הדונאט, שהגיע אלינו מאמריקה, הוא מין סופגנייה עגולה עם חור באמצע ומגוון רחב של ציפויים סמיכים וצבעוניים. החור באמצע למעשה מקצר את זמן הטיגון, משום שהוא מאפשר לשמן החם להגיע לכל חלקי הבצק. הדונאט שונה מהסופגנייה גם בכך שהכנתו כוללת בצק מקדים, שמסייע בתפיחה ובשמירה על הנפח.
המדור שלפניכם כולל מתכון להכנת הדונאטס עצמם ועוד ארבעה מתכונים לציפויים שונים. הציפויים מעשירים את טעם הדונאטס ומוסיפים גם למראה שלהם, אבל מי שלא מעוניין בציפויים עשירים יכול רק לפדר את הדונאטס באבקת סוכר.
על מנת להצליח בהכנת הדונאטס חשוב לקרר את הבצק, כדי שיהיה נוח לרדד אותו ולקרוץ ממנו עיגולים. חשוב לא פחות להקפיד על זמני ההתפחה, שעוזרים לבצק לשמור על נפחו גם לאחר הטיגון.
דונאטס
החומרים (לכ־30 יחידות):
לבצק מקדים:
√ 10 גרם (1 כף) שמרים טריים מפוררים
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) מים קרים
√ 140 גרם (1 כוס) קמח לחם (שטיבל מספר 2)
לבצק:
√ 500 גרם (1/2 3 כוסות + כף) קמח לחם (שטיבל מספר 2)
√ 3 ביצים במידה L
√ 70 גרם (1/3 כוס) סוכר
√ 100 גרם חמאה רכה
√ 1 כפית שטוחה מלח
לטיגון:
√ שמן קנולה לטיגון עמוק
מכינים את הבצק המקדים: בקערה רחבת שוליים שמים את השמרים עם המים הקרים ומערבבים להמסת השמרים. מוסיפים את הקמח וממשיכים לערבב עד לקבלת בצק אחיד ודביק. מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד כשעה.
מכינים את הבצק ומתפיחים: במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את הבצק המקדים יחד עם הקמח, הביצים, הסוכר והחמאה הרכה במהירות איטית־בינונית כ־8 דקות עד לקבלת בצק אחיד וחלק. לבסוף מוסיפים את המלח ולשים דקה נוספת.
מכניסים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים בטמפרטורת החדר כ־45 דקות עד שהבצק מגדיל את נפחו ב־50 אחוז. לאחר מכן מכניסים למקרר לשעה.
מעצבים ומתפיחים שוב: מקמחים מעט את משטח העבודה ומוציאים את הבצק מהקערה. מרדדים אותו לעלה בעובי 1 ס"מ וקורצים עיגולים בקוטר 8 ס"מ. במרכזם קורצים עיגולים בקוטר 2.5 ס"מ, מוציאים את העיגולים הפנימיים (אפשר לשמור אותם בצד) ומעבירים למגשים המרוחים בשכבה דקה של שמן. מניחים על טבעות הבצק מגבת מעט לחה ומתפיחים שוב 45 דקות.
מטגנים ומקשטים: מחממים בסיר שמן עמוק לטמפרטורה של 170 מעלות, ובכל פעם מכניסים לסיר עד 3 דונאטס. מטגנים כל דונאט 3-2 דקות מכל צד עד להזהבה קלה ומעבירים לנייר סופג. טובלים בציפוי לבחירתכם, לפי המתכונים שבהמשך.
את עיגולי הבצק הקטנטנים בקוטר 2.5 ס"מ שנשארו לנו אפשר לנצל ולהפוך אותם לסופגניות קטנות. מטגנים גם אותם בשמן עמוק ומוציאים לנייר סופג. מזריקים לתוכם מעט ריבת תות, ריבת משמש, שוקולד למריחה או ריבת חלב ומפדרים באבקת סוכר. כך יהיו לנו על שולחן החג גם סופגניות קלאסיות קטנטנות וגם דונאטס.
רויאל אייסינג
ניתן להכין רויאל אייסינג במגוון צבעים: ורוד, ירוק, צהוב או כל צבע שרק תרצו. את הצבע משיגים בעזרת צבע מאכל. אני ממליץ להשתמש ב־2 טיפות של צבע מאכל לבחירתכם ולהוסיף בהדרגה לקבלת גוון כהה יותר.
