חג שבועות הוא הזדמנות מצוינת לחזור לכמה מהמחלבות המצוינות שביקרתי בהן במסעותיי. בחרתי בכמה מקומות שההגעה אליהם היא טיול בפני עצמו, ושהגבינות שמייצרים בהם ראויות מאוד לציון, כי כמו בפרסומת ההיא לחומוס, גבינות עושים באהבה, או שלא עושים בכלל. אז שיהיה לכולנו חג שבועות שמח, שכולו טיולים, נופים והנאה מתנובת האדמה!
משק שמואלי באר טוביה
משק שמואלי נמצא במושב באר טוביה, שבמישור החוף הדרומי, ממערב לקריית מלאכי. זהו אזור שתמיד יוצא לי להגיע אליו בשבועות, אולי מפני שבמושב הזה בפרט, ובמועצה האזורית באר טוביה בכלל, פועל מספר הרפתות הגדול בארץ.
גבינות של משק שמואלי. סיורים וארוחות // צילום: לירון אלמוג
בחג שבועות בשנה שעברה כתבתי לכם לראשונה על משק שמואלי: משק גבינות כפרי המייצר גבינות עיזים איכותיות, בתהליכי ייצור מסורתיים ובשילוב ידע מתקדם. במקום דיר עיזים, שמחלבן מייצרים גבינות קשות מלאות ארומה, גבינות רכות מיוחדות וכן יוגורט.
את המקום הקימו יעל וניר שמואלי, דור שלישי למשפחות חקלאיות מכפר ביל"ו ומבאר טוביה. ניר, איש הייטק לשעבר, החליט לחזור לשורשי המשפחה ולעזוב את עבודתו התובענית; כך גם יעל, עזבה את עבודתה במערכת החינוך, ומאז שניהם עובדים במסירות במשק.
תוכלו להגיע לכאן לערוך סיורים וללמוד על בעלי החיים. בתיאום מראש יעל גם תכין לכם סעודה נהדרת ועל הדרך תוכלו לרכוש מתנובת המקום, הכל על טהרת חלב העיזים, כמובן.
שביל עיזים טל שחר
"שביל עיזים" הוא משק עיזים משפחתי, שבו דיר עיזים, מחלבה, מרכז מבקרים, מעדניית גבינות ומסעדה. המשק שוכן במושב טל שחר, הממוקם ממזרח לגדרה ומצפון־מערב לבית שמש ושייך למועצה אזורית מטה יהודה.
"שביל עיזים". אווירה כפרית // צילום: לירון אלמוג
בפעם הראשונה שאני וילדיי ביקרנו במקום, נפלה בחלקנו הזכות לצפות בהמלטה - מחזה מרגש מאוד. וזה מה שמקסים כאן: הקשר הבלתי אמצעי עם עדר העיזים, שנמצא ממש בסמיכות למעדנייה ולמסעדה.
מדובר בעסק משפחתי קטן שהקימה משפחת צבאן, במיקום מרהיב, המשקיף לכרם היפהפה של יקב שורק בואכה הרי ירושלים. במעדנייה תוכלו למצוא גבינות עיזים היישר מהמחלבה, פסטות טריות, זיתים, דגים כבושים ועוד. במסעדה הכפרית אפשר לטעום את הגבינות, לאכול ארוחות בוקר מצוינות או לרכוש סלסילות פיקניק מלאות בכל טוב ולערוך פיקניק באזור היפהפה. אפשר גם לבקר עם הילדים בדיר העיזים הסמוך, חוויה שללא ספק תורמת לאווירה הכפרית.
חוות אלה שפלת יהודה
חוות אלה היא חווה משפחתית, העוסקת בגידול עדר עיזים אורגני לחלב ולגבינות וממוקמת בשיפולים הדרום־מזרחיים של שפלת יהודה, כחצי שעה נסיעה מבאר שבע ומקריית גת.
מדובר במקום מלא יופי וקסם, שבו רועה עדר העיזים במרעה הטבעי הקיים באזור, כשברקע ציפורים מצייצות ועשבי תבלין מפיצים ניחוחות משכרים. את המקום הקימו עירית ויצחק, המכונה בשם משפחתו, צדק. עירית מספרת שלצדק, שהיה פקח שמורות הטבע, היה חלום: לגור בשטח, בפשטות של פעם, לגדל בעצמו את האוכל שהוא ומשפחתו יאכלו ולחיות בצניעות. עירית הלכה בעקבותיו, ושניהם הגיעו לכאן כשלא היה במקום דבר, רק אדמת טרשים.
לאט לאט, ובמשך שנים ארוכות, הצליחו להקים כאן התיישבות בודדים עם ארבעת ילדיהם ומשק בר־קיימא. במשק הם מכינים גבינות נפלאות, שאתם מוזמנים לרכוש ואפילו לזלול אותן במקום.
בחנות שבחווה נמכרות גבינות העיזים האורגניות, לצד דבש, שמן זית וזיתים מתוצרת החווה והאזור. זהו באמת מקום מיוחד ופרטי, שאליו תוכלו להגיע ולהתנהל בו בנימוס. כדאי להצטייד בגבינות ובלחמים בחווה ולסעוד בצל העצים.
חוות קורנמל הר הנגב
חוות קורנמל היא חוות בודדים שבה דיר עיזים, מעדנייה ומסעדה, הנטועה על גבעה הצופה אל הנוף המדברי בהר הנגב, מצפון לשדה בוקר. את המקום הקימו לפני כעשרים שנה דניאל וענת קורנמל, ותמיד כשאני מגיעה לכאן אני נפעמת מהעובדה שהשניים בחרו לגור כאן, באזור כה מבודד, שהיום פורח מבחינה תיירותית.
דניאל וענת קורנמל מגבנים. הקימו את החווה לפני עשרים שנה // צילום: איתיאל ציון
לבד מרכישת הגבינות הבאמת מופלאות שהשניים מייצרים כאן (טעמו למשל את "הגר", גבינת קממבר מחלב עיזים, ואת "עדנה", גבינה קשה בעלת טעם עדין במיוחד, ולא תפסיקו להודות לי), אפשר גם להצטייד לפיקניק במעדנייה הקטנה או ליהנות מהמסעדה, הפועלת בקרון, ממש אל מול נוף המדבר הפראי.
גבינות של חוות קורנמל. מעדנייה ומסעדה מול נוף המדבר // צילום: רפאל בן ארי
במסעדה מנות על טהרת הגבינות המיוצרות במקום, כמו פיצת גבינת עיזים ו"מקלות עדנה" - גבינת עדנה עטופה בבצק פריך בציפוי סירופ יין ותפוחים. כדאי להזמין מקום מראש ולהיות סבלניים לגבי זמן השירות. בכל זאת, זמן מדבר.
מחלבת ברקנית כפר יחזקאל
מחלבת ברקנית, מחלבת בוטיק משפחתית, הנחשבת אחת מהמחלבות הטובות בארץ, נמצאת בכפר יחזקאל, מושב בעמק יזרעאל, השוכן כ־6 ק"מ מדרום־מזרח לעפולה, מול הנוף עוצר הנשימה של הגלבוע.
מחלבת ברקנית. העיזים יוצאות למרעה בכל בוקר // צילום: חגי אהרון
במקום מייצרים בני הזוג מיכל ואבינועם ברקין גבינות צאן מצוינות כבר יותר משלושים שנה, וסודו של המקום טמון כנראה בכך שבני הזוג מוציאים בעצמם את הכבשים והעיזים למרעה מדי בוקר, מתוך אמונה שהדבר משפיע על תנובת החלב שלהן.
ואכן, האהבה והכבוד שניתנים כאן לבעלי החיים מורגשים בטעם הגבינות. חנות המחלבה, שנבנתה בצמוד לדיר, היא אטרקציה משל עצמה, ותמיד יש בה טעימות ופינה קטנה לכוס יין או למאפה נחמד.
חוות עז־עיז מנחמיה
חוות עז־עיז שוכנת במושבה מנחמיה שבעמק הירדן, הממוקמת בין צומת צמח לבית שאן. הכל התחיל כשבני הזוג רינת ואסף וגנפלד החלו לגדל עיזים בחצר ביתם בכפר סבא, כחלק מהחלטתם לאכול נכון ובריא יותר. כשהמקום החל להיות קטן מדי עבורם ועבור העיזים, החליטו להעביר את החווה למושב מנחמיה וקראו לה בשם "עז־עיז".
"עז־עיז". הפנינג להורים ולילדים בשבועות // צילום: תומר נויברג
בחווה הם דרים עם ארבעת ילדיהם, מגדלים ונושמים עיזים, ומייצרים גבינות משובחות ללא חומרים משמרים. במקום יש טעימות וארוחות משובבות נפש, וכן סיורים, סדנאות והשתתפות בחליבת העיזים, שבמהלכם ישמחו בני הזוג לשתף אתכם באנקדוטות על החיה החביבה והחייכנית הזו.
בימים שבת וראשון, 12-11 ביוני, בשעות 17:00-10:00, ייערך בחווה הפנינג שבועות חגיגי, שבמהלכו יימכרו גבינות ומוצרי משק וייערכו פעילויות וסדנאות לילדים ולהורים בנושא גבינות, עיזים ומה שביניהן.
***
איך, כמה ולמה
משק שמואלי
רח' הגליל, מושב באר טוביה. טל' יעל 052-6659925, ניר 052-3308422, חנות המחלבה
08-9166446. פייסבוק: "משק שמואלי - גבינות עיזים ממושב באר טוביה". אתר: meshek-shmueli.co.il
שביל עיזים
מתחם המעצבים ביקב, טל שחר, טל' 08-9495964. כשר. פייסבוק: "שביל עיזים Shvil Izim"
חוות אלה
טל' עירית 054-6431407. פייסבוק: "צדק - גבינות מחלב עיזים אורגני חוות אלה". אתר: tsedek.co.il
חוות קורנמל
כביש 40, מדרום לצומת טללים, טל' 08-6555140. המסעדה פתוחה בימים ג'-א', כולל שבת, בשעות 18:00-10:00, ביום ב' סגור. פייסבוק: "חוות קורנמל - מסעדה חלבית, ייצור גבינות עזים, גידול עזים", אתר: kornmehl.co.il
משק ברקנית
כפר יחזקאל, עמק חרוד, טל' 04-6531431. כשר. פתוח: באמצע השבוע בתיאום מראש, בימים ו', שבת בשעות 16:00-10:00. פייסבוק: "חנות מחלבת ברקנית"
עז־עיז
החקלאי 22, מושב מנחמיה, טל' 053-7292996. פתוח: בימים א'-ה' ההגעה לחנות בתיאום מראש. ביום ו' בשעות 15:00-10:00. בשבת סגור. פייסבוק: "עז־עיז". אתר: asisfarm.co.il
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו