הכרם האקולוגי הראשון בישראל ברמת סירין. איזון מושלם בין הכרם לסביבה | צילום: אבי גנור

טעמתם פעם יין ירוק?

טוב, הם לא באמת ירוקים, אבל היינות שמיוצרים בכרם של יקב תבור ברמת סירין הם היינות האקולוגיים הראשונים בישראל • האיזון המושלם בין הכרם לסביבה ניכר גם בטעם

<!-- //-->

בתחילת בציר 2012 ביקרתי בכרם הצעיר שנטע יקב תבור ברמת סירין, המשקיפה אל הכינרת. "מפעל חקלאי מודרני", כך התייחסתי אז לכרם, שנראה כאילו כל פרט בו תוכנן על מנת להעניק את התנאים הטובים ביותר לגפנים ולאנשים שמטפלים בהן. האדמה שבין השורות היתה אז חומה בהירה, חשופה ומסנוורת, בלי זכר לצמחייה, כאילו מישהו העביר עליה סמרטוט לכבודנו, או לפחות ריסס אותה נגד עשבים. 

לפני כמה שבועות, ארבע שנים אחרי אותו ביקור, חזרתי לרמת סירין והכרם נראה שונה לחלוטין. המרווחים בין שורות הגפנים נותרו רחבים כשהיו, אבל הקרקע היתה מכוסה בעשבייה שצבעה אותה בחמישים גוונים של ירוק. ממפעל חקלאי לייצור ענבים הפך הכרם רחב הידיים לכרם האקולוגי הראשון בישראל, או לפחות לכרם הראשון בישראל שהוכרז ככזה על ידי החברה להגנת הטבע. 

חלומו של כל כורם

חקלאות אקולוגית נועדה לייצר מזון תוך כדי שמירה על המגוון הביולוגי בטבע. הכרם ברמת סירין הוא דוגמה טובה לגישה הזו. אי אפשר לטעת כרם בכזה סדר גודל, בלי לעקור הרים, לטחון אותם זה בזה ועל הדרך לפגוע בצמחייה טבעית ולהפיץ לכל הרוחות מינים רבים של חרקים ובעלי חיים שתלויים בצמחי הבר למחייתם. 

כמו כן, הגדרות שממוקמות סביב כרמים ושטחים חקלאיים נוספים, כדי להגן עליהם מפולשים בעלי ארבע רגליים או שתיים, חוסמות את מסלולי ההליכה של חיות הבר ומצמצמות את אזורי המחיה שלהן. בגלגולו הקודם, כרם סירין נראה אמנם כמו חלומו של כל כורם, אבל המחיר שהוא גבה מהסביבה היה גבוה. הצעתם של אנשי החברה להגנת הטבע להפוך את כרם סירין לאקולוגי נפלה על אוזניים קשובות ביקב תבור, והפרויקט יצא לדרך. 

הכרם האקולוגי הראשון בישראל ברמת סירין. איזון מושלם בין הכרם לסביבה  //  צילום: אבי גנור

עשבי הבר המכסים את אדמת הכרם הם לא רק אחד המראות הבולטים ביותר לעיני המבקרים. הצמחייה היא אחד המרכיבים העיקריים שבאמצעותם אפשר לשפר מערכות אקולוגיות. מי גשם ומי השקיה, שניגרים על קרקע חשופה, עלולים לסחוף את האדמה ובמשך הזמן להפוך את השטח לבלתי ראוי לגידול. צמחיית כיסוי מפחיתה את החשיפה של הקרקע למים, שולחת שורשים ארוכים ומקטינה בכך את הסיכוי לסחף קרקע. 

הצמחים תורמים גם לדישון הקרקע ומצמצמים בכך את השימוש בדשנים כימיים בכרם. יתרון נוסף של צמחיית הכיסוי נובע מסביבת המחיה הטבעית שהיא מעניקה למיני יצורים הניזונים ממזיקים, ובכך מאפשרת לצמצם את השימוש בריסוסים. 

המלחמה במזיקים בכרם, שעד לא מזמן התבצעה באמצעות חומרי הדברה, מקבלת חיזוק אקולוגי בעזרת צרעות המשוחררות בכרם ומחסלות את הכנימות, ובעזרתם של צמחי "שיח אברהם" שנשתלו ליד חלקות השרדונה, כדי למשוך חרקים נושאי מחלות ולמנוע מהם להדביק את הגפנים. 

מיכל אקרמן, האגרונומית האחראית לכרמים של יקב תבור ברחבי הארץ, אומרת ששיפור האיזון בין הכרם לסביבה משפיע לטובה גם על האיזון בכרם עצמו ועל איכות הפרי. גם אריה נשר, היינן הראשי של היקב, אומר כי הוא יכול להרגיש שיפור באיכות. לאחר הסיור בכרם האקולוגי, חזרנו אל מרכז המבקרים של היקב בכפר תבור כדי לטעום כמה יינות ביכורים. 

תבור, אדמה, רוסאן 2015

היין נעשה ממאה אחוז ענבי רוסאן - זן לבן שמזוהה עם עמק הרון שבדרום צרפת, שגדלו ברמת הגולן ובגוש עציון. יש לו צבע זהוב־ירקרק וריחות רעננים של תפוח ירוק, פירות טרופיים, לימון ואשכולית. המרקם שלו שמנוני מעט, המבנה רך, החמיצות נושכת והסיומת קצרה וחדה. יין קיצי, מרענן ומהנה. כשר.

מחיר: 50 ש' 

תבור, אדמה, זוהר 2015 

בלנד של סוביניון בלאן מכפר תבור, שרדונה ורוסאן מרמת הגולן וקולומבר משפלת יהודה שזכה במדליית זהב בקטגורית "בלנד לבן" בתחרות "אשכול הזהב 2016". זהו יין בהיר מאוד, שקוף כמעט עם ריחות הדרים, פירות לבנים ופירות טרופיים ירקרקים. המגע שלו עם החך מלטף, הטעמים מורכבים והסיומת חמצמצה. בשתי מילים: ידידותי ומורכב. כשר.

מחיר: 70 ש' 

תבור, אדמה, סוביניון בלאן 2015

הסוביניון בלאן של תבור הוא אחד היינות הבולטים והאהובים ביותר של היקב. הוא נעשה מענבי חלקה בת יותר מ־30 שנה בכפר תבור ומענבי גפנים צעירות יותר מהכרם ברמת סירין. ליין הבהיר יש ריחות אופייניים של הדרים, פירות טרופיים, עשב קצור, וחמיצות טובה מאוד. קלאסיקה. כשר. 

מחיר: 50 ש'

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...