צילום: איתיאל ציון // עוגת אריסה. הסירופ מוסיף לה טעם מתוק־חמצמץ

המתיקות שאחרי

עוגת תפוזים בחושה, עוגת סולת עם סירופ ריחני ועוגיות רייבה יבשות • שלושה מאפים שיעשו לכם טוב בבטן אחרי הצום

אפיית עוגות ועוגיות תמיד היתה חלק מההכנות של אמי במטבח לקראת יום כיפור. מייד בצאת הצום נהוג אצלנו לשתות כוס תה נענע לצד עוגייה יבשה או פרוסת עוגה בחושה - מאפים שאינם מכבידים על הבטן ומתאימים לשבירת צום של 25 שעות. לאחר מכן אנחנו נוהגים להמתין כחצי שעה עד שעה כדי לתת לגוף זמן לעכל, ואז לשתות מרק ירקות חם.  

לקראת יום כיפור הכנתי לכם מתכונים לעוגות ולעוגיות שאינן מכילות כמויות גדולות של שומן וסוכר ואינן ממולאות במליות "כבדות": עוגת תפוזים וקוקוס, עוגיות רייבה ועוגת סולת המורטבת בסירופ ריחני. שיהיה לכולם צום קל וגמר חתימה טובה!    

 

עוגת תפוזים וקוקוס 

עוגה בחושה המככבת אצלנו במטבח ביום כיפור או בשבתות, במיוחד בימי הסתיו והחורף, ומבוססת על מתכון של אמא שלי. עד היום היא מכינה אותו, בלי לשנות בו מרכיב אחד, ותמיד יוצאת לה עוגה מנצחת.  

החומרים (לתבנית בבקה בקוטר 26 ס"מ או ל־3 תבניות אינגליש קייק באורך 25 ס"מ): 

√ 350 גרם (1/2 2 כוסות) קמח 

√ 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה 

√ 3 ביצים במידה L 

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר 

√ 240 מ"ל (1 כוס) שמן קנולה 

√ 300 מ"ל (1/4 1 כוסות) מיץ תפוזים סחוט טרי 

√ קליפה מגוררת מ־1/2 תפוז 

√ 50 גרם (1/2 כוס) קוקוס טחון 

לקישוט:

√ 50 גרם (1/2 כוס) קוקוס טחון

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר דמררה

מחממים תנור לחום של 170 מעלות. מנפים את הקמח ואבקת האפייה לקערה ומערבבים. בקערת מיקסר מקציפים את הביצים עם הסוכר 10-8 דקות עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה מאוד. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים את תערובת הקמח יחד עם השמן, המיץ, הקליפה המגוררת והקוקוס הטחון לסירוגין ובהדרגה, על מנת לקבל תערובת חלקה ללא גושים. יוצקים את התערובת לתבנית משומנת ומפזרים מעל את הקוקוס הטחון והסוכר החום. 

אופים כ־50 דקות את העוגה בתבנית הבבקה או כ־45 דקות את העוגות בתבניות האינגליש קייק, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא עם פירורים לחים.


עוגת תפוזים וקוקוס. מתאימה במיוחד לימי הסתיו והחורף // צילום: איתיאל ציון

 

עוגיות רייבה

כשאני טועם את העוגיות האלו, אני חוזר אחורה בזמן לבית סבתי מתילדה, שלא היתה מוותרת על עוגיות רייבה בערב יום כיפור. ריח מי הוורדים שהן מדיפות והמרקם הפירורי עושים את העוגיות האלו ליוצאות דופן ולטעימות באופן בלתי רגיל. 

החומרים (לכ־40 עוגיות):   

√ 150 גרם חמאה 

√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר 

√ 100 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) אבקת סוכר 

√ 150 מ"ל (1/2 כוס + 2 כפות) שמן קנולה

√ 1/2 כפית תמצית וניל איכותית 

√ 30 מ"ל (2 כפות) מים 

√ 1 כפית מי ורדים 

√ 500 גרם (1/2 3 כוסות + 1 כף) קמח מנופה 

√ 5 גרם (1 כפית) אבקת אפייה

במיקסר עם וו גיטרה מערבלים במהירות בינונית חמאה, סוכר, אבקת סוכר, שמן ותמצית וניל במשך 2 דקות עד לקבלת תערובת אחידה. 

עוצרים את פעולת המיקסר ומסירים את החמאה מדופנות הקערה בעזרת מרית. מוסיפים מים ומי ורדים ומערבלים כמה שניות עד שהם נטמעים. 

מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים קמח מנופה ואבקת אפייה ומערבלים רק עד לקבלת פירורי בצק. 

מעבירים את פירורי הבצק למשטח עבודה מקומח מעט ולשים באופן ידני רק עד שהפירורים מתגבשים לבצק. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל־30 דקות. 

מחממים תנור לחום של 175 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה. 

צובטים מהבצק חתיכות בגודל 4 ס"מ ובמשקל 25 גרם, מגלגלים כל חתיכה לכדור ומניחים על התבנית במרווחים של 2 ס"מ.  

אופים כ־20 דקות עד שהעוגיות מתרחבות ומזהיבות מעט. מצננים ושומרים בכלי אטום עד 10 ימים. 

לגיוון, ניתן להניח במרכז כל עוגייה שקד לפני האפייה.


עוגיות רייבה. מרקם פירורי וניחוח מי ורדים // צילום: איתיאל ציון

 

עוגת אריסה

עוגת אריסה נקראת גם עוגת "בסבוסה" או "עוגת סולת", ושמה נכתב גם "עריסה" או "הריסה". הרבה שמות יש לעוגה, אבל טעם אחד מנצח, בזכות הרכיבים הפשוטים והטעימים והסירופ שמוסיף לה טעם מתוק עם מעט חמצמצות וריח של מי זהר. 

החומרים (לתבנית תנור ביתית): 

√ 750 גרם (3/4 3 כוסות) סולת 

√ 70 גרם (1/2 כוס) קמח מנופה

√ 100 גרם (1 כוס) קוקוס טחון

√ 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה

√ 300 גרם חמאה 

√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר דמררה

√ 1 כפית תמצית וניל 

√ קורט מלח 

√ 300 מ"ל (1/2 1 כוסות) יוגורט 3%

√ 1/2 כוס טחינה גולמית 

לסירופ: 

√ 500 גרם (1/2 2 כוסות) סוכר 

√ 600 מ"ל (1/2 2 כוסות) מים 

√ 1 לימון פרוס דק

√ 1 כף מי זהר 

לקישוט:

√  שקדים מולבנים

מערבבים במיקסר את כל חומרי העוגה, למעט היוגורט והטחינה. לאחר 4-3 דקות של לישה מוסיפים את היוגורט וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת אחידה. 

מחממים תנור לחום של 170 מעלות, מורחים את הטחינה בשכבה דקה על תבנית התנור ומשטחים את המסה על גבי הטחינה. בעזרת סכין מסמנים קוביות בגודל 4x4 ס"מ ומניחים על כל קובייה שקד מולבן. אופים 40-35 דקות עד להזהבה קלה.  

בסיר מרתיחים את כל חומרי הסירופ עד שהסוכר נמס, מסננים ומצננים. כאשר העוגה יוצאת מהתנור, שופכים עליה את הסירופ ומניחים אותה לצינון.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...