“כל מי שמחפש קשר לבמה – אני הכתובת שלו”

היוצר הרב תחומי, אסף שלמה, מסתער על שנת 2016 בשיא ההתלהבות ומזמין את כל מי שהבמה היא שאיפת חייו להצטרף אליו. "יש לי שתי פלטפורמות שבהן אני יכול להעלות כל הפקה שאני מאמין בה", אומר יזם התרבות, "כי אין רעיון שאין לו משקיע ואין הצגה שאין לה קהל"

בשיתוף ברק רום

שנת 2015 היתה אחת הטובות של אסף שלמה - בימאי, מחזאי, כותב וסופר ובמילה אחת - יוצר. בשלוש מילים זה יוצר רב תחומי. זו היתה השנה בה כל נסיונו רב השנים בעולם התיאטרון והבמה החל להניב פירות. דברים החלו לקרות לו ביתר קלות, דלתות נפתחו, הצגות עלו, כרטיסים נמכרו ופרוייקטים שלו זכו להצלחה, כמו שלא קרה בשנים הקודמות. עכשיו, כאשר 2016 בפתח, אסף נותן את התחושה שהוא יכול לכבוש את העולם.

צילום- סלי בן אריה
צילום- סלי בן אריה
צילום- סלי בן אריה

קשה להתמקד בתחום אחד בו אסף (29) משקיע את מירב המאמצים, כי הוא משקיע בכל הכיוונים, עד שאתה שואל את עצמך מתי יש לו זמן לישון. הוא כותב ספר שיהפוך למחזמר, הוא מביים, כותב מחזות, מגלה כישרונות, בזמנו הפנוי הוא מכין שחקנים לאודישנים באחוזי הצלחה מרשימים והרשימה עוד ארוכה. אבל את המוטיבציה העיקרית שלו הוא משקיע בהפקת פרוייקטים אומנותיים, שתחילתם ברעיון שמבריק בראשו (ראשו של אסף או ראשו של כל מי שבא אליו) ושסופם לעלות בהצלחה על הבמות.

אחד התחומים בו אסף מתמחה, הוא בעבודה עם שחקנים שקצת קשה להם להביא את עצמם משלב הרעיון לשלב הביצוע. “כל מי שמחפש קשר לבמה – אני הכתובת שלו”, הוא אומר, “זו גם ההנאה שלי, גם השליחות שלי וכמובן שגם המנוע להצלחות. המומחיות שלי היא לחבר בין רעיון לקהל היעד שלו. בין חלום להגשמה. בדרך כלל אנשים עם רעיון לא מצליחים לראות איך הוא מתגשם להצגה. הם לא רואים את האור שבקצה המנהרה, כי הם בכלל לא רואים את המנהרה. אני רואה בצלילות את כל המסלול, מכתיבת הטקסט, דרך הבימוי, מציאת המימון, ההפקה וערב הבכורה. כמו שלכל סיר יש מכסה, ככה לכל רעיון יש מי שישקיע בו. כל מה צריך זה למצוא את המשקיע”. ואסף יודע לחבר בין רעיון למשקיע וכאשר זה קורה, כל השאר כבר הרבה יותר קל.

עכשיו גם יש לך בית שמוכן להעלות את כל הפרוייקטים האומנותיים שלך.

“יש לי שתי פלטפורמות שבהן אני יכול להעלות כל פרוייקט אומנותי שאני מעורב בו ומאמין בו. זו קפיצת מדרגה שלא היתה לי בעבר. אם אני מזהה הצגה איכותית שמתאימה לרוח התיאטרון שלי, תיאטרון “מפגשים”, אני לוקח אותה אלינו, ואם אני רוצה לכתוב סטנדאפ לאמן שאני מאמין בו, אני יודע בביטחון שיש לו בית להופעה שלו – “בידור פלוס”, בהנהלת גלית רוזנשטיין”.

לפני כמה שנים הכיר אסף את גלית, מאחורי הקלעים של “ההצגה חייבת להימשך”. השניים הפכו לחברים וגלית, שהקימה את “בידור פלוס” (תכנים מוזיקליים, הרצאות וסטנדאפ) מאמינה היום בעבודות של אסף כמעט בעיניים עצומות ומוכנה לתת בית לכל היצירות שבהן הוא מעורב. כך קרה עם מופע ההעצמה הנשי “קומי תהיי”, שהוא היום הצלחה מסחררת וסוגר קופות גם במרכז וגם בפריפריה. כך עם מתן לקס, הסטנדאפיסט הצה”לי הראשון ואילו כעת  נמצאת בקנה גם הפקה לוהטת של מופע על-חושי עם האחד הגורואים שבתחום, אמיר לוסטיג.

גלית, אגב, נחשבת לאחת המלהקות המוכשרות בארץ, מאוד מיוחדת בתחומה, “זו גם הסיבה שכל כל מרגש אותי שהיא בחרה בי ומאמינה בי”, מספר אסף, “היא האמינה גם באחד הפרוייקטים הכי מרגשים שהיו לי. בחורה בשם רחלה וייס, שעברה איתי את כל הדרך משלב החלום ועד להפיכתה לסטנדאפיסטית מוכרת, שמתפרנסת מהופעות ויצאה מעוני גדול. גלית אפילו קיבלה אותה ללימודים בסטודיו שלה. זה מחמם את הלב. רחלה היא אחת המצוות שלי בעולם הזה. אבל אני לא עובד רק עם בוגרי תיאטרון או עם מי שעושים את הצעדים הראשונים שלהם בעולם הבידור. אני עובד עם כולם, אם זו דינה אור ואם זה אלברט אילוז וננסי ברנדס. היעד הבא שלי הוא אלין לוי. מדובר ברעיון שקשור בדימוי עצמי של גוף. זה נושא שמטריד כ-85 אחוז מבני הנוער ברמה זו או אחרת. יש כאן פוטנציאל ואנחנו עובדים על זה”.

http://www.mifgashim.org/document/51,52,3.aspx – תיאטרון מפגשים

http://www.bidurplus.com/#!people/cjg9 – בידור פלוס

מתי יש לך בכלל זמן לנוח?

“אני נח כשאני ישן. ככה אני מרדים שתי ציפרים במכה”.

קורה שיש לך רעיון שלא יוצא לפועל?

“בטח, רציתי מאוד להיות ראש ממשלה, אבל לא נשאר לי זמן לזה”.

קרה לך פעם שלא הצלחת ליצור? שהרגשת חסום?

“בעיקרון זה לא קורה לי. היתה לי פעם תקופה חסומה, כשהייתי בקשר זוגי רע, אבל זה כבר מאחורי”.

עוד אחת מאבני הדרך בסיפור הצלחה של אסף הוא “הביזבזים” – ספר ילדים שיהפוך בקרוב למחזמר. לפעמים צריך סיפור חיים מעניין, שלא לומר כואב,   כדי ללטש נשמה של אמן. את זה בדיוק סיפקה לאסף הילדות הקשה שעבר בבית הוריו. רק ילד שגדל בבית בו המוטו היה “כסף לא גדל על העצים”, יכול לכתוב ספר שיהיה גם מצחיק וגם חינוכי, על כפר שבו יש עץ ועליו גדלים מטבעות. כולם בכפר קוטפים כסף מהעץ, עד שיום אחד העץ מפסיק לגדל  מטבעות ואז כל אחד בכפר מגלה שהוא עצמו יכול להיות עץ שמניב מטבעות.

“הביזבזים” זה לא רק סיפור חייו של אסף, זה גם ספר חינוכי שיהפוך למחזמר מבוקש. המטרה היא להגיע איתו לבתי ספר, כהצגה שמיועדת לילדים שעורכים היכרות ראשונה עם רעיון הכסף, נגיד מכיתה א’ ועד כיתה ג’.

המשקיע שמאמין בספר ובמחזמר הוא רועי גור, מעבד ומלחין מוזיקלי, שעובד על אלבום בכורה עם המפיק רן שם טוב ובמקביל הוא עובד על סידרה שאותה הוא כתב. גור הוא כבר ארבע שנים מנהל אומנותי ויועץ מוזיקלי בבתי ספר וקואצ’ר לילדים ונוער. השניים הכירו כשרועי לימד מוזיקה ואסף היה מורה לדרמה והשניים הפכו לחברים טובים.

בקנה נמצא גם המחזמר הבא של אסף, “ביט”, שגם הוא כמעט מוכן אבל בינתיים על הפרק “הביזבזים”. פרוייקט שאסף מדבר עליו בעיניים נוצצות. “אני כבר לא יכול לחכות לרגע שזה יעלה על הבמות”, הוא אומר, והתחושה היא שההצלחה של “הביזבזים” מובטחת עוד לפני שנמכר הכרטיס הראשון. זהו אסף במיטבו, יודע לתפור רעיון מתחילתו ועד סופו.

ממש כמו שעשה עם ההצגה “כיוונים” (נכתבה עם ניר שטראוס, שגם משחק בה עם משה אשכנזי), שמספרת על חייל שנהרג כתוצאה מפליטת כדור אומללה. זו הצגה שרצה משנת 2011. ההתחלה היתה קשה ואסף וחבריו הפסידו כסף. “זה היה כמו מכונית שצריך לדחוף אותה עד שתניע”, הוא אומר, אבל בשנה האחרונה הושגה פריצת הדרך. ההצגה מככבת בכיתות הגבוהות בבתי הספר התיכוניים וגם בבסיסי צה”ל, עם כעשר הופעות בחודש.

“לקח המון זמן עד שההצגה התרוממה”, מספר אסף, “אבל האמנתי בה והיום כל המעורבים מתפרנסים ממנה וכל מי שצופה בה יוצא עם מסר חזק שהיא מעבירה. היה ברור שקהל היעד זה כל מי שמחזיק או יחזיק נשק בצבא ואני טוב בלחבר רעיון לקהל יעד. ההצגה הזו מסמלת את הדרך שלי - קשה בהתחלה, עד שהדלתות נפתחות והכל הופך קל יותר”.

והדלתות ב-2016 נראות פתוחות לרווחה, לא רק בפני אסף והרעיונות הבלתי נגמרים שלו, אלא גם בפני כל מי שמעורב בפרוייקטים האומנותיים שלו. “עם הנסיון והקשרים שיש לי היום אני במצב שבו כל הרעיונות שעוברים דרכי מתגלגלים עד לשלב הביצוע. המתנה שלי זה היכולת לראות בבהירות את המסלול, לחבר בין רעיון לקהל ולצאת לדרך. אין לי רעיונות למגירה. הכל נועד למימוש”.

בשיתוף ברק רום

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר