טעם של פעם

עם תותים, דובדבנים או אננס: מיקי שמו חוזר לילדוּת ומכין עוגות טורט וג'לי כמו של אמא

צילום: איתיאל ציון // עוגות שכבות עם ג'לי פירות. משלבות בין מתיקות הקרם לחמצמצות הפרי

בטיול שערכתי לאחרונה עם אחיי בגרמניה, הבחנתי שבכל קונדיטוריה שנכנסנו אליה היו מונחות בוויטרינה עוגות ג'לי עם תותים, דובדבנים או אננס.  

העוגות האלה החזירו אותי כמה שנים טובות אחורה, לימים שבהם היינו ילדים ואמא היתה מכינה לנו את העוגה בימים שבהם היתה לנו סיבה מיוחדת לחגוג. 

מייד החלטתי שעל זה יהיה המדור הבא שלי - מדור נוסטלגיה.     

 

עוגת ג'לי תותים

מבחינתי זאת עוגת הג'לי הקלאסית. העוגה עשויה משלושה מרקמים: שכבות של עוגת טורט וניל, שכבות של קרם וניל ושכבת ג'לי תותים. 

החומרים (ל־2 עוגות בגודל 28x7 ס"מ): 

לשכבת טורט: 

√ 6 ביצים במידה L 

√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר 

√ 2 כפיות תמצית וניל אמיתית 

√ 160 גרם (1 כוס + 2 כפות) קמח לבן 

√ 1 כפית אבקת אפייה

√ 1/4 כפית מלח 

√ 2 כפות שמן קנולה 

לקרם וניל: 

√ 1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38%

√ 2 כפות סוכר 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית

לסירופ תותים: 

√ 1/2 ליטר (2 כוסות + 2 כפות) מים 

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר 

√ 50 גרם מחית תותים 

לג'לי: 

√ 90 גרם (1 שקית) אבקת ג'לי תות

√ 480 מ"ל (2 כוסות) מים רותחים

√ 2 סלסילות תותים 

מכינים טורט: מחממים תנור לחום של 200 מעלות, ומרפדים תבנית תנור ביתית בנייר אפייה (תבנית אינגליש קייק אינה מתאימה להכנת העוגה, מכיוון שהג'לי לא יאפשר לחלץ את העוגה מהתבנית). 

בקערת מיקסר עם וו בלון מקציפים ביצים, סוכר ותמצית וניל במהירות בינונית כ־7 דקות עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מקפלים לקערה את הקמח, אבקת האפייה והמלח, ולבסוף מוסיפים את השמן. יוצקים את הבלילה לתבנית ומחליקים עד לקבלת שכבת טורט של כ־2 ס"מ. אופים 9-7 דקות עד להזהבה ומצננים.     

מכינים קרם וניל: מקציפים שמנת מתוקה עם סוכר ותמצית וניל לקצפת יציבה ומעבירים לשק זילוף. שומרים במקרר.

מכינים סירופ תותים: בסיר קטן מרתיחים מים, סוכר ומחית תותים, מסירים מהאש ומצננים. 

מרכיבים את העוגה: חותכים את שכבת הטורט ל־4 מלבנים בגודל 28x7 ס"מ (ניתן להיעזר ברינג אם יש לכם בבית). מניחים על תבנית שכבה אחת של טורט, מרטיבים מעט בעזרת הסירופ ומזלפים קרם בגובה 2 ס"מ (כך שגובה הקרם זהה לגובה שכבת הטורט). מניחים מעל שכבת טורט נוספת, מרטיבים בסירופ, לוחצים מעט על העוגה בעזרת כריות האצבעות ומכניסים להקפאה. חוזרים על הפעולה עם 2 מלבני הטורט הנותרים. 

בינתיים שוטפים את התותים ופורסים אותם לחצאים. כעבור חצי שעה מוציאים את העוגות מהמקפיא ומזלפים מעל שכבות הטורט שכבה דקה נוספת של קרם וניל. מניחים מעל את חצאי התותים.  

מכינים ג'לי: שופכים לקערה את אבקת הג'לי, שופכים מעל את המים הרותחים ומערבבים עד שאין גושים. לאחר שהתערובת התקררה מוזגים אותה מעל חצאי התותים ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות.  

 

עוגת ג'לי דובדבנים 

עוגה הדומה לעוגת היער השחור, רק שצורתה מעט שונה, ונוסף לה ג'לי. אני מאוד אוהב את  הטעמים שלה - הם טובים ומוכרים, והטוויסט היחיד הוא הג'לי.    

החומרים (ל־2 עוגות בגודל 28x7 ס"מ): 

לשכבת טורט:  

√ 6 ביצים במידה L 

√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר 

√ 2 כפיות תמצית וניל אמיתית 

√ 160 גרם (1 כוס + 2 כפות) קמח לבן 

√ 20 גרם (2 כפות) אבקת קקאו

√ 1 כפית אבקת אפייה

√ 1/4 כפית מלח 

√ 2 כפות שמן קנולה

לקרם וניל: 

√ 1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38%

√ 2 כפות סוכר 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית

לסירופ דובדבנים: 

√ 2 צנצנות דובדבנים משומרים מסוכרים (חשוב לשמור את הסירופ שבצנצנת) 

לג'לי: 

√ 90 גרם (1 שקית) אבקת ג'לי תות 

√ 480 מ"ל (2 כוסות) מים רותחים 

מכינים טורט: מחממים תנור לחום של 200 מעלות ומרפדים תבנית תנור ביתית בנייר אפייה. 

בקערת מיקסר עם וו בלון מקציפים ביצים, סוכר ותמצית וניל במהירות בינונית כ־7 דקות עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מקפלים לקערה את הקמח, הקקאו, אבקת האפייה והמלח, ולבסוף מוסיפים את השמן.

יוצקים את הבלילה לתבנית ומחליקים עד לקבלת שכבת טורט של כ־2 ס"מ. אופים 9-7 דקות עד להזהבה ומצננים.  

מכינים קרם וניל: מקציפים שמנת מתוקה עם סוכר ותמצית וניל לקצפת יציבה ומעבירים לשק זילוף. שומרים במקרר. 

מרכיבים את העוגה: חותכים את שכבת הטורט ל־4 מלבנים בגודל 28x7 ס"מ (ניתן להיעזר ברינג אם יש לכם בבית). מניחים על תבנית שכבה אחת של טורט, מרטיבים מעט בעזרת סירופ הדובדבנים מהצנצנת ומזלפים קרם בגובה 2 ס"מ (כך שגובה הקרם זהה לגובה שכבת הטורט). מניחים מעל שכבת טורט נוספת, מרטיבים שוב בסירופ דובדבנים, לוחצים מעט על העוגה בעזרת כריות האצבעות ומכניסים להקפאה. חוזרים על הפעולה עם 2 מלבני הטורט הנותרים.

בינתיים חוצים את הדובדבנים. כעבור חצי שעה מוציאים את העוגות מהמקפיא ומזלפים שכבה דקה נוספת של קרם וניל. מניחים מעל את חצאי הדובדבנים. 

מכינים ג'לי: שופכים לקערה את אבקת הג'לי, שופכים מעל את המים הרותחים ומערבבים עד שאין גושים. לאחר שהתערובת התקררה מוזגים אותה מעל חצאי הדובדבנים ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות.

 

עוגת ג'לי אננס

עוגת שכבות של טורט וניל וקרם וניל, בשילוב חמצמצות נעימה של ג'לי עם חתיכות אננס. עוגה נוסטלגית עם טוויסט קטן, שמוסיף המון.  

החומרים (ל־2 עוגות בגודל 28x7 ס"מ): 

לשכבת טורט: 

√ 6 ביצים במידה L 

√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר 

√ 2 כפיות תמצית וניל אמיתית 

√ 160 גרם (1 כוס + 2 כפות) קמח לבן 

√ 1 כפית אבקת אפייה

√ 1/4 כפית מלח 

√ 2 כפות שמן קנולה 

לקרם וניל: 

√ 1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38%

√ 2 כפות סוכר 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית

לסירופ סוכר: 

√ 1/2 ליטר (2 כוסות + 2 כפות) מים 

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר  

לג'לי: 

√ 90 גרם (1 שקית) ג'לי צהוב

√ 480 מ"ל (2 כוסות) מים רותחים

√ 2 אננסים

מכינים טורט: מחממים תנור לחום של 200 מעלות ומרפדים תבנית תנור ביתית בנייר אפייה.  

בקערת מיקסר עם וו בלון מקציפים ביצים, סוכר ותמצית וניל במהירות בינונית כ־7 דקות עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מקפלים לקערה את הקמח, אבקת האפייה והמלח, ולבסוף מוסיפים את השמן. יוצקים את הבלילה לתבנית ומחליקים עד לקבלת שכבת טורט של כ־2 ס"מ. אופים 9-7 דקות עד להזהבה ומצננים.  

מכינים קרם וניל: מקציפים שמנת מתוקה עם סוכר ותמצית וניל לקצפת יציבה ומעבירים לשק זילוף. שומרים במקרר.

מכינים סירופ סוכר: בסיר קטן מרתיחים את המים והסוכר. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד לקבלת סירופ. מסירים מהאש ומצננים.

מרכיבים את העוגה: חותכים את שכבת הטורט ל־4 מלבנים בגודל 28x7 ס"מ (ניתן להיעזר ברינג אם יש לכם בבית). מניחים על תבנית שכבה אחת של טורט, מרטיבים מעט בעזרת סירופ הסוכר ומזלפים קרם בגובה 2 ס"מ (כך שגובה הקרם זהה לגובה שכבת הטורט). מניחים מעל שכבת טורט נוספת, מרטיבים שוב בסירופ, לוחצים מעט על העוגה בעזרת כריות האצבעות ומכניסים להקפאה. חוזרים על הפעולה עם 2 מלבני הטורט הנותרים.

בינתיים שוטפים את האננסים, פורסים וחותכים לחתיכות. כעבור חצי שעה מוציאים את העוגות מהמקפיא, מורחים שכבה דקה נוספת של קרם וניל ומניחים מעל את חתיכות האננס.  

מכינים ג'לי: שופכים לקערה את אבקה הג'לי, שופכים מעל את המים הרותחים ומערבבים עד שאין גושים. לאחר שהתערובת התקררה, מוזגים אותה מעל חתיכות האננס ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר