את השנה החדשה החלטתי לפתוח בחמישה מתכונים לחג, שיהיו נפלאים גם לכל חגי תשרי ולכל ימות השנה. בחרתי לגוון במתכונים, כך שיאפשרו גם לסוכרתיים, לאלרגיים ללקטוז ולמי שמעוניין בקינוח פרווה ליהנות ממתוקים בראש השנה, ובכך לאחל לכולם שנה טובה ומתוקה!
עוגת מוס דבש וקריספי לוטוס
עוגה חגיגית המורכבת מארבעה מרקמים שונים: תחתית ביסקוויט וניל, "קריספי לוטוס", קרמו (קרם מבושל ועדין) של דבש וקרם דבש מוקצף.
החומרים (לתבנית בגודל 24x32 ס"מ):
לביסקוויט וניל:
√ 200 גרם חמאה מומסת
√ 1/2 מקל וניל
√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר דמררה
√ 50 גרם (2 כפות) דבש
√ 2 גרם (1/2 כפית) מלח
√ 3 ביצים גדולות (L)
√ 150 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח מנופה
√ 100 גרם דובדבנים מגולענים (ניתן לרכוש קפואים ברשתות השיווק)
לקריספי לוטוס:
√ 150 גרם ממרח לוטוס
√ 30 גרם חמאה
√ 150 גרם שוקולד חלב
√ 150 גרם שברי עוגיות/ביסקוויט קצוצים דק
לקרם דבש מוקצף:
√ 225 מ"ל שמנת מתוקה
√ 25 גרם גלוקוזה
√ 25 גרם דבש
√ 150 גרם שוקולד לבן
לקרמו דבש:
√ 240 מ"ל (1 כוס) חלב
√ 250 מ"ל (1 מיכל) שמנת מתוקה
√ 6 חלמונים מביצים גדולות (L)
√ 50 גרם (2 כפות) דבש
√ 5 גרם אבקת ג'לטין
√ 30 מ"ל מים קרים
√ 325 גרם שוקולד לבן
לקישוט:
√ חופן מטבעות שוקולד חלב
מכינים את הביסