מבשלת הגליל // מבשלת הגליל

סיפור אהבה תוסס

מה גורם לטייס מסוקי קרב להפציץ בבירות משובחות, או לבחור דרומי להקים מבשלה עם שם כמו זה של ארגון טרור ידוע לשמצה? • יצאנו ל"מסע מבשלות" מקיבוץ מורן שבגליל ועד למושב דקל שבגבול מצרים

הסופר והמחזאי האירי ברנדן ביהאן אמר פעם: "אני שותה אלכוהול רק בשתי הזדמנויות - כאשר אני צמא וכאשר אני לא צמא". מה המסקנה? אין. לא תמיד צריך אחת. חודש החגים מספק לנו המון ימי חופשה, וזו הזדמנות מעולה לצאת מהשיגרה ו"לצוד" מבשלות בוטיק שאחראיות לבירות איכותיות עם טעמים עשירים. 

בירה מאחדת בין אנשים משחר ההיסטוריה. אם צ'רצ'יל הצליח לשכנע את רוזוולט בימי התופת של מלחמת העולם השנייה לצאת עימו להרפתקה קצרה במרקש שבמרוקו ולשתות איתו בפאב החביב עליו שם - גם אתם יכולים לפרגן לעצמכם דרינק מיוחד. לחיים. 

דרך הטייסים

טייסים רבים שפורשים מחיל האוויר בוחרים לעשות הסבה להוראה, חלק אפילו פונים לנתיב הפוליטי, אבל אלון ריפטין בחר בנתיב אחר - להכין בירות משובחות לתושבי הצפון. ריפטין, טייס מסוקי קרב שיצא לפנסיה בתחילת שנות האלפיים, החליט לעבור לתחום תוסס נוסף, והוא הפנים מאחורי מבשלת הגליל שהוקמה ב־2011 בקיבוץ מורן (ממזרח לכרמיאל). 

במבשלה מציעים ארבעה סוגי בירות: חיטה, סטאוט, טריפל ובלונד אייל. את הבירות אפשר למצוא גם בתל אביב, בין השאר בשרונה מרקט ובשוק הכרמל, אבל מובן שאין תחליף לטיול לצפון הקר ולחוויה האמיתית. המבשלה פתוחה בסופי שבוע, והבירות נמזגות משבעה ברזים. מי שמעוניין לטעום עוד בירות בוטיק ישראליות יכול ליהנות מהן בלי מאמץ רב - המקום מציע בירות כגון אלכסנדר, מלכה, הדובים ושפירא. 

למי ששתה קצת יותר מדי ומעוניין להמשיך ליהנות מחוויה גלילית, מציע קיבוץ מורן אירוח כפרי במחירים נמוכים במיוחד. כך שלא תהיו חייבים לחזור לתל אביב בחלוף כמה שעות, ואפילו תוכלו לקפוץ לכפר ראמה או לכרמיאל וליהנות מארוחת בוקר שתעביר כל הנגאובר. 

האחים שמים פס

מול נופי הכנרת, בלב קיבוץ גשור שבדרום רמת הגולן, תוכלו למצוא מבשלת בירה שהוקמה על ידי האחים חגי (35) ואור (31) פס בחדר האוכל של הקיבוץ. המיכלים שאחראים לפלא עם הקצף חולצו מכל מיני מקומות ושופצו על ידי מומחה, והבירות נעשות בעבודת יד ומיוצרות תוך הקפדה על חומרי גלם איכותיים מאירופה. 

הבירה של האחים פס  //  צילום: רביד רון

"זה סיפור מצחיק ששני אחים בלי ניסיון, עם איזה חלום קצת הזוי, מקימים עסק", אומר חגי בחיוך, "כולם אמרו לנו שזה לא יצליח, שאנחנו גרים בחור שאף אחד לא יסכים להגיע אליו, אבל עובדה שבסוף זה קרה". סיפור הסינדרלה המקומי התגלגל מהר יותר מחבית בירה והתפתח מרעיון לעסק שמגלגל 2,000 ליטרים בכל חודש. 

המבשלה מציעה גם ביקורים ליחידים ולקבוצות והסיור חווייתי וכולל הסברים וסיפורים על האחים פס ועל פתיחת בית הבירה, ההיסטוריה של הבירה בעולם ותהליך הייצור. מובן שלא תישארו צמאים ותוכלו לטעום את שלושת סוגי הבירות שהאחים רקחו, במחיר 20 שקלים. 

הבירה הראשונה שלהם היא בירת חיטה בהירה בסגנון גרמני עם גוף צהוב־זהוב. היא מכילה שילוב של מתיקות עם עומק של חיטה בחוזק של 5.6% אלכוהול. חובבי הלאגר יוכלו להתפנק עם בירה בעלת גוון חום־אדמוני, המאופיינת במרירות מעניינת וגם היא בחוזק של 5.6% אלכוהול. לקינוח, האחים מציעים "פורטר" כהה בסגנון אנגלי. גוף הבירה מכיל גוון טעמים נרחב, וקשה להתחמק מטעמי קלייה של קפה, בחוזק של 4.8% אלכוהול.

דרינק עם אלת הפריון

להביט בנוף המדברי המרגיע ולשתות בירות אייל קרירות עם ניחוחות בלתי נשכחים. זו בדיוק החוויה שמספק איציק לוי לאנשים המבקרים במבשלה המיוחדת שהקים במושב דקל שבנגב, בואכה מצרים. 

איציק לוי במבשלת ISIS  //  צילום: יח"צ

לוי, מעצב גנים במקצועו, התאהב באמנות הבירה. השם של המבשלה - ISIS - שאול מאלת השפע והפריון המצרית. כן, לא טעיתם. עד היום הוא מקבל אי־מיילים זועמים מאנשים שבטוחים כי הוא איבד את הראש (סליחה על משחק המילים) והחליט לקרוא למקום על שם ארגון הטרור הידוע לשמצה. אחד הקוריוזים - אפילו צוות של כתבים אמריקנים הגיע למבשלה כדי לשמוע במו אוזניו מהיכן הוא הגיע לארגון שמוזכר בלי הרף ברשתות החדשות בארה"ב. 

ועכשיו, לשלל שלוי מציע למבקריו. הפייל אייל הזהובה היא בירת קיץ כיפית שמכילה 5% אלכוהול. האמבר אייל בעלת טעמים פירותיים וכיף להתחיל איתה את הטעימות. הדזרט אייל כהה וחזקה והיא עתירת כישות ולתת קרמלי (6.2% אלכוהול). מי שלא מוכן לוותר על ניחוחות הקפה גם בגירסה הקרירה, יוכל ליהנות מהבלק אייל, בירה שחורה וחזקה בסגנון סטאוט אירי (6% אלכוהול). במבשלה עוד סוגי בירות עונתיות וגם בירות בהזמנה מיוחדת. 

בבירגארדן, שנמצאת בסמיכות למבשלה ושפתוחה בכל יום, יש גם במת הופעות שמארחת אמנים ידועים וזמרים מהאזור. בשמות המוכרים יותר אפשר לציין את גבע אלון, ג'ין בורדו, יהודה קיסר, אפרים שמיר ורוני פיטרסון. אפשר גם לערוך סיור במבשלה בתיאום מראש. 

תפסו את השיטה

הסיפור של מבשלת שיטה, הממוקמת ברובע האמנים בערד, הוא סיפור אהבה, שלידו "טיטאניק" נראה כמו דרמה של חובבנים. מי שעומדים מאחורי כוסות הבירה הנפלאות שמיוצרות במבשלה הם ז'אן (35) ואשתו נטע (29). השניים הכירו בתקופת לימודיהם באוניברסיטת באר שבע כשהשתתפו יחד בקורסים בכימיה. 

הידע האקדמי שהשניים צברו לא נערם לקלסרים שנזרקים אחרי ארבע שנים לפח הקרוב למקום המגורים, אלא הפך לפרויקט מימון המונים באתר הדסטארט, ובימים אלה החזון הפך למציאות, עם הפתיחה הרשמית של המבשלה. 

מה שחיזק את השניים לא להתייאש בדרך הארוכה הוא הניצחונות הרבים בתחרויות נחשבות, שהוכיחו להם כי הם מסוגלים לעשות את זה, אפילו שרוב חבריהם היו בטוחים שהם ירדו מהפסים. ב־2013 זכתה בירת הסטאוט אלון של הזוג בפרס היוקרתי "Best in show" בתחרות Long Shot 2013, שבה השתתפו כ־150 בירות. שנה לאחר מכן זכתה הבירה גם במקום השלישי בתחרות "בתסיסה", שמאורגנת על ידי מועדון מבשלי בירה בישראל. גם בירת הדונקל (כינוי גרמני לבירות כהות) לא איכזבה בכלל - וזכתה במקום הראשון בקטגוריית "לאגר צ'כי" בתחרות הלאומית של אנגליה. 

המלצת הבית היא בירת פורטר אנגלית, שגם היא זכתה בכמה תחרויות. אחרי שתטעמו אותה בהחלט תוכלו להבין למה, ולשכוח לרגע שאתם בכל זאת נמצאים בערד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו