בשיתוף ברק רום
עיצוב ואדריכלות פנים הוא מאותם המקצועות שבהם העבודה מחייבת התעסקות בחומר, בצבע , בטקסטורות, שילוב בחירת רהיטים ואלמנטים שישתתפו בעיצוב , יצירת שילוב אופטימלי בין נוחות ופונקציונאליות , עמידה בתקציב ובזמנים .אבל החלק המהותי ביותר אומרת תמר אלה גרינברג הוא תכנון החלל. הזרימה והמעברים בין הפרטי לציבורי, יצירת הפתחים כדי להכניס אור ואויר , יצירת חללים שאפשר לשהות בהם ביחד ולחוד , יצירת וורסטיליות וגמישות של חלל שיכול להשתנות לפי הצורך. וזה סוד ההצלחה שלי. היכולת לראות את החלל הקיים ולדמיין מה הוא יכול להיות… הרבה מעבר למה שהלקוח מסוגל לראות. והרבה פעמים הרבה מעבר למה שהוא מבקש. אני מוצאת את עצמי מפתיעה את הלקוח שאומר לי: איזו הפתעה ,בכלל לא דמיינתי תכנית כזו. אני משקיעה הרבה מאוד ביצירת אופציות תכנוניות מתוך הבנה עמוקה שתכנית מוצלחת ולפעמים מהפכנית תקבע את ההנאה ואיכות החיים של הלקוחות שלי בחלל שעיצבתי עבורם. יחד עם חשיבה לטווח רחוק, מציאת פתרונות איחסון ומתן פתרונות נקודתיים ויצירתיים לבקשות המיוחדות של הלקוחות מושגת ההצלחה. כאשר נוצרת הרמוניה בתוך חלל מגורים ייחודי ויוצא דופן, המהווה גם את חתימתו של המעצב. תמר אלה גרינברג, אשת עיצוב ואדריכלות פנים, מכניסה לתוך המשוואה הזו גורם נוסף - הדיירים .היא לומדת אותם , מקשיבה להם… למה שהם אומרים וגם למה שהם לא אומרים. מתחברת אליהם ומכילה אותם. שומעת את סיפורי החיים ויודעת שרק כך תוכל להגשים להם חלום.
או במילותיה שלה: “אני מעצבת את החלל כמו שמעצבים סט לסרט קולנוע”. הסרט הזה הוא סיפור חייהם של הדיירים, ועיצובו בונה את העלילה שנכונה להם על הסט.
הנה דוגמא: ” התבקשתי לעצב פנטהאוס בירושלים”, היא מספרת, “הדירה נרכשה על ידי זוג מצרפת, שביקשו לעצמם דירת נופש בישראל. מדובר בזוג שחי בפריז, שצופה ממרפסת הבית אל מגדל אייפל, על רקע נוף פריזאי עמוס במבנים קלאסיים. הבעלים הוא איש בעל מעמד בצרפת, שתחביבו הכמוס הוא להסתובב בשווקים העירוניים של הבירה הצרפתית לבוש כהלך, ולרכוש לעצמו פריטים מיוחדים. בביקורי בביתם שבפאריס נדהמתי לראות שהבית מהודר אך מלא בפיצ’פקעס. וההליכה בו היא למעשה מעבר מכשולים בין החפצים והפסלים אותם הוא רוכש בשווקים. באותו רגע הבנתי ולכן הצעתי לעצב מקום שיהיה הפוך מכל מה שהם רגילים אליו בצרפת . נקי מרווח וגדול , שהנוף המדהים של ירושלים , הכותל והר הזיתים , הכנסיות והמסגדים ידברו וישמיעו קולם. תכננתי שם חלונות פנורמיים, שיכניסו הביתה את המראה של העיר העתיקה, עם כמה שפחות אלמנטים שיהוו מחיצה - ללא תריסים. רק צילונים שנכנסים אל חללים בתקרת הגבס , ולא מסתירים אף חלק של הנוף .מעט תמונות ( שנשלחו מפאריז ויש בהם קריצה והומור), כי הנוף מהחלונות הוא יצירת אומנות בפני עצמה .גופי התאורה שקועים בתקרת הגבס, כדי לא לגזול מקו התקרה הנקי. גרעתי חלק מהחלל הפנימי לטובת ישיבה נוחה בחלל מקורה על ידי יצירת מחיצה מזכוכית ( אני קוראת לזה אקווריום אנושי )שלא יגרע ממראה הנוף המדהים. התוצאה: כשהם באים לארץ הם משתכרים מהנוף הירושלמי הייחודי ומרגישים את הקלילות ואוירת החופשה המושלמת.ועם זאת הדירה מוקפדת וייצוגית כיאה לאנשים מכובדים שמארחים בעת שהותם בארץ.
בזכות הקשרים שנוצרו עם הלקוחות, הם הפקידו בידי תמר אלה גרינברג את ניהול הנכס והשכרתו לשם כיסוי ההוצאות. וכשהם באים לישראל מחכה להם דירה נקיה, מעוצבת מוארת ויוקרתית, המקרר מלא והאורות דולקים ,כאילו היו בה רק אתמול.
בנוסף לעיצוב ואדריכלות פנים של דירות להשקעה לתושבי חוץ, משקיעה תמר אלה גרינברג את זמנה גם בעיצוב חללי מגורים למגזר הולך וגדל של לקוחות בגיל העמידה, שילדיהם עזבו את הבית והם מעוניינים לעצב מחדש את סביבת המגורים שלהם, כך שתתאים לשינוי בחייהם. חלקם מוכר את ביתם ועובר לדירה חדשה, שהיא לפעמים קטנה יותר בעוד שאחרים מבקשים לנצל את פריחת הילדים מהקן על מנת להשקיע מחדש בעיצוב - וגם בעצמם - וליצור סביבת מגורים שתלווה אותם אל הגיל השלישי.
“מאחר ואני עוסקת מעל עשרים שנה במקצוע העיצוב ואדריכלות הפנים”, היא אומרת, ” הלקוחות שלי גדלים איתי והצרכים שלהם משתנים לאורך השנים. והם חוזרים ומבקשים את שרותי בפעם השנייה והשלישית .אני מתכננת להם סוויטת הורים מפנקת במיוחד. ומגשימה להם חלומות כמוסים שהיו בלתי אפשריים כשהילדים היו בבית , כאשר כל החשיבה העיצובית היתה פרקטית. למשל לקוחה שאהבה לנגן בפסנתר וכעת ביקשה להקדיש את אחד החדרים לתחביב, בנינו חדר אקוסטי, עיצבתי חדר עם תאורה משתנה לאוירה מתאימה וארונות לתווים. חדר שהוא רק עבורה. עבור לקוחה אחרת שאוהבת לסרוג עיצבתי פינת סריגה, עם ספת ישיבה מתאימה, ארונות לסוגי הצמרים שהיא משתמשת בהם והכל ביחד יצר חלל מיוחד שנותן לתחביב מקום וכבוד. אצל זוגות כאלה העיצוב החדש מביא בחשבון גם מבט לעתיד, בנייה של פתחים גדולים לחדרים, חדרי רחצה מרווחים, לפעמים גם חדר למטפל וכמובן שגם מקום לנכדים ולילדים שמבקרים”.
תחום נוסף בו תמר אלה גרינברג מתמחה, וניכר בקולה שהוא גם חביב עליה במיוחד, הוא עיצוב דירות שהברכה שורה עליהן ושעיצובן נעשה בכוונה תחילה, על מנת לקדם מציאות עתידית רצויה. כך כאשר פנו אליה לקוחות וביקשו שתעצב לבנם דירה שתפתח לו את הדרך לזוגיות. “זה היה אתגר מרגש”, מספרת תמר אלה גרינברג, “מיד הבנתי על מה ההורים מדברים. בשיחתנו הבן הפגין נוקשות ומתוך שני חדרי המגורים בחר בקטן יותר כחדר שינה, זה שאמור להיות חדר הילדים. זה המשיך במטבח – ‘כאן לא צריך להשקיע הרבה, כי אני כמעט לא מבשל’. היה צורך להסביר לו שהעיצוב נועד לשנים רבות ואם הוא חושב להתחתן הבית אמור להזמין בת זוג שתראה בו קן. לשמחת כולם הבן הסכים והתחלנו לעצב דירה לזוג. שילבתי טקסטיל שמרכך את האוירה, שתלנו בו אלמנטים זוגיים, כמו שידה בכל צד של המיטה ותמונות מתאימות. בעודנו נתונים במהלך העבודות התבשרתי לשמחתי שהבן במפתיע הכיר אישה ונקבע מועד לחתונה . במקרה הזה , הכלה המיועדת כבר הצטרפה למסע בחירת הריהוט והאביזרים השונים. כולנו מכירים את המשפט ‘מחשבה יוצרת מציאות’. זו אחת הדוגמאות המרגשות בה ראינו איך זה קורה”.
זה נשמע כמו עיצוב בגישה של פנג-שואי.
“אני מכירה את תורת הפנג-שואי אבל משתמשת בעקרונות שלה בצורה מאוזנת. לא מקבלת הכל כתורה מסיני. אני סומכת יותר על האינטואיציה שלי, שאחרי 20 שנות נסיון משרתת את הכלים העיצוביים בהם אני משתמשת, לטובת המטרה שאותה אנחנו רוצים להגשים. כל חיי גרתי בחללים יפים במשפחה גדולה וחמה. לי עצמי יש חמישה ילדים בוגרים. ולאורך השנים הצלחתי לנהל קריירה ולבנות את משפחתי הרבה בזכות ההבנה של איך בית צריך לעבוד. חשיבות המשפחה בעיני היא מעל לכל אלמנט של עיצוב. כשאני מעצבת בית למשפחה, הילדים לוקחים חלק בחשיבה ובתכנון. אני שואלת אותם מה הם רוצים בחדרים שלהם ולפעמים גם יוצאת איתם לקניות. גם עם ילדי אני מתייעצת מדי פעם לגבי תכניות של לקוחות. לא פעם הם מאירים את עיני. לעולם לא אכפה את תפיסת העולם העיצובית שלי במקום בו היא לא מתאימה. בעיני מה שחשוב זה מה הדיירים רוצים ומבקשים. האתגר הוא לשלב בחלל גם פרטי אספנות מיוחדים או פריטים נוסטלגיים בעלי ערך, ולשלב אותם מתוך תפישה שהעיצוב יכול וצריך להיות אקלקטי. עיצבתי לזוג שהבעל רצה שבדירה החדשה יהיה מקום לשעון אורלוגין שקיבל בירושה מהוריו. האישה התנגדה וחזרה וציינה שהשעון לא עבד אף פעם ועדיין אינו עובד. היא קיוותה שבכך יאבד עליו הכלח. אני הייתי צריכה לשמש מגשרת ולהגיע להסכמה כלשהיא . מצאנו מישהו שהשמיש את השעון . ובת הזוג הסכימה לקבלו. כביכול זה משהו קטן ולא חשוב, אבל האתגר הוא לתת כבוד ומקום לרצונות של הלקוחות ולזיכרונות הסנטימנטליים שלהם, מבלי לפגוע בתוצאה הסופית”.
אני מבין שאת עוסקת לא רק עיצוב ואדריכלות פנים, את גם מגשרת בין בני המשפחה ושומרת על שלום בית.
“חלק מהעבודה זה לדאוג שהחלל המעוצב ישרת את כל המשפחה, יחבר אותה ויאחד אותה. תקופה של שיפוצים ושינויים יכולה לעורר כעסים וחילוקי דעות ואני יודעת לעבוד בשיתוף פעולה ולגשר בין כל בני הבית. לפעמים נשים מהססות לפנות למעצב, מחשש שהוא יקח צד מסויים. הן רוצות שיקשיבו גם לרצונות שלהן ושגם השאיפות והחלומות שלהן יבואו לידי ביטוי בתוצאה הסופית. לפעמים זה הגבר שחולם על חלל שיהיה רק שלו. אפילו קטן וצנוע אבל שלו. ואז אני מייחצנת את החלום הזה מול בת הזוג ושאר בני המשפחה. עד עכשיו, ברוך השם, לא קרה שעיצבתי דירה למשפחה שהתפרקה בעקבות השיפוץ
מה הם מקורות ההשראה שלך?
“אני מתכננת חללים בעיקר בלילה. אלה השעות בהן המוח שלי לא מוטרד . אני לבד והצד היצירתי במוח משתחרר. אני מציירת סקיצות ובבוקר לא מאמינה שזה אני שעשיתי את זה ומצליחה להפתיע את עצמי. אני משוטטת אובססיבית בבתים בעולם ( דרך האינטרנט ) ומרבה לטייל בעולם ולהכיר סגנונות חיים ובתים. אני לא פוחדת מאלמנטים מוכתבים כמו: עמוד תקוע באמצע החלל ואין אפשרות להזיזו. להיפך – זו הזדמנות להפוך אותו לאלמנט בעיצוב. לתכנן משהו שימושי ועיצובי בעטיו. הגישה שלי היא תמיד לפתוח את החלל לזרימה, לאור ולמרחב, אני מאושרת שהאהבה שלי היא גם המקצוע שלי. כשמסתיים שיפוץ הלקוח תמיד רוצה להצטרף אלי לעסק , וזו הוכחה לכך שהשיפוץ עובר בהנאה גם על הלקוח וגם עלי. אני לעולם זוכרת שהחלל שאני מעצבת הוא מגרש המשחקים שלי - אבל עבור הלקוחות הוא סביבת המגורים שלהם, ובשל כך מוטלת עלי אחריות רבה. הלקוח סומך עלי ומצפה שאחסוך ממנו טעויות , שאחסוך בעלויות , שאשמור על בטיחות ולא אקל ראש ביחס לדברים שחשובים עבורו. את כל אלה אני משתדלת ליישם בכל פרוייקט ועבור כל לקוחותי.
בשיתוף ברק רום
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו




