במטע האפרסמונים של דרור מזרחי הציפורים ניקרו את אחד הפירות, השאירו אותו תלוי על העץ פצוע, מתבוסס בדבש שלו. הפועלים התאילנדים אומרים שאלה הכי שווים אז שילחתי בו שיניים. רך, מלא עסיס, מאלה שאומרים עליהם איכס והוא בכלל כל כך טעים. אף פעם לא ראיתי קודם עצי אפרסמון. מבחינתי הם גדלו בקערה האדומה עם הנקודות הלבנות שאיריסים החזיקה בחדר ותמיד מילאה בפירות. שזיפים התחלפו בתפוזים שהתחלפו באפרסמונים וניל יאנג היה שר לכולם מתוך הטייפ שלה על "Cripple Creek Ferry" ועל לב מזהב. אז היו בהם גרעינים חלקים ויפים שאהבתי להעביר עליהם את הלשון. להסיר את הקליפה בצבע מהגוני, לחשוף את הליבה הבהירה והמרירה שמתחת. עכשיו כבר כמעט אין כאלה. חקלאות מוצלחת נחשבת זו שמטפחת זנים שבהם אפשר לאכול את הכל ומשחקי לשון לא מעניינים אותה. בארץ שאליה הגיעו האפרסמונים בשנות ה-20 של המאה שעברה, "טריומף" הוא הזן העיקרי שאותו מגדלים. הוא מיועד ברובו לייצוא לאירופה ולארה"ב ונדמה כאילו הוא מכבד את זכר הגרעין שאבד בבשר מתוק במיוחד, הנמצא במקום ששכנו פעם גופים קשיחים וכהים. לפני כמה שנים יצאה קריאה להימנע מהפרזה באכילת אפרסמונים. הזהירו מפני חסימות מעיים שהם עשויים לחולל. מחקרים עכשוויים טוענים אחרת. אומרים שהאפרסמון דווקא מצוין למערכת העיכול. שאולי הוא לא טוב אחרי ניתוחים מסוימים אבל שהוא מפחית סיכונים לטרשת עורקים, מועיל במניעת סרטן המעי הגס וגם הוא בין המוכשרים למלחמה במחלות כלי דם ולב ושקליפתו העבה והמעצבנת, זו הנתקעת בין השיניים, עשירה בנוגדי חמצון. עוד אומרים שהוא פצצת ויטמין A ושהוא מעולה לעור ולעיניים, למערכת החיסונית ולגדילה. ואולי בקול שירת התזונאים המודרנית יוכל הפרי למצוא נחמה על העובדה שנוצר דל ריח. האדמה של גבעת עדה מצוינת, ודרור הוא חקלאי משובח שעיקר תהילתו באה לו מגידול רימונים. אמנם הלב שלו עם המשמשים, עם "מגע העור של קליפתם", אבל האפרסמונים שלו לא נעלבים, הם גדלים בשפע ונדמה כאילו לא יעמוד העץ בכובד צאצאיו. השמש מתחילה להתעייף, ואני רוצה שתחכה עוד רגע עם החושך. שתראה לי עוד. "משהו בכתום האפרסמוני כאילו אומר: 'אני. אני פרי מסיפור אחר'. שלא כפירות אחרים קשה מאוד למצוא אפרסמון דומה מאוד למשנהו", מסביר דרור, שהמילים מתרצות לו כמו עצי הפרי. "אולי טמון הדבר בכך שהטבע החליט לחלק אותו לארבעה חלקים אלא שהוא מתקומם לגזירה השווה ובוחר להתעקם ולהתחכם, להגדיל פאה, להקטין אחרת. לעיתים שולף חוטם או מוציא לשון. את המתמרדים האלה מניחים האורזים הנח היטב, אבל כאילו בהיסח הדעת, בשכבה התחתונה בסלסילות הפרי השקופות. באופן אישי חביבים עלי יוצאי דופן אלה במיוחד", מסכם משורר הפרי שבטעם האפרסמונים שלו מסתתר גם טעם של חמאה. הפרי נולד באזור סין, והוא אחד מסמלי ראש השנה שלה. ביפן הוא נחשב לפרי הלאומי. קאקי הם קוראים לו שם, אוכלים אותו בכפית כשהוא רך ורירי, בטח מרגיש כמו הפרי שפצעו הציפורים. "פרי האפרסמון מופיע בשתי גרסאות אכילות", ממשיך דרור. "פרי חסר עפיצות מקהת שיניים, המבשיל בעודו קשה על העץ דוגמת הזן פויו בעל הגרעינים, ופרי עפיץ אשר עובר תהליך של הבחלה המסייע לטאנינים להשתחרר וגואל את הפרי מעפיצותו. אחרי הקטיף ולפני השיווק נועלים את ה'טריומף' במכלי מתכת גדולים ומזרימים גז מסוג CO2. אחרי 48 שעות נפתחים השערים ואז, אחרי החושך הגדול, נותרת בפרי המתיקות הרבה". אני שואלת מה אפשר להכין ממנו. "היפנים משתמשים בפרי הבוסר להכנה של סאקי", ומה עם אוכל? אני מקשה, "אפרת אומרת שאפרסמון הוא כמו אפרסקים של חורף. מדי פעם היא משלבת אותו באיזה סלט", עונה לי דרור. שם המותג של הפרי הישראלי בחו"ל הוא שרון (Sharon), והוא נחשב למתוק במיוחד. "השרון היה אחד האזורים הנחשקים במונופול", ממשיך דרור לשמח את הפרי במילותיו, "אמנם פחות מתל אביב יפו, אבל שווה, ואם היו בתים ומלונות, בכלל. אז עכשיו בשרון, במועצה האזורית גדרות, בכרמל ובגליל המערבי אפשר לראות דבר שאינו מוטל בספק. את השלכת הכי יפה בארץ יודעים להראות עלים של אפרסמון". לכבוד הבטחות לשלכת, לכבוד חקלאים המחפשים לדעת את סודות הפרי, לכבוד פרי שמיטיב לגדול פה אבל תהילתו באה לו בארצות רחוקות ולכבוד איריסים שאוהבת את כל הפירות אבל אותו במיוחד, נכנסתי למטבח לברר מה עוד אפשר לעשות בו מלבד לתת בו ביס וגיליתי כמה מחמיא לו השידוך עם בשר ובישול ארוך. גם גבינות עיזים טריות הולכות איתו יפה. הוא אוהב חריף, הוא אוהב מלח ושמן זית טרי שצובט אותו וזה נעים. לו, לשמן ולאוכלים. אלי ואיתיאל אומרים שסביב המצבה שלי יצמחו כוסברה, פלפלים חריפים, עץ זית ולימונים בשביל הקליפה, שאלה כל הטעמים שנחוצים לי לבישול בעולם הזה ובעולם הבא. סלט קטן ומקסים. החומרים: • 2 אפרסמונים חתוכים לקוביות בגודל של כס"מ • כוס עלי כוסברה שטופים ויבשים • שן שום קצוצה דק • 3 כפות שמן זית • מיץ מחצי לימון • מלח גס מחממים מחבת יבשה מעל אש גבוהה וקולים את הצנוברים עד שיתחילו להזהיב. נזהרים שלא יישרפו כי אז הם יביאו איתם מרירות בלתי נסבלת. מסירים מהאש ומניחים להם שיצטננו. שמים בקערה את האפרסמונים. מוסיפים את שאר המרכיבים. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מפזרים את הצנוברים הקלויים ומגישים מייד. המחשבה הראשונה היתה ללכת עם האפרסמון למטבח האסיאתי. זה לא שמצאתי בו מתכונים המשלבים את הפרי, אבל חשבתי שאם הוא נולד שם משהו עתיד להסתדר. יצא מלהיב. באמא שלכם, השתמשו בעוף טרי. זה כל כך הרבה יותר טעים. החומרים (ל-6 מנות): • 6 כרעיים של עוף טרי • 1 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי • 1 פלפל חריף • 3 שיני שום • 3 אפרסמונים בקליפתם • צרור כוסברה • 3 כפות סויה • 3 כפות שמן תירס • 1 פחית חלב קוקוס • 3 כפות רוטב דגים מכניסים למעבד מזון את הג'ינג'ר, הפלפל החריף, השום, האפרסמונים, הכוסברה והסויה. טוחנים עד לקבלת מחית. מעבירים לקערה, מכניסים פנימה את הכרעיים ודואגים שיתכסו היטב במחית הפרי, ומניחים כחצי שעה. מחממים את השמן במחבת כבדה ועמוקה. מוציאים את העוף ממרבץ הפרי, מנערים ומכניסים לשמן עם העור כלפי מטה. מטגנים על אש גבוהה כשבע דקות מכל צד או עד שישחים הבשר. מוסיפים פנימה את יתרת המחית, את חלב הקוקוס ואת רוטב הדגים. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים כשעה וחצי על אש נמוכה. * * * מתכון חמוץ-מתוק הפונה למכנה המשותף הנמוך של בני הבית. יסלחו לי אלוהי התזונה אבל במקרה הזה ולמרות כל ההבטחות הגלומות בה, אבקש מכם להיפרד מהקליפה. אני מעדיפה להשתמש בעגבניות שרי כי בחורף אני סומכת עליהן יותר. האוהבים את החריף יוסיפו לרוטב פלפל חריף טרי. החומרים לרוטב (ל-6 מנות): • 18 עגבניות שרי • 2 אפרסמונים קלופים • 2 שיני שום • 2 כפיות מחוקות מלח • מיץ משני תפוזים • כף שמן זית לכדורי הבשר: • 250 גרם בשר בקר (רצוי פלדה), טחון טרי • חופן פטרוזיליה קצוצה דק • 1 ביצה • 1/2 כפית מחוקה קינמון • 1/4 כפית מחוקה ג'ינג'ר יבש טחון • 1/2 כפית מחוקה פלפל שחור • כפית מחוקה מלח • קליפה מגורדת מתפוז אחד • כף גדושה פירורי לחם במעבד מזון מרסקים את כל חומרי הרוטב ומעבירים לסיר קטן. מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-20 דקות או עד שמתחיל בעבוע בסיר. בו בזמן מערבבים את כל החומרים לכדורי הבשר ומניחים להם שינוחו כרבע שעה. יוצרים כדורים בגודל של דובדבן גדול ומכניסים לסיר. מבשלים משך כחצי שעה. יוצא נהדר עם אורז לבן או על ספגטי.
* * *
• 2 כפות צנוברים
• פלפל ירוק חריף ללא גרעינים, פרוס דק
* * *
כדורי בשר בתפוזים ואפרסמונים
כתום בעיניכם
האפרסמון נולד בסין, אבל אצלנו הוא בן בית • התזונאים אוהבים אותו ומרעיפים עליו מחמאות • אצל דרור מזרחי הוא מעורר מוזות משנתן • מתכונים לימים כתומים במיוחד
Load more...
