צילום: לירון אלמוג // שלולית החורף שפיר. גשרוני עץ ותצפית מושקעת

שוֹק ירוק

שלולית חורף, שדות ארטישוק לנצח והרבה אוכל טוב • טיול חורפי בשפלת יהודה

קרוב לשמונה שנים שאני כותבת את המדור הזה, ובכל פעם שאני נוסעת אני מתמלאת בהתרגשות לקראת המפגש עם אזור חדש או עם מקום שכבר ביקרתי בו, אבל הייתי חייבת לחזור אליו ולפגוש שוב את האנשים המיוחדים שנמצאים בו. כך בדיוק אני מרגישה כשאני מגיעה לטייל באזור שפלת יהודה.

שפלת יהודה היא מדרגת ביניים בין מישור החוף ממערב והרי יהודה ממזרח ומשתרעת מתל גזר שבצפון ועד לכיש שבדרום. יצא שזכינו ביום שמש חורפי נהדר בביקורנו שם. השמיים הבהיקו בכחול צלול של אחרי הגשם, והדרך למושב ביצרון, הסמוך לגדרה, עברה בין מטעים ושדות מוריקים עם ריח של פריחות ופרדסים. 

(מגישה: ליטל שמש | צילום: דורון פרסאוד | איפור: רונה בן עזרא | ארכיון: NEWSENDERS)
 

את הטיול התחלנו במסעדה כפרית וגלריה בשם "Joyce", שהקימו דניאלה דדון ומשפחתה לפני כשלוש שנים. כשהמקום רק נפתח הגעתי לבקר בו, והתאהבתי מייד. מדובר במסעדה כפרית קסומה וגלריה מתוקה לעיצוב הבית המשקיפה אל נוף של שדות חקלאיים ובוסתן עצי פרי. ביום שמש נעים תוכלו לשבת במרפסת המקורה המשקיפה אל גן עם גפנים ועץ פקאן זקן. 

אבל גולת הכותרת של המקום היא הזכות לפגוש את אביה של דניאלה, השחקן הנפלא ז'אק כהן, שחיוכו מוכר לכולנו מהתוכנית המיתולוגית "המסעדה הגדולה" ומסרטי הפרסומת ל"סלטי צבר". המפגש עם ז'אק, שלא מפסיק לספר סיפורים, להצחיק ולחייך חיוך המנוקד בשתי גומות חן גדולות, פשוט מרתק. 

במקום שבו שוכנות המסעדה והגלריה היתה פעם הרפת המשפחתית. בני המשפחה בנו את המקום במו ידיהם, והם גם עובדים בו. כשאני שואלת לפשר שמו של המקום, עונה דניאלה בחיוך: "המילה ג'ויס היא שמחה בצרפתית, והסוד של המקום הוא השמחה שלנו". 

מאז ביקרתי כאן בפעם האחרונה למדה דניאלה קונדיטוריה, והמסעדה מתהדרת בקינוחים מושקעים ובתפריט עשיר הכולל מנות עיקריות דוגמת פיש אנד צ'יפס, אנטרקוט ופרגיות בקרמל ויין וסלטים מיוחדים. בחלל הגלריה נמכרים פריטי עיצוב לבית, בגדים של מעצבים ישראלים והרבה חפצים יפים. מקום נפלא לבלות בו כמה שעות טובות ולסיים במרפסת המקסימה. תענוג, או כפי שדניאלה מגדירה זאת: "מקום להחנות בו את הנפש".


משק סולומון במושב שחר. החממה הגדולה בארץ לגידול סחלבים // צילום: לירון אלמוג

אנחנו ממשיכים לטיול מיוחד שכולו מגפיים ובוץ - טיול בפארק שלולית החורף שפיר. שלולית החורף שפיר נמצאת ליד קיבוץ עין צורים, מדרום לקריית מלאכי. מדובר בפארק של כ־40 דונם, שבו שלולית חורף גדולה ועמוקה, שכמה עצי איקליפטוס גבוהים מציינים את מקומה. 

שלוליות חורף מתמלאות במים מדי חורף ומשמשות בית גידול ייחודי לבעלי חיים ולצמחים. השלוליות נעלמות מהנוף בשל העיור המואץ וזיהום הסביבה, ולכן נעשה מאמץ לשמר את אלה הקיימות. שלולית החורף שפיר מתמלאת באותו מקום מדי שנה, ובעבר שימשה להשקיית העדרים והגידולים החקלאיים של הכפר הערבי סוואפיר א־שרקייה.

מכיוון שהמערכת האקולוגית שנקראת שלולית חורף נמצאת בסכנת הכחדה, חשוב מאוד כשאתם מגיעים לא להיכנס לשלולית, ולשמור על בעלי החיים ועל הצמחים שתראו בה. שלולית החורף כאן מקבלת את מימיה מיובל של נחל לכיש, ונבנו מעליה גשרוני עץ מושקעים שמהם תוכלו לצפות בברווזים, בקרפדות ובעופות הנודדים. 

מהשלולית כדאי להמשיך לאחת הנקודות היפות באזור - מצפור בקעת שפיר. אזור בקעת שפיר כולו מרהיב בעונה זו של השנה. משה (מושקו) רום, רכז השטחים הפתוחים של המועצה, לוקח אותנו לסיור בשבילי הבקעה ומדבר באהבה על האזור שבו הוא מתגורר כבר יותר מ־30 שנה. בדרך אנחנו עוברים דרך שדות ארטישוק ומטעי כותנה ועצי נקטרינה שפורחים בוורוד סמוק. בכלל, כל כך ירוק ומקסים כאן. המצפור מטופח ומלא בצמחי תבלין ריחניים, ומושקו מספר שהמקום ידוע בקרב חובבי פרפרים, כי גם הפרפרים התאהבו במקום. במצפור תצפית ייחודית של 360 מעלות על המרחב שבין גוש עציון שבהר חברון ועד אשדוד ואשקלון.


הארטישוק של נועם. סיור בשדות וארוחה צמחונית // צילום: לירון אלמוג

לא יודעת מה איתכם, אבל אני משוגעת על ארטישוק. הירק הקוצני והבשרני הזה תמיד מזכיר לי את ימי ילדותי, שכן אמי וסבתי נהגו למלא את לבבות הארטישוק בכל טוב ולהגיש בארוחות שישי חגיגיות. אני נזכרת בערגה בקערת הארטישוקים המבושלים שהיתה מונחת על השיש, ואני הייתי נוגסת בעלים אחד־אחד עד שהייתי מגיעה ללב המתוק. 

נועם יעקובא ממושב ניר בנים, הסמוך לקריית גת, הוא דור שני למגדלי ארטישוק. את המשק הקימו אמו ואביו בשנות החמישים, כשהגיעו לכאן כזוג צעיר עם תינוק בן שלושה חודשים - נועם. המשק מתפרס על יותר מ־300 דונם והוא למעשה ממגדלי הארטישוק הגדולים בארץ. עונת הארטישוק היא בין נובמבר למאי, ובחודשי הקיץ המשק מתמחה בגידול של ענבי מאכל וזיתים. 

בחודשי החורף מזמין נועם את הקהל הרחב להתארח במשק, לסיור חקלאי מעשיר במיוחד ולארוחה נפלאה על טהרת הארטישוק: מניוקי ברוטב שמנת וארטישוק, דרך צ'ולנט נפלא ועד הדבר האהוב עלי ביותר - ארטישוקים שלמים מבושלים במלח, שום, שמן זית והמון לימון. 

אנו נועלים מגפיים המשמשים את מבקרי המקום ויוצאים לטיול מענג בין פריחות יפהפיות של נקטרינות ושזיפים, המלוות אותנו בדרכנו לשדות עצומים של ארטישוק סגול וירוק. 

נועם חותך עבורנו ארטישוק טרי ונותן לנו לטעום, והטעם פשוט נפלא. אנו ממשיכים בין השדות והמטעים לחממת עשבי התבלין ולנקודת תצפית יפהפייה, ואז חוזרים לבראנץ' צמחוני ומופלא, שנותן כבוד לירק עם הטעם הכי נהדר שיש. 

כל כך נהניתי מהסיור שחזרתי למקום בשבת לביקור עם משפחתי וחברים. כולנו חזרנו סמוקי לחיים ועם בטן מלאה וזיכרונות טובים. בואו מהר לפני שייגמר, וזיכרו להזמין מקום מראש באתר האינטרנט. הורים עם עגלות ילדים - הסיור הזה מתאים גם לכם.

לא רחוק משם נמצא קיבוץ גת, שבו שוכן היקב של אירית וסנדרו פלגריני - אירית בת ליוצאי קוצ'ין וסנדרו בן למשפחת אצולה איטלקית מפרמה, שהחלה לעשות יין באיטליה כבר בשנת 1425. השניים הם זוג שאי אפשר להישאר אדישים אליו. האהבה הגדולה שלהם ניכרת גם ביקב היפהפה שבבעלותם, באיכות היין ובאוכל המשובח שהם מגישים. 

לפני 18 שנים הקימו את יקב "לה טרה פרומסה" (הארץ המובטחת) במושב שחר, ולפני שלוש שנים עברו למשכנם המושקע שבקיבוץ גת, שם הם מנהלים את היקב ואת המסעדה הנהדרת שלהם, שבה מוגש אוכל נפלא - קוצ'יני ואיטלקי. בין המנות המומלצות: תבשיל בקר ביין אדום וערמונים על פולנטה; "איספטי", שהוא תבשיל בקר קוצ'יני מסורתי עם אורז; ולקינוח חובה לטעום את הטירמיסו הנפלא או את הדולצ'ה אמורה - קינוח על טהרת המתוק, מתכון של סבתו האיטלקייה של סנדרו. הכל טעים להפליא ומלווה ביין הנהדר שמייצרים במקום. המסעדה פתוחה בסופי השבוע וכדאי להזמין מקום מראש.

את הסיור המקסים בחרנו לסיים במקום צבעוני במיוחד - משק סולומון שבמושב שחר, הנמצא שלושה ק"מ ממערב לקריית גת. במשק מפעילה המשפחה את משתלת סולו שתיל - משתלת גידול הסחלבים הגדולה בארץ. כשתיכנסו למקום, נישמו עמוק את ריח הסחלבים ורק אז פיתחו את העיניים ותיהנו ממראה מרהיב של אלפי סחלבים. המשק הוקם על ידי יצחק סולומון ומנוהל על ידי המשפחה. יצחק בכלל התמחה בגידול ורדים, עד שלפני עשר שנים החליט לגדל סחלבים, שאותם הוא מגדל גם למאכל. תוכלו להגיע לבקר כאן ולהכיר את הסחלב מקרוב. אין כאן פעילות מיוחדת, אולם תוכלו לבקש הסבר מבני המשפחה שעובדים במקום או סתם לשוטט בין הסחלבים וליהנות מיופיים.

yaell@israelhayom.co.il

•   •     •   •      •   •  

תיירות שפלת יהודהwww.touryoav.org.ilמסעדת ג'ויסjoyce.rest.co.ilפארק שלולית החורף שפירמצפור בקעת שפירהארטישוק של נועםwww.artishoke.co.ilיקב לה טרה פרומסהwww.ltpwinery.comחוות הסחלבים של משק סולומון www.soloshtil.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...