על הקיר בכניסה ללשכתו המרווחת של מנכ"ל הכנסת, רונן פלוט, תלוי שלט ובו כתוב "מדבר מעט, עושה הרבה". פלוט, תהיו בטוחים, דואג בכל יום מחדש שלמילים האלה יהיה כיסוי. "אני מאמין מאוד בעשייה", הוא אומר בראיון בלעדי ל"ישראל היום", כשבוע לאחר פתיחת מושב החורף של הכנסת, "בכל בוקר כשאני קם, אני קודם כל בודק את עצמי, במה עלי להשתפר ומה לא עשיתי בסדר. אני ביקורתי מאוד כלפי עצמי ומתעצבן כשאני רואה שלא כל מה שתיכננתי התבצע".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
כבר תשע שנים משמש פלוט (60) מנכ"ל בזרועות שונות של המערכת הפוליטית; הוא שימש מנכ"ל משרד הקליטה ומנכ"ל משרד ההסברה והתפוצות, ובשנתיים וחצי האחרונות הוא משמש האיש החזק בכנסת. את כל התפקידים הללו מילא לצד ידידו הטוב, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, שמעריך מאוד את כישוריו ונותן לו יד חופשית בטיפול בכל הנושאים המנהליים בכנסת.
ואדלשטיין הוא לא היחיד שרוחש לו כבוד: רבים מהח"כים ומעובדי הכנסת מדברים בשבחו של פלוט. כמה ח"כים אמרו לי בהתפעלות שבשום מקום לא הכירו מנכ"ל שכזה, אדם שבכל פעם שהוא פוגש אותם מקפיד לשאול אם נתקלו בבעיה שמצדיקה את התערבותו. "יש לו דרישות מהעובדים", סיפרו לי כמה עובדי מינהלה, "הוא מקפיד שיבצעו הכל במהירות ובמקצועיות, אבל הוא גם יודע לתגמל כל עובד שפונה אליו".
רגע לפני הדיון המכריע
בימים אלה טרוד פלוט בהכנת תקציב הכנסת לשנים 2016/2015, לקראת הבאתו לאישור ועדת הכנסת בעוד כשבוע. הוא מבטיח כי לפני שהתקציב יובא לאישור, "אפגש אישית עם כל הח"כים החברים בוועדת הכנסת כדי שיידעו את כל מרכיבי התקציב לקראת הדיון".
האם תקציב הכנסת, שעמד אשתקד על 606 מיליון שקלים, יגדל השנה?
"התקציב השנה יעמוד על כ־650 מיליון שקלים. הגידול נובע מכך שעלינו להביא בחשבון כמה נושאים ספציפיים שעלינו לשריין להם כספים, בראש ובראשונה הנושא הביטחוני. השנה אנחנו חייבים לשדרג את מערכות האבטחה סביב הכנסת ובתוכה בעלות של כ־10 מיליון שקלים. התקציב מיועד גם לאפשרות שנצטרך במהלך השנה לספק אבטחה אישית לח"כים מאוימים".
מדוע אתם מבקשים להגדיל את התקציב ב־34 מיליון שקלים נוספים?
"עלינו לתקצב את פרויקט מוזיאון הכנסת, המוקם במשכן הכנסת הישן בבית פרומין בירושלים. לפני שהגעתי שילמה הכנסת כ־52 מיליון שקלים עבור רכישת הקרקע. עכשיו, אחרי דחיות ממושכות, הבניין פונה סוף סוף והתחלנו בעבודות לשיפוץ המבנה. מדובר בבניין ישן מאוד ובעבודות נרחבות, בעלות של 55 מיליון שקלים. אני מאמין שבמהלך 2017 ייפתח המוזיאון, שיספר את תולדות הכנסת מאז הקמתה".
יש הצדקה להוצאה כספית גדולה כל כך דווקא בימים אלה?
"ראשית, עלי לפעול בהתאם לחוק. הכנסת חוקקה את חוק מוזיאון הכנסת, שמחייב אותנו להשלים את בנייתו, ואין לי שום שיקול דעת בעניין זה. שנית, אני חושב שמבחינה חינוכית יש חשיבות רבה להקמת המוזיאון, שיספר לדור הצעיר ולתלמידי בתי הספר שיבואו לסייר במקום על תולדות הכנסת ועל ההיסטוריה שלה".
אילו פרויקטים נוספים מתוכננים לשנה הקרובה?
"עלינו לשפץ ולהרחיב השנה את מטבח הכנסת, שהוקם לפני 50 שנה ומאז לא הוכנסו בו שינויים, אף שהכנסת גדלה מאוד והצרכים רבים יותר. העלות המוערכת של הפרויקט היא כ־13 מיליון שקלים. נוסף על כך, חקיקת החוק הנורבגי מגדילה את ההוצאות שלנו ב־5-4 מיליון שקלים לשנה, משום שנוספו ח"כים חדשים במקום השרים שהתפטרו מהכנסת, אך ממשיכים לקבל את משכורתם".
האם יש לכם גם כוונה להגדיל את מצבת העובדים בכנסת?
"הגידול הוא ממש בשוליים. למנהלי החטיבות אושרה תוספת של 15 משרות בלבד במהלך השנה. הנושא עדיין נבחן, וייתכן שנצטרך להוסיף כמה משרות למשמר הכנסת בשל הצורך בהגברת האבטחה. כיום מועסקים בכנסת כ־545 עובדים, כ־200 אנשי משמר הכנסת, כ־200 עוזרים פרלמנטרים (שאינם נחשבים עובדי כנסת) וכן כ־90 סטודנטים. חשוב להדגיש שאם לא נשתמש בכל התקציב, נחזיר את היתרה למשרד האוצר".
בניגוד למשרדי הממשלה, הכנסת היא שמאשרת את תקציבה ואין עליה פיקוח של אגף התקציבים. זה לא בעייתי, לנוכח העובדה שמדובר בכספי ציבור?
"מי שמאשר את התקציב הם חברי שתי ועדות חשובות - כספים וכנסת. אנחנו סומכים על הח"כים שהם עושים את כל הבדיקות המתחייבות בפרטי התקציב לפני שהם מאשרים אותו. תאר לעצמך שהיינו תלויים במשרד האוצר על כל שקל שהיינו צריכים להוציא - זה הגיוני? שהרשות המחוקקת תהיה תלויה באישור של משרד שמשתייך לרשות המבצעת?"
"שכר הבכירים לא יעלה"
לא מעט עובדים בכירים בכנסת משתכרים יותר מהח"כים ושכרם נע בין 40 ל־56 אלף שקלים לחודש. יש הצדקה לשכר כה גבוה בגוף ציבורי?
"לא אני בניתי את טבלת השכר של העובדים. מאז נכנסתי לתפקיד לא העלינו את השכר, וגם אעשה הכל כדי ששכר הבכירים לא יעלה. איני חושב שאפשר לבוא לאדם שעובד בכנסת 30 שנה ולומר לו שנוריד את שכרו. חוץ מזה, חשוב להדגיש שבכנסת נמצאים העובדים הטובים ביותר במגזר הציבורי. עבדתי במשרדי ממשלה ובמקומות עבודה ציבוריים אחרים, ולא ראיתי עובדים מסורים כל כך. אני גאה בכך שיש לי עובדים כאלה בכנסת".
עם יד על הלב, אתה יכול לומר שהכנסת אינה מוסד בזבזני?
"בזבוזים יש בכל מקום. אם מישהו יאמר לי היכן יש בזבוז, אעשה כל מאמץ להפסיק אותו - אבל לא כל הטבה שניתנת לעובד היא בזבוז. לא פעם בפגישה עם העובדים אני אומר להם שישאירו את הצרות בבית ויגיעו לעבודה בחיוך. התפקיד של כל העובדים בכנסת הוא לתת לח"כים את השירות הטוב ביותר. איני רוצה שח"כ יעסוק בלוגיסטיקה ויבזבז את זמנו על המחשב בחדרו שהתקלקל; עליו להתמסר לעבודתו, ואנחנו נושיט לו את כל הסיוע הדרוש לכך".
האם יו"ר הכנסת נותן לך יד חופשית בכל הנושאים המנהליים?
"אני מברך על כך שהכרתי את יולי לפני כ־20 שנה. הוא אחד האנשים המקסימים שהכרתי. הוא בוס שנותן לך לעבוד. בכל שבוע אנחנו מקיימים פגישה אישית, שבה אני מפרט את כל מה שנעשה ואת מה שאנחנו מתכננים לעשות".
כשיסתיים תפקידך הנוכחי, האם אתה שואף להיבחר לכנסת?
"לא. אני רוצה להמשיך בתפקידי כמנכ"ל. זה תפקיד מכובד ואחראי, ואיני רוצה בכל פעם לרוץ לתפקיד אחר. אני רוצה להיות היכן שאדלשטיין נמצא ולהמשיך איתו, כי שנינו משלימים זה את זה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו