פלדשטיין. מייצר בתנאים מחתרתיים

חלוץ מרכזי

מה גורם לאבי פלדשטיין, לשעבר היינן הראשי של יקב סגל, לצאת לדרך עצמאית

כל מיני אנשים עושים יין. טכנאים וחקלאים, חולמים ואנשי עסקים, אנשי מעשה ואנשי רוח, ילדים טובים ופראי אדם. הכי מעניינים הם היוצרים. אלה שרואים את שינוי המציאות הקיימת כחלק מהעשייה שלהם. 

אבי פלדשטיין תרם לשינוי המציאות יותר מפעם אחת. בתפקידו כיינן הראשי של יקב סגל הוא היה הראשון לזהות את הפוטנציאל של הגליל העליון כאזור לגידול ענבי יין איכותיים ולהוביל נטיעות נרחבות באזור. הוא היה גם הראשון שהתמודד ברצינות עם ה"ארגמן", זן ענבים שנוצר במכון וולקני לצורך חיזוק הצבע ביינות ישראליים, ואי אפשר לדבר עליו בלי להזכיר את "סגל לא מסונן", משתתף קבוע בכל רשימת יינות ישראליים איקוניים. 

באוגוסט האחרון השיק פלדשטיין - לאחר כמה שנות עבודה בתנאים שבהשוואה לאלה שהיו לו בסגל יכולים להיחשב למחתרתיים - יינות ראשונים שהם לגמרי שלו. הכמויות קטנות, העלויות גבוהות, אבל היינות, כל אחד בדרכו, מציעים דרכים מרתקות שבהן ענף היין הישראלי יכול להתקדם ומסמנים כמה מקומות מופלאים שאליהם הוא יכול להגיע. 

סמיון סוביניון בלאן 2014 

הוא נעשה משמונים אחוז סמיון מהרי יהודה ומעשרים אחוז סוביניון בלאן מהגליל העליון והתיישן שנה על משקעיו בחביות עץ מאופקות. הניחוחות שלו ירקרקים, חדים ומרוכזים, מלווים במינרליות קלה, המרקם שמנוני מעט, הטעמים מתובלים, המבנה מוצק ואנרגטי, והסיומת קצרה ומרירה מעט. השילוב בין המורכבות לתוקפנות הופך את הנוכחות שלו לכזו שאי אפשר להתעלם ממנה. המחיר: כ־160 שקלים. 

רוסאן 2014 

מענבי רוסאן שגדלו בגליל העליון ובהרי יהודה, ונבצרו בשתי דרגות הבשלה, נוצר יין בעל ריחות פרחוניים, מבושמים, עטופים מכל הכיוונים בנוכחות אינטליגנטית של עץ ותבלינים. נוכחות החביות מורגשת היטב גם בפה, לצד טעמי פרי מאופקים, מרירים מעט, וחמיצות גבוהה שתומכת במבנה הרחב. הסיומת ארוכה, מחוספסת ומינרלית. לטעמי, זהו אחד מיינות הרוסאן המוצדקים ביותר שנעשים בישראל. המחיר: כ־160 שקלים. 

דבוקי 2014 

דבוקי הוא זן ענבים ארץ־ישראלי קדום, שעל פי מחקרים עדכניים גדל כאן עוד בתקופת המקרא, ולמרות זאת הוא לא הצליח להפוך לענב יין לגיטימי. אולי כי הוא לא באמת נועד לזה? עשרה חודשי התבגרות על המשקעים תרמו למבנה הרחב ולשמנוניות של היין, והחמיצות תומכת בהם יפה, אבל הטעמים מעודנים מאוד ונותנים הרגשה של יין חלול שבו איכות המבנה והעשייה עולה על זו של הפרי. המחיר: כ־135 שקלים. 

רוזה קריניאן 2015 

מענבי קריניאן שגדלו בכרמים הגבוהים של הרי יהודה והגליל העליון ונבצרו מוקדם, בתוספת ענבי קברנה פרנק מהגליל העליון, נעשה רוזה מעודן, בעל ריחות מפתים של פירות אדומים רעננים, עשבי תיבול ותבלינים. המבנה של היין, שתסס בחביות עץ משומשות, עגלגל ומוצק, טעמי הפרי נקיים ועשירים, החמיצות נהדרת, והסיומת יבשה וחמצמצה. רוזה רציני מאוד ומהנה מאוד. המחיר: כ־90 שקלים. 

גרנאש 2014

מאה אחוז ענבי גרנאש מהרי יהודה, שעברו דילול גם בכרם וגם בתוך האשכולות עצמם, הפכו בעזרת שני סוגי שמרים ולאחר 14 חודשי יישון בחביות משומשות ליין מרשים במיוחד. יש לו ניחוחות מפתים של פירות אדומים טריים, עטופים בתיבול מרתק, מעט עשן וריחות בוגרים של טבק ועלים יבשים. המבנה שלו אלגנטי ונעים, הטעמים מורכבים, והחמיצות טובה מאוד. יין מרשים במיוחד עם סיכויים טובים להפוך לאייקון. המחיר: כ־245 שקלים. 

אנו 2014 

היין נקרא על שמו של אל השמיים והכוכבים, מנהיג האלים, הרוחות והשדים במיתולוגיה השומרית והבבלית. היין, שנעשה מענבי קריניאן, גרנאש וקברנה סוביניון מהרי יהודה, תסס בטמפרטורות גבוהות והתיישן בחביות משומשות - מציג אופי מרוכז ומחוספס, עשבוני מעט, שלא הולך נגד הבשלות, אלא זורם איתה ונעצר רגע לפני שהיא מתחילה להעיק. המתח שנוצר בין טעמי הפרי העשירים והמתובלים לבין החמיצות הגבוהה ולמבנה הקשוח הופך אותו לבלתי נשכח. המחיר: כ־245 שקלים.  

yairgath@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...