הלוחמים סמל דור נקש (22) וסרן יקיר אמירי (25) נפצעו במבצע צוק איתן במהלך שירותם בחיל ההנדסה הקרבית. לרגל יום ההוקרה לפצועי צה"ל ולנפגעי פעולות האיבה שיחול היום, "ישראל היום" הפגיש אותם לשיחה אופטימית על ההתמודדות עם הפציעה.
"למדתי להעריך את ה'כאן ועכשיו'. זה שאני יושב כאן זה ניצחון", אומר כשחיוך נסוך על פניו נקש (22), שנפצע בצוק איתן. לצידו יושב אמירי (25), שנפצע קשה באותו מערכה. הוא מוסיף כי "אני נהנה מהדברים הקטנים בחיים - ללכת לים, ארוחת שישי עם המשפחה. אני כל כמה רגעים עוצר ואומר לעצמי, 'איזה יופי'. כשניגשתי למבחן, כל הסטודנטים היו בלחץ כאילו סוף העולם; אני הגעתי ברוגע, עם פרופורציות אחרות".
לפני כמעט שנתיים וחצי השתנה עולמם של שני הלוחמים, ששניהם נפצעו ברצועת עזה. דור נקש (22) שירת ביהל"ם, ואחרי חמישה ימים בשטח האויב חטף כדור שירה צלף לעבר פניו, אך פגע בידו. הוא עבר סידרה של שלושה ניתוחים, אך הצלקת הפיזית והנפשית עדיין שם, וגם תהליך השיקום. "הרגעים הכי קשים זה ההתרגלות למגבלה וההשלמה", הוא מסביר, "אלו רגעים שאתה לא מוכן לקבל, את הנכות, את התואר שבא עם זה. אבל ברגע שאתה משלים עם זה אתה יכול לפרוש כנפיים - זה גם המסר שלי לפצועים אחרים".
הפציעה של אמירי (25), אז קצין בדרגת סגן, היתה מורכבת ביותר. הוא היה מפקד של D9 שחטף פגיעה ישירה. הטיל הקטלני הרג את המפעיל שהיה איתו, סמ"ר מושיקו דוינו ז"ל, ואמירי נפגע באיבריו הפנימיים. הוא עבר סידרת ניתוחים, שכב חודשים בטיפול נמרץ, ירד 20 ק"ג והיה צריך ללמוד ללכת מחדש. לדבריו, "בימים הראשונים הייתי עם סדין על הראש. לא רציתי לראות אף אחד. אבל אז הבנתי שהיתה לי הזכות להילחם ולהישאר בחיים, ושאני צריך להמשיך לחיות אותם בצורה ראויה".
"לפעמים המראות חוזרים"
אחרי הפציעה החל נקש ללמוד משחק. החלום שלו הוא להיות שחקן תיאטרון וסרטים. אמירי הוא סטודנט לכלכלה ושמאות. שניהם מספרים שהחזרה לשיגרה לא פשוטה בכלל. לדברי אמירי, "יש לילות לא מעטים שאני מתעורר בקבינה בוערת של D9 בסיטואציה של הפציעה, וכל פעם זה מתחיל תסריט אחר". נקש חווה רגעים קשים דומים: "לפעמים אני קם באמצע הלילה נוטף זיעה או צועק כי אני מרגיש שנפגעתי. יש פעמים שזה קורה אפילו באמצע יום לימודים".
השניים מלווים על ידי אגף השיקום של משרד הביטחון. "אנשים מזדהים ומחבקים. זה עושה טוב, זה מזכיר שלא הקרבנו סתם", מספר יקירי, שביום העצמאות האחרון הוענקה לו דרגת סרן. נקש מסכים איתו: "אני מרגיש שמרעיפים עלי אהבה ושאנשים רוצים שאני אצליח". מוטי אסיאג, מנהל מחוז חיפה באגף השיקום של משרד הביטחון, מוסיף: "יקיר ודור, כמו כל מאות פצועי צוק איתן, הם מבחינתנו גיבורים. להתמודד בפרק זמן כה קצר גם עם פציעה פיזית וגם עם הצלקות הנפשיות זה אתגר לא פשוט".
כשמבקשים מהם לסכם, אמירי מספר כי "זו הפציעה שלי, וזו המתנה שלי - זה מה יש ועם זה ננצח. אבא שלי היה צמוד אלי כל הזמן: מאכיל, מקלח, סופג את הכעסים. הוא עוזר לי לצאת לדרך חדשה. אני לומד להתחיל להפיק רגעים של הנאה בחיים". נקש אומר כי "יש עוד דרך לפניי, יש קשיים פיזיים ונפשיים, ושום דבר לא נעלם ולא ייעלם. אבל להתמודד זה חלק מהעניין".
יצוין כי 56,960 נכי צה"ל מוכרים כיום ומטופלים על ידי אגף השיקום. כך עולה מנתונים שפירסם משרד הביטחון. השנה הוכרו 1,246 נכי צה"ל בדרגות נכות שונות, מתוכם 545 בדרגת נכות של 20 אחוזים ומעלה. 52 חיילים פצועים הוכרו כנכים לאחר שנפגעו בגל הטרור. 463 מפצועי מבצע צוק איתן הוכרו עד כה כנכי צה"ל.
