מגבלות שהוטלו על תוכנית הגרעין האיראנית יוסרו בחלקן בעוד כעשור, מה שיאפשר לטהרן לקצר בחצי את "יכולת הפריצה", פרק הזמן שיידרש לה לפתח פצצה גרעינית. כך חשפה אתמול סוכנות הידיעות הבינלאומית אי.פי, שהתבססה על מסמך סודי שהגיע לידיה.
על פי הדיווח, מדובר במסמך הסודי היחיד המתייחס להסכם בין שש המעצמות לבין איראן. במסמך שסופק אתמול לסוכנות הידיעות על ידי שני דיפלומטים, כתוב כי לאחר תקופה הנעה בין 11 ל־13 שנים, איראן תהיה רשאית להחליף 5,060 צנטריפוגות מיושנות ולא יעילות שלה ב־3,500 צנטריפוגות מדגם מתקדם. לנוכח העובדה כי סרקזות אלה יעילות פי חמישה מאלה של הדור הקודם, פרק הזמן שיידרש למשטר האייתוללות לפתח פצצה גרעינית יתקצר משנה לחצי שנה בלבד.
במשך השנים טענה איראן כי אין לה כוונה לפתח נשק גרעיני, וכי תוכנית הגרעין שלה היא למטרות שלום ונועדה לצורכי מחקר רפואי ואספקת חשמל באמצעות כורים גרעיניים בסיוע רוסי. עם זאת, דו"חות של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שהתבססו בחלקם על מידע שהועבר מגורמי ביון מערביים, ובהם ישראל וארה"ב, חשפו מאמצים איראניים לפתח רכיבים של פצצה גרעינית, ולפיהם בשלב מסוים הצבא האיראני ביצע ניסויים שונים.
בעולם מציינים השבוע שנה להשגת הסכם הגרעין עם איראן, שעליו הוכרז ב־14 ביולי 2015. בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית טוענים כי טהרן מיישמת את ההסכם ובכירי ממשל אובאמה, כולל הנשיא עצמו, ציינו כי ההסכם סייע להגביר את הביטחון העולמי. אך לצד זאת, רק בשבוע שעבר פורסמו חלקים מדו"ח המודיעין הגרמני, שחשף כי האיראנים המשיכו במאמציהם לנסות לרכוש רכיבים שאפשר לעשות בהם שימוש לפיתוח פצצה גרעינית.
גורמים במפלגה הרפובליקנית וגם כמה סנאטורים דמוקרטים מעוניינים להחמיר את הסנקציות נגד האיראנים, על רקע הניסויים המוגברים שהם מבצעים בטילים בליסטיים מאז הסכם הגרעין. כמו כן, המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ אמר בעבר כי אם ייבחר הוא יקרע את הסכם הגרעין.
בתוך כך, שר הביטחון אביגדור ליברמן שהופיע אתמול בוועדת החוץ והביטחון בכנסת אמר כי "איראן היא עדיין האיום הגדול ביותר על ישראל. היא ממשיכה בכוח בתוכנית הטילים שלה ולא צריך לנחש מה יעדם. ראינו במצעד בטהרן את הכתובת על הטילים - "למחוק את ישראל מעל האדמה". העובדה שמדינות העולם מתעלמות מהפרה של איראן כלפי החלטות של מועצת הביטחון ושל ההסכם שהיא בעצמה חתמה עליו, אומרת דרשני".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו