למצות את המצות

בואו נודה: המצה היבשה היא לא להיט, אבל מי אמר שהיא צריכה להישאר כך? • קבלו מעדנים על טהרת המצות

לחמניות לפסח // צילום: לירון אלמוג // לחמניות לפסח // צילום: לירון אלמוג

אני מודה ומתוודה ומצהירה בקול גדול: על אף העובדה שאינני אוהבת מצות כלל וכלל, אני מאוד, אבל ממש, ולגמרי אוהבת מצה־בריי. חביתת המצות השמנמנה שאמא שלי היתה מטגנת בבוקר החג. במחבת החמה הזאת מסתיים רפרטואר מתכוני המצות שלי, למעט מצה מרוחה בשכבה נדיבה של ריבת תות. 

לפני כשנה, לאחר שפורסמו כל מתכוני החג, שלחה לי קוראת חביבה ששמה שולמית אי־מייל קצר וצנוע ובו בקשה קטנה לחג הפסח, אם אוכל לפרסם מתכונים לפשטידת מצות, לביבות עם מצות וגבינות וגם לחמניות אפויות לפסח.

אבוי! חשבתי לעצמי, את מתכון המצה־בריי שלי כבר פרסמתי מזמן וגם ניסיתי מזלי בפיתוח מתכון מושחת לעוגת מצות ושוקולד, אבל מתכונים שישמחו את שולמית לא צצו במוחי. התנצלתי, שמרתי פתקית עם שמה ועם כתובת האי־מייל שלה והמשכתי הלאה.

והנה פסח שוב בפתח, ואני במטבח מנסה מזלי במתכוני מצות חדשים לכבוד שולמית. לפשטידת המצה הוספתי טעמי בשר וירקות ירוקים עונתיים, ללביבות - שבבי בצל מטוגן וגבינה טובה. לחמניות הפסח התהדרו באגוזים ובעשבים ונאפו קלילות ונהדרות.

•  •  •

לחמניות לפסח

צילום: לירון אלמוג

רשימת חומרים לכ־20 לחמניות:

• 500 מ"ל מים

• ½ כוס שמן קנולה

• 2 כפיות מלח

• 2 כפיות פלפל שחור גרוס 

• 1 ו־3/4 כוסות קמח מצה

• 100 גרם אגוזי מלך גרוסים

• חופן נדיב של פטרוזיליה קצוצה

• 6 ביצים

• מעט מלח ים אטלנטי לעיטור

 

אופן ההכנה:

מביאים עד לסף רתיחה (עד לבעבוע הראשון) מים, שמן, מלח ופלפל.

מסירים מעל האש ומוסיפים את שאר החומרים ומערבבים נמרצות.

מניחים את התערובת למנוחה קלה.

בידיים רטובות יוצרים כדורים בגודל כדור פינג פונג ומסדרים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה עם מרווחים.

אופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות במשך כ־45 דקות.

•  •  •

לביבות מצות וגבינות־בורמוליקוס

צילום: לירון אלמוג

רשימת חומרים לכ־12 לביבות:

• 3 מצות

• 2 ביצים

• 3 כפות שבבי בצל מטוגן

• 2/3 כוס גבינת מוצרלה מגוררת

• 2 כפות גדושות גבינה לבנה

• 2 כפות גבינת פטה מפוררת

• 1 כפית מלח

• פלפל גרוס לפי הטעם

• ½ כפית פפריקה

• מעט שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

מרטיבים את המצות במים עד שהן מתרככות אך לא הופכות לסמרטוט. מפוררים את המצות לשברים אך לא לפירורים.

מערבבים את כל המרכיבים לעיסה אחידה. מתקנים תיבול.

מחממים מעט שמן במחבת. בידיים נקיות ורטובות יוצרים לביבות עגולות ושטוחות.

מטגנים כ־2 דקות על כל צד עד להזהבה יפה.

•  •  •

פשטידת מצות עם בשר ושאר ירוקים

צילום: לירון אלמוג

רשימת חומרים לתבנית לחם (20 ס"מ X 10 ס"מ):

• 4 מצות

• 6 עלי תרד טוקי קצוצים

• ½ כוס עשבי תיבול קצוצים

• 8 פרחי ברוקולי

• 4 ענפי בצל ירוק קצוצים  (החלק הלבן והירוק)

• 2 ביצים

• 2 שיני שום כתושות

• 200 גרם בשר עגל טחון

• 4 כפות שמן זית

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

מבשלים את פרחי הברוקולי במי מלח עד שמתרככים אך שומרים על פריכות.

מרטיבים את המצות במים עד שהן מתרככות אך לא הופכות לסמרטוט. מפוררים את המצות לשברים אך לא לפירורים.

מערבבים את כל המרכיבים לעיסה אחידה. מתקנים תיבול.

מעבירים לתבנית לחם משומנת ואופים בתנור בחום בינוני של 180 מעלות במשך כ־30 דקות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר