הסערה סביב חוק העמותות, שהעסיקה רבות את המערכת הפוליטית בשבועות האחרונים, מגיעה לישורת האחרונה. הצעת החוק אושרה היום פה אחד בועדת השרים לחקיקה. ההצעה דורשת מארגונים הממומנים על ידי מדינות זרות לפעול בשקיפות מוגברת.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
החוק המוצע יחול על כל עמותה שיותר מ־50 אחוזים מתקציבה מגיעים מישויות מדיניות זרות. במסגרת ההצעה, אותן עמותות יחויבו לציין זאת בדוחותיהן הזמינים לציבור, בכל פנייה בכתב לעובד ציבור או לנבחר ציבור - וכן בדיונים שמתקיימים במקום עבודתם. נוסף על כך, בפניותיה ובדוחותיה יהיה על העמותה לפרט גם את שמות הישויות המדיניות שתרמו לה בשנים הרלוונטיות.
כדי להגביל את אותם גופים אף יותר, החוק קובע כי על נציגי העמותות יחולו כללים דומים לאלה שחלים על לוביסטים; הם יחויבו לענוד תג זיהוי שבו יפורטו שמותיהם ושם העמותה שהם מצייגים, ואם הנציג לא יעשה כך, הכנסת תוכל לשלול את אישור הכניסה שלו.
"נשק אינו רק רובה או חרב", אמרה השרה שקד, יוזמת החוק, "נשק הוא גם סיפור ממומן ושקרי על מכונות ירי המשמשות לטבח בחפים מפשע, המסופר לכל העולם על ידי עמותות המתיימרות לייצג את האינטרס הישראלי - אבל בפועל ממומנות על ידי מדינות זרות, שמשתמשות בהן לפי השקפת עולמן".
כדי להדגים את ההשפעה הבעייתית של העמותות, אמרה שקד כי דוח האו"ם בעניין צוק איתן "שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה ובפגיעה מכוונת באזרחים, התבסס על עדויות ארגונים דוגמת בצלם, שוברים שתיקה ועדאלה".
"מזכיר תקופות חשוכות"
מנגד, יו"ר סיעת כולנו, ח"כ רועי פולקמן, מסר כי החוק עבר שינוי של הרגע האחרון, וכי סעיף הענישה שכלל קנס הוצא ממנו לאחר דין ודברים בינו לבין שקד. "אנו סבורים שהסנקציה הפלילית על מי שלא עונד תג היא רחבה ומוגזמת, ועל כן התעקשנו לבטל זאת", אמר פולקמן.
חוץ מפולקמן, חלק ממפלגות השמאל השמיעו ביקורת חריפה על החוק המוצע. יו"ר מרצ זהבה גלאון אמרה כי המדובר בחוק "שמשמעותו המשך הציד, הרדיפה וסתימת הפיות לארגונים שקוראים תיגר על מדיניות הממשלה. המקארתיזם הזה מזכיר תקופות חשוכות". ואילו ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) אמרה כי היא "בעד שקיפות, אבל על כולם. אני רוצה לדעת מי הזרים שמממנים את כל העמותות - גם את אם תרצו".
גם תנועת שלום עכשיו, שעשרות מפעיליה הפגינו אתמול נגד החוק מול ביתה של שרת המשפטים בתל אביב, הביעה תרעומת. "דווקא בימים שבהם ארגוני ימין קיצוני מאיימים על הדמוקרטיה", נמסר מהתנועה, "בוחרת שרת המשפטים לקדם חוק נגד השמאל, שכל מטרתו היא הגבלת חופש הביטוי וסימון עמותות המתנגדות לממשלה".
עדנה אדטו ומתי טוכפלד
