צילום: איל קורן // מארז היינות. צריך לשתות אותם יחד כדי להבין כמה הם שונים זה מזה

מה לשמיטה וליין

מה חשב מבקר הבית על יינות בהשראת ברכת השנה השישית

"וציוויתי את ברכתי לכם בשנה השישית", נכתב בפרק כ"ה של ספר ויקרא, שבו מפורטים חוקי שנת היובל. על פי החוקים הללו, כל שנה שביעית, על פי ספירה קבועה וידועה, היא שנה של שמיטת קרקעות ואסור לבצע במהלכה שום עבודה חקלאית בכרמים או בשדות. לאחר שבעה מחזורים כאלה, כלומר 49 שנים, מגיעה שנת היובל, שגם בה אסור לעבד את האדמה. התוצאה היא רצף של שנתיים שבהן אסור לטפל בשטחים חקלאיים.  

התורה חזתה את הקושי הכרוך בכך, ופתרה אותו בהבטחה שבשנה ה־48 יברך אלוהים את הארץ, כך שהיבולים יספיקו לשלוש שנים - השנה השביעית, שנת היובל ושנה נוספת שבה השדות השמוטים יחזרו לעצמם.

לדברי עמיחי לוריא, היינן של יקב שילה, ההבטחה הזו לגבי השנה השישית תקפה בכל מחזור שמיטה. "מצוות השמיטה", הוא סיפר לקהל שנאסף במרתף של חנות היין "שירת היין" בבני ברק, "היא אחת המצוות הקשות ביותר לשמירה. תחשבו מה עובר על חקלאי שחייב לעזוב את השדות שלו לשנה שלמה". לוריא, קבלן בניין לשעבר שעושה יין בשילה משנת 2005, מעודד את החקלאים שעובדים איתו לעצור את העבודה בכרמים בשנות השמיטה, ומשלם להם קצת יותר מהמקובל מדי שנה, כפיצוי על ההפסדים הצפויים להם.

בבציר 2015, שהתקיים בשנת שמיטה, הסכימו שלושה מהמגדלים הקבועים של לוריא לקיים את המצווה ולהפקיר לחלוטין את הכרמים שלהם. לכבודם הוא החליט להשיק סידרת יינות מענבי השנה השישית, שבה התקיים בציר 2014. היינות בסידרה התיישנו 20-18 חודשים בחביות והופקו בכמות מוגבלת, כ־2,300 בקבוקים כל אחד. אלה יינות מודרניים, מלוטשים ושריריים, שאינם מנסים לחצות את הגבולות הסגנוניים של היקב. החלום של עמיחי הוא שייפתחו זה לצד זה, ולדעתי הוא צודק. רק כך אפשר להבין עד כמה שלושה יינות קברנה סוביניון שנעשו באותו יקב, פחות או יותר באותן דרכים, יכולים להיות כל כך שונים זה מזה.

שילה, סוד, כרם אריאל 2014 

היין נעשה מענבי הכרם של אריאל בן שטרית, מהיישוב יצהר שמדרום לשכם. הכרם, שנטוע בגובה רב ומתכסה בשלג כמעט מדי חורף, נבצר מאוחר יחסית, והיין שנעשה ממנו מתיישן בחביות עץ גדולות, כולן חדשות. זהו היין החד, האלגנטי והמוכן לשתייה מתוך השלושה. יש לו ריחות של פירות שחורים בשלים, עשבי תיבול ותבלינים מתוקים, המבנה שלו מוצק מאוד, הטעמים מרוכזים והסיומת מתובלת. 

שילה, סוד, כרם אברהם 2014 

מענבי הכרם של אברהם רן, ליד היישוב איתמר, נוצר יין בעל ניחוחות מאופקים של פירות אדומים ושחורים ועשבי תיבול, מלווים בנוכחות מסקרנת של ריחות אדמה לחה, זפת ותבלינים מתוקים. המגע שלו עם החך אגרסיבי מאוד, החמיצות גבוהה, טעמי הפרי מתוקים והסיומת אוחזת בגרון. יין שיצטרך להירגע עוד כמה שנים בבקבוק כדי שיהיה אפשר לחיות איתו בשלום.

שילה, סוד, כרם יהושפט 2014 

גם ליין המרשים הזה, שנעשה מענבי הכרם של יהושפט תור בחוות מעון שבדרום הר חברון והתיישן בחבית חדשות, יידרשו עוד כמה שנים כדי שיוכל למצות את הפוטנציאל שלו, ויש לו המון פוטנציאל. יש לו ריחות רעננים ומלאי חיים של פירות סגולים טריים, פרחים, עשבי תיבול, מינרלים ותבלינים. המרקם שלו חלקלק, החמיצות טובה מאוד והסיומת ארוכה, מוצקה ונעימה. 

המחיר למארז 3 בקבוקים: 750 שקלים. כל היינות כשרים. 

yairgath@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...