אם בחרתם בציפוי לבן, ניתן לפזר מעליו כל תוספת שרק תבחרו - חתיכות תות או פירות יער מיובשים, פיסטוק טחון, אננס מיובש, סוכריות צבעוניות, סוכריות קליק ועוד ועוד.
אני אוהב לערבב - להכין רויאל אייסינג בצבע ורדרד ומעליו להניח חתיכות תות או פירות יער, רויאל אייסינג ירוק ומעליו מעט פיסטוק טחון ועוד ועוד כיד הדמיון, כך שצלחת הדונאטס המוגשת לשולחן היא צבעונית ומזמינה.
החומרים:
√ 10 מ"ל (1 כף) רום
√ 60 מ"ל (1/4 כוס) חלב
√ 240 גרם (2 כוסות) אבקת סוכר
√ צבע מאכל (לא חובה)
במיקסר עם וו גיטרה מערבבים את כל החומרים עד לקבלת תערובת אחידה וסמיכה מעט, ללא גושים.
גנאש שוקולד מריר
ציפוי שוקולדי עשיר לאוהבי השוקולד המריר. לאחר ציפוי הדונאטס בגנאש אפשר לפזר מעליו תוספות ככל העולה על רוחכם: סוכריות צבעוניות, פולי קקאו, סוכריות קליק, עוגיות שבורות גס או כל מה שמתחשק לכם.
הצעה נוספת היא לערבב חצי מכמות הגנאש עם אגוזי לוז גרוסים ולצפות בתערובת חצי מכמות הדונאטס, ואת השאר לצפות בגנאש ללא אגוזי לוז. אפשר גם לקשט את הגנאש בשוקולד לבן מומס, שאותו בוזקים מלמעלה בעזרת כף.
החומרים:
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) שמנת מתוקה
√ 200 גרם שוקולד מריר 70%
√ 20 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
מרתיחים בקלחת את השמנת המתוקה. שוברים את השוקולד המריר לחתיכות גסות ומניחים בקערה. שופכים את השמנת המתוקה מעל השוקולד ובוחשים היטב עד לקבלת תערובת אחידה (השתדלו להימנע מערבוב יתר, כדי שלא ייכנסו בועות אוויר).
מקררים את התערובת לטמפרטורת החדר ולאחר מכן מוסיפים את החמאה ומערבבים עד לקבלת קרם חלק ושמנוני. מכניסים למקרר עד לשימוש, כ־15 דקות.
טובלים את הדונאטס בגנאש ומפזרים מעל תוספות לבחירתכם.
גנאש שוקולד לבן
ציפוי שוקולדי עשיר בניחוח וניל. לאחר ציפוי הדונאטס בגנאש אפשר לפזר מעליו תוספות ככל העולה על רוחכם: סוכריות צבעוניות, פולי קקאו, סוכריות קליק, עוגיות שבורות גס או כל מה שמתחשק לכם.
החומרים:
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) שמנת מתוקה
√ גרגירים ממקל וניל (לא חובה)
√ 200 גרם שוקולד לבן
√ 20 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
מרתיחים בקלחת את השמנת המתוקה עם גרגירי הווניל. שוברים את השוקולד הלבן לחתיכות גסות ומניחים בקערה. מסננים את השמנת המתוקה מעל השוקולד ובוחשים היטב עד לקבלת תערובת אחידה (השתדלו להימנע מערבוב יתר, כדי שלא ייכנסו בועות אוויר).
מקררים את התערובת לטמפרטורת החדר ולאחר מכן מוסיפים את החמאה ומערבבים עד לקבלת קרם חלק ושמנוני. מכניסים למקרר עד לשימוש, כ־15 דקות.
טובלים את הדונאטס בגנאש ומפזרים מעל תוספות לבחירתכם.
ציפוי סוכר וקינמון
ציפוי פשוט אך טעים לחובבי טעם הקינמון. קליפת התפוז מוסיפה ניחוח נפלא.
החומרים:
√ 1 כוס (200 גרם) סוכר
√ 1 כפית קינמון (לטעם חזק יותר אפשר להוסיף עוד כפית)
√ קליפה מגורדת מ־1/2 תפוז (לא חובה)
מערבבים את החומרים בקערה ומצפים את הדונאטס בתערובת.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו