נכון שט"ו בשבט אינו נמנה עם החגים המרכזיים, אך יש בו מנהגים רבים בעלי משמעות של קרבה לטבע, והחשוב שבהם הוא נטיעת עצים: "וכי תבואו אל הארץ ונטעתם כל עץ מאכל" (ויקרא י"ט, כ"ג). למעשה, המנהג של אכילת פירות יבשים הוא גלגול של המנהג לאכול מפירות ארץ ישראל. כשעם ישראל ישב בתפוצות לא היתה דרך להשיג פירות טריים מארץ ישראל ולכן אכלו פירות יבשים. כיום, כשאנחנו חיים בארצנו, אנחנו יכולים ליהנות מפירות טריים ולהכין מהם עוגות נפלאות.
לכבוד החג בחרתי שני מתכונים של עוגות קלאסיות: עוגת לימון עם זיגוג מעל וקישוט של נשיקות מרנג, ועוגת פירות יבשים על בסיס קמח שקדים ובניחוח ברנדי עדין.
עוגת לימון
בחודשי החורף, לצד הקפה, מתבקשת עוגה בחושה עם פרי הדר. עוגת תפוז היא הסטנדרטית, אך בחרתי דווקא בעוגת לימון, מכיוון שהיא המאוזנת מכולן ובעלת חמיצות עדינה.
החומרים (לתבנית מלבנית באורך 30 ס"מ):
√ 150 גרם חמאה
√ 150 גרם סוכר
√ 3 ביצים מידה L
√ 150 גרם קמח מנופה (כוס + כף)
√ 1/2 שקית אבקת אפייה
√ קליפה מגורדת מלימון אחד
√ קורט מלח
√ מיץ מלימון בינוני
לזיגוג:
√ 100 גרם מיץ לימון טרי (מ־2 לימונים גדולים)
√ 100 גרם סוכר (1/2 כוס)
מכינים את הבלילה: מערבלים כ־5 דקות במיקסר עם בוחש הגיטרה את החמאה והסוכר עד לקבלת תערובת בהירה ואוורירית. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו, תוך כדי ערבול. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה, המלח וגרידת הלימון ומערבלים במהירות איטית עד להומוגניות. לבסוף מוסיפים את מיץ הלימון ומערבלים עד שנטמע בתערובת.
מעבירים לתבנית ואופים ב־170 מעלות 45 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם מעט פירורים לחים.
לאחר שהעוגה הצטננה לטמפרטורת החדר, מרתיחים סוכר ומיץ לימון ומברישים את פני העוגה פעמיים. מקשטים בעיגולי מרנג מוכנים שאפשר להשיג ברשתות השיווק.
אם רוצים לגוון בטעמים, אפשר להחליף את מיץ הלימון והקליפה המגורדת בתפוז באותן הכמויות. אפשר גם לשלב קליפות הדרים מסוכרות קצוצות. אפשר לשלב גם שתי כפות של פרג שלם (לא טחון), המעשיר את טעם העוגה ונותן לה מראה מנוקד.
עוגת שקדים ופירות יבשים בברנדי
פרחי השקד הם הראשונים לפרוח, הראשונים שמבשרים לנו את התחדשות והתעוררות העצים לאחר גשמי הברכה. לעוגה הזאת גרסאות רבות, ולרוב מדובר בעוגה עסיסית משולבת בפירות יבשים. הפעם בחרתי בשילוב של ברנדי ואבקת שקדים - מבחינתי שילוב מנצח.
החומרים (לתבנית מלבנית באורך 30 ס"מ):
√ 1.5 כוסות פירות יבשים חתוכים בגודל 2 ס"מ (משמשים, דבלים, פפאיה)
√ 120 מ"ל ברנדי (1/2 כוס)
√ 150 גרם חמאה רכה
√ 250 גרם סוכר (1/4 1 כוסות)
√ 2 ביצים מידה L
√ 250 גרם אבקת שקדים (3/4 1 כוסות)
√ כפית אבקת אפייה
√ גביע שמנת חמוצה 15% (200 גרם)
√ כוס אגוזי מלך קצוצים גס
משרים את הפירות היבשים בברנדי כשעה ומסננים היטב. מחממים תנור ל־160 מעלות ומשמנים תבנית.
מערבלים במיקסר עם וו גיטרה את החמאה והסוכר כ־3 דקות במהירות בינונית לתערובת קרמית, ומוסיפים ביצה אחר ביצה עד שהן נבלעות בתערובת. מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את אבקת השקדים, אבקת האפייה והשמנת החמוצה לסירוגין ומערבלים לתערובת אחידה. מוסיפים אגוזים ואת הפירות היבשים המסוננים ומערבלים רק עד לפיזורם בתערובת.
יוצקים את התערובת לתבנית ומחליקים. אופים כ־45 דקות, עד שהעוגה מקבלת גוון זהוב עמוק והקיסם הננעץ בה יוצא יבש עם פירורים לחים. מאחסנים מכוסה במקרר עד 10 ימים.
shemo1@bezeqint.net