכר
√ מיץ מ־1/4 לימון
לציפוי מרשמלו:
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) שמנת מתוקה 38%
√ 200 גרם שוקולד לבן, שבור לחתיכות
√ 50 גרם תות שדה שטוף ללא הגבעול, טחון למחית
מבשלים תותים וסוכר כ־30 דקות בסיר רחב ונמוך. מדי פעם מסירים בכף את הקצף שמצטבר במהלך הבישול. מוסיפים מיץ לימון, מערבבים ומבשלים עוד 10-5 דקות, עד שהריבה מסמיכה. מצננים ומעבירים לשק זילוף עם צנתר חלק. לוקחים סופגנייה־סופגנייה, מכניסים את הצנתר בצידה וממלאים. רצוי למלא את הסופגניות בריבה כמה דקות לאחר הטיגון, כשהן עדיין חמות.
מרתיחים את השמנת המתוקה בסיר קטן. מניחים את חתיכות השוקולד בקערת זכוכית ושופכים מעל את השמנת הרתוחה. ממתינים כדקה ומערבבים לקבלת תערובת אחידה. מצננים את התערובת עד שתהיה חמימה, מוסיפים את מחית הפרי ומערבבים עד לאחידות בלבד. טובלים את כיפות הסופגניות בציפוי המרשמלו. אפשר לקשט בחתיכת מרשמלו.
ציפוי קרם פטיסייר פיסטוק
החומרים:
√ 150 מ"ל (1/2 כוס + 2 כפות) חלב
√ 30 מ"ל (2 כפות) שמנת מתוקה 38%
√ 1 חלמון מביצה בגודל XL
√ 25 גרם (1 כף + 1 כפית) סוכר
√ 10 גרם (1 כף) קורנפלור
√ 60 גרם מחית פיסטוק (להשיג בחנויות המתמחות)
√ 30 גרם חמאה
√ שברי פיסטוק לקישוט
מחממים את החלב והשמנת המתוקה עד לרתיחה קלה. בקערה טורפים היטב את החלמון והסוכר. מוסיפים את הקורנפלור ומערבבים. יוצקים את החלב החם אל תערובת החלמונים ומערבבים היטב. מחזירים לסיר, על להבה נמוכה, וטורפים עד להסמכה.
מסירים מהאש, מוסיפים את מחית הפיסטוק ומערבבים. לאחר מכן, כשהתערובת עוד חמה, מוסיפים את החמאה ומצננים. טובלים את כיפות הסופגניות בציפוי ומפזרים שברי פיסטוק.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו