השעון התחלף לו, השמש שוקעת מוקדם יותר ומזג האוויר מתקרר - אי אפשר להתחמק מזה, החורף מתקרב ומשפיע באופן מהותי גם על עולם הקולינריה ועל מה שנאכל בחורף הקרוב כשנצא לבלות במסעדות.
"השינוי בין תפריטי הקיץ לחורף נגרם הן מהצורך הברור של כולנו להתחמם, ועל כן נפגוש מאכלים כבדים יותר, קדירות, תבשילים, קטניות, פולנטה ורטבים עשירים עם טעמים עמוקים יותר", מסביר יומי לוי, שף מסעדת מריפוסה בקיסריה, "סיבה נוספת לשינוי התפריט היא גם היצע השוק שמשתנה ומביא אלינו חומרי גלם עונתיים".
אז לפני שתוציאו את המעילים והצעיפים מהארון, תתרגלו להצטייד במטרייה ותאפסנו את בגדי הים, אנחנו כאן כדי להכין אתכם קולינרית, הרי אין דבר מנחם יותר מארוחה טעימה.
מתחממים במזרח
המטבח האסייתי ידוע במגוון העצום של טעמים וריחות, ובעיקר בתבלינים שיכולים להתאים את עצמם לעונות השנה. רשת מסעדות מינה טומיי, המורכבת מחמישה מטבחים אסייתיים ונמצאת בתל אביב ובקריות, משיקה תפריט חורף רחב הכולל יותר מעשר מנות חדשות שעושות שימוש בתערובות של תבלינים חמים המתאימים לחורף, כגון כמון, עלי קארי, שורש כורכום וצ'ילי.
במנות החדשות: מרק אודון טורי - אטריות אודון, וואקאמה, גזר, נבטים, בצל ירוק, ג'ינג'ר, קריספי צ'יקן בציר מיסו ומירין (52 שקלים); האקאו עוף - כופתאות בצק אורז במילוי עוף, נוק צ'אם, עשבי תיבול, חמציצים וצ'ילי (39 שקלים); ומג'יק גוגסו - בשר טחון, אטריות ביצים, שעועית, בצל ירוק, כוסברה, מג׳יק צ׳ילי ורוטב צ׳זה (69 שקלים).
חדש בטברנה
יוון אמנם נמצאת במרחק של שעה וחצי טיסה מישראל, אבל לפעמים מתחשק לחוות את האווירה ואפילו לשבור צלחת או שתיים גם בחורף הישראלי. מסעדת יאמאס, טברנה מודרנית בסגנון יווני ים־תיכוני הממוקמת ב־M הדרך בבית ינאי, מציעה תפריט המבוסס על האוכל היווני, הכולל מאזות קלילות ומנות עיקריות מגוונות באווירה שמחה של אכילה משותפת ואלכוהול יווני אותנטי.

מנת סטיפדו ביאמאס בבית ינאי // צילום: חיים יוסף
בכל רביעי ב־21:00 מארחים בטברנה הרכבים מוסיקליים שונים להופעה חיה אותנטית ועליזה. במסעדה הוסיפו מנות לקראת החורף הישראלי: סטיפדו - תבשיל קפריסאי של בשר עגל, עלי דפנה, פלפלים ושמן זית, מוגש במחבת חמה ועטוף בלחם בית (58 שקלים); תבשיל שעועית לבנה ובצלים עם בשר עגל (64 שקלים); מוסקה צמחונית (58 שקלים), מרק כרובית עם יוגורט (29 שקלים) ועוד.
מרק בשמונה שקלים
אחרי שהתרגלנו לקפה בחמישה שקלים, הגיע הזמן לאכול מנות שף בשמונה שקלים. כך הגדילה לעשות רשת כריכי השף "שמונה", שמציעה מנות כשרות במחיר אחיד.

הכריכים של "שמונה" // צילום: דרור כץ
התפריט של הרשת כולל המבורגרים, כריכי רוסטביף, קורנביף, אנטרקוט, אווז, אסאדו, שניצלים, כנפיים ברוטב מקסיקני וכריך פורטובלו טבעוני. מנות צמחוניות הן חביתת ירק בכריך וסלט אסייתי המכיל ירקות שורש, אגוזים ונבטים. כעת הרשת יצאה בסידרת מרקי החורף בשמונה שקלים, הכוללת מרק ירקות שורש, חרירה, מרק כתום, אפונה, עדשים ופטריות.
רשת המסעדות פרוסה בחיפה, בבאר שבע, בחדרה, בעפולה ובקריית מוצקין, ובימים אלו נפתחים סניפים בירושלים, בחולון ובנתניה. לאחרונה נכנס לרשת השף מושיק רוט ששוקד על בניית תפריט חדש.
חורף אילתי
אילת היא עיר שוקקת בעיקר בתקופת הקיץ, אך בהחלט יש לה יש מה להציע גם בחורף, בוודאי מבחינה קולינרית. מסעדת פדרו היא מסעדת שוק ששינתה את פניה רק לאחרונה והפכה כשרה. בפדרו מגישים מנות על טהרת טריות חומרי הגלם מהשדה ומהמרעה, היישר לצלחת. לימים הקרים מציעים בפדרו תבשיל אסאדו לילי - תבשיל קדירה שהתבשל כל הלילה עם בשר אסאדו ללא עצם, עד שהוא נימוח ומתחבר לירקות השורש שבקדירה (49 שקלים).

תבשיל בשר במסעדת פדרו באילת // צילום: ROL
נוסף על כך, בימי שישי, מהשעה 12:00 בצהריים, מתקיימת קבלת שבת באווירת שוק עם קוקטיילים, בירות, מוסיקה תוססת ומיטב תוצרת ידיו של השף, גם בחצאי מנות למי שלא רוצה "להיסתם" לפני ארוחת השבת המשפחתית.
לא רק בשר
כשחושבים על רשת BBB, האסוציאציה הראשונית הולכת לכיוון ההמבורגרים. אבל לקראת החורף מציעים ברשת תוספת של שישה סוגי מרקים בטעמים חורפיים. כיאה לרשת המתהדרת בבשר, מרק הדגל הוא - איך לא - מרק הבשר שעשוי נתחי בקר, שעועית לבנה, שום, בצל, גזר, סלרי, כוסברה ופטרוזיליה. התפריט כולל עוד: מרק עגבניות פיקנטי, מרק בצל, מרק פטריות ומרק כתום. בכל יום יוצעו בסניפי הרשת שני סוגי מרקים מתוך הטעמים המוצעים, ב־24 שקלים.
גורמה בדרום
גם במסעדת כרמים של השף סהר רפאל במושב סגולה ובבאר שבע מחדשים את התפריט לקראת החורף. בין השאר, תוכלו למצוא שם מנות כגון ניוקי פרימוורה - ניוקי ביתי עם ברוקולי, ארטישוק, זוקיני, עלי מנגולד, פלפלים קלויים ועגבניות, מוקפצים בשמן זית, שום ועשבי תיבול (65 שקלים); קרפצ'יו סינטה - נתחי סינטה דקים בתחמיץ של שמן זית, בלסמי ופיסטוקים בליווי סלט רוקט, פרמזן וצנימים (46 שקלים) וכבד אווז מופלא - מונח על בריוש ברוטב יין מדירה, עם פטריות שימאג'י טריות (84 שקלים). שיהיה חורף נעים ומעורר תיאבון.

ניוקי פרימוורה במסעדת "כרמים" בבאר שבע // צילום: שי בן אפרים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו