בא סופגניות לגרש: שר הבריאות החרדי יעקב ליצמן הפתיע אתמול באמירה יוצאת דופן ערב חג החנוכה: "לפני חצי שנה אמרתי מקדונלדס out, והיום אני אומר - סופגניות out", אמר אמש השר בכנס בנושא אורח חיים בריא.
ליצמן נימק את טענותיו והוסיף כי "יש הרבה בעיות בסופגניות. יש הרבה שומן רווי וסוכר ואני נגד זה. אלו דברים מזיקים שאנחנו נותנים לילדים שלנו שלא לצורך. לא צריך להרבות בזה. אפשר לאכול כמובן כי זה חלק ממנהגי החג, אבל יש אפשרות לתחליפים". השר ציין כי הוועדה שהקים משרד הבריאות לרגולציה של מזון בריא, שסיימה לאחרונה את דיוניה, לא עסקה בסוגיה הספציפית הזו. את הדברים אמר בכנס עמותת "מהיום - הפורום לאורח חיים בריא".
עוד אמר ליצמן כי "אני שומע שבעדה החרדית ילדים אומרים, 'ליצמן לא מרשה אוכל לא בריא'. כשניהלנו את המפגשים של ועדת האסדרה, ידענו שתהיה התנגדות של חברות המזון, אבל למרות הפרסומים, היא היתה מינורית, ובסך הכל דחינו את יישום המסקנות בחודשיים־שלושה. אנחנו הכי גבוהים בעולם בצריכת סוכר לנפש, ובזה צריך לטפל. בקרוב נפעל להורדת מחיר הלחם המלא. נפגשתי עם המאפיות וגיליתי שהן לא הבעיה, אלא רשתות השיווק, שנסיבותיהן לא רוצות להוזיל את מחיר הלחם המלא, ובזה נטפל".
חני סקאל פרילוק, דיאטנית ראשית בלאומית שירותי בריאות, הוסיפה כי "סופגנייה 'רגילה' מכילה כ־300 קלוריות בממוצע, כאשר כמות הקלוריות בסופגנייה אחת גדולה ומלאת ריבה יכולה להגיע בקלות ל־450-500 קלוריות. הערך הקלורי הגבוה מוסבר על ידי הספיגה המואצת של השומן על ידי הבצק, משום שלפחמימות יכולת גבוהה במיוחד לספוג שמן, וגם על ידי התוספת הגדולה של הסוכר - בתוך הבצק עצמו, במילוי (ריבה, שוקולד, ריבת חלב ועוד) וכן על גבי הסופגנייה".
• • •
מאיה דרין | יש תחליף לטיגון
סופגניות אפויות
החומרים (לכ־30 סופגניות אפויות):
• 3 כוסות קמח
• 2 כוסות קמח כוסמין
• 1/2 כוס סוכר קנים
• קורט מלח
• 2 כפות גדושות שמרים יבשים
• 3 חלמונים
• 80 גרם חמאה רכה
• 1 ו־1/4 כוסות חלב פושר
• 1 כפית מחית וניל או תמצית וניל משובחת
• מעט חמאה מומסת להברשה
למילוי:
30 קוביות שוקולד מריר או
1 צנצנת מעדן פרי בטעם תות (100 אחוז פרי ללא תוספת סוכר)
לקישוט:
1/2 כוס אבקת סוכר
אופן ההכנה:
1. לקערת המיקסר מעבירים קמח, סוכר ומלח ומערבבים מעט.
2. מוסיפים את יתר המרכיבים ולשים בעזרת וו לישה כ־5 דקות עד לקבלת בצק רך וחלק.
3. מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים כ־40 דקות.
4. מעבירים את הבצק למשטח נקי ומקומח ומחלקים ל־30 כדורים שווים בגודלם (בגודל של כדור פינג פונג).
5. במרכז כל עיגול בצק מניחים קוביית שוקולד ומגלגלים לכדורים עגולים מאוד וחלקים. במקום קוביית השוקולד אפשר לאפות את הסופגניות ללא מילוי, ולאחר האפייה למלא במעדן תות.
6. מסדרים את העיגולים על תבנית משומנת היטב, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כ־30 דקות נוספות.
7. מברישים את הסופגניות בשמן מכל הכיוונים.
8. אופים בתנור בחום בינוני (180 מעלות במשך כ־15 דקות) עד שהן מזהיבות.
9. מברישים שוב בשמן עם יציאתן מהתנור.
10. מקשטים באבקת סוכר ואוכלים אותן כשהן חמות.
