המון סיפורים התחילו על הבר במסעדת אלבה, מנוחתה עדן, של השף יאיר יוספי. חלק מהם עדיין אסורים לפרסום מפאת כבודם של המשתתפים, חלקם לא יסופרו לעולם, וחלקם, כמו סיפור הפגישה הראשונה שלי עם Über לא יכול להזיק לאף אחד.
באחד הלילות, כשישבנו שם הלומי יין ואוכל, נכנס עידן עוז, איש יבואנית היין והאלכוהול "החברה הסקוטית", והניח על הדלפק בקבוק חום מלבני, שנראה כמו בקבוק תרופה עם תווית ועליה גולגולת מעשנת, שתי דמויות נשים לא לבושות וכמה מילים בלטינית. לפני שהסקרנות תהרוג את השתיינים, מזג לנו קצת וסיפר על Über - ליקר העשבים שהוא מפתח עם טל קירשהיימר, רוקח, מומחה לצמחי מרפא טבעיים ובעליו של בית המרקחת כנרת בכפר סבא.
את הטעמים והריחות של המשקה לא הצלחתי לזכור. את העיצוב ואת הרצינות של עידן בנוגע למשקה שלו לא שכחתי. שנתיים חלפו מאז אותה פגישה. במקום שבו עמדה פעם אלבה יש עכשיו חנות ספרים ובית קפה, יוספי עושה את הקסמים שלו בברוט בר יין בנחלת בנימין ואוּבֶּר הושק באופן רשמי אחרי שמונה שנות מחקר, פיתוח, ניסוי, טעייה והתמודדות עם הרשויות בדרך לקבלת אישורים.
הביטר הישראלי החדש ממשיך מסורת ארוכה, שהחלה עם הגעתה של טכניקת הזיקוק מהמזרח התיכון לאירופה. רוקחים, רופאים ואלכימאים החלו באותם ימים להמיס צמחי מרפא ואבקות באלכוהול, כדי לייצר תרופות שחלקן הפכו במשך השנים למותגי משקאות בינלאומיים מוכרים, ובהם ייגרמייסטר, שארטרז ופרנה ברנקה.
את הניסיונות הראשונים שלהם ערכו הרוקח ואיש האלכוהול הישראלים בבית. קירשהיימר התמקד בהשפעת הרכיבים הצמחיים על הכבד ועל מחזור הדם ועידן בטעמים. הם לא רצו לחקות את הביטרים הקיימים, אלא ליצור טעם חדש על בסיס עשבים ים־תיכוניים אופייניים. בנוסחה הסופית שאליה הגיעו השניים משתתפים כשלושים שורשים, קליפות ועלים ממקורות שונים, שמושרים ביין ומחוזקים באלכוהול מזוקק מענבים.
הריחות של המשקה, שמכיל 37 אחוזי אלכוהול, מזכירים גינת תבלינים גלילית: מרווה, מנטה, רוזמרין ועוד. הטעמים מרירים חריפים והסיומת יבשה, בטעמי ציפורן וקליפות הדרים. הוא קרוב יותר לפרנה ברנקה מאשר לייגרמייסטר, כך שלא רבים יתחברו אליו מייד, אולם את תפקידו כדיז'סטיף - משקה שנלגם בסיום ארוחה כבדה כדי לסייע למערכת העיכול - הוא ממלא על הצד הטוב ביותר.
את התוויות המסקרנות עיצב האמן הירושלמי ינאי סגל והן מופיעות גם על חולצות וגופיות שאפשר לרכוש באתר של אוּבֶּר. ההשקעה, תשומת הלב וההקפדה על כל פרט, שניכרות במשקה וגם בכל מה שסובב אותו, די נדירות במקומותינו ואני מעז לנחש שהוא יישאר איתנו שנים ארוכות. המחיר: כ־95 שקלים ל־250 מ"ל.
במקביל להולדתו הרשמית של הביטר הישראלי, נחתו החורף בישראל כמה גרסאות חדשות יחסית למשקאות ותיקים ומוכרים:
ייגרמייסטר Spice
הגירסה החורפית של ליקר העשבים הגרמני הוותיק, מיוצרת בהשראת המתכון המקורי ו־56 העשבים שלו, עם דגש על טעמי וניל וקינמון. הקלילות, החריפות, הטעמים החורפיים ואחוז אלכוהול הנמוך יחסית - 25 לעומת 35 במקור, הופכים אותו נעים מאוד לשתייה. המחיר: 100 שקלים ל־700 מ"ל
שארטרז Mof
שארטרז הוא ליקר המיוצר במנזר באלפים הצרפתיים ומכיל 130 מרכיבים בוטניים שונים. כחיזוק לגרסאות המוכרות שלו, הירוקה והצהובה, הגיע להצצה מקדימה שארטרז Mof, שפותח בשנת 2007 בשיתוף סומליירים צרפתים. המשקה מכיל 45 אחוזי אלכוהול ומציע חווית שתייה מעודנת, מורכבת ואפקטיבית במיוחד. המחיר: כ־240 שקלים ל־700 מ"ל
yairgath@gmail.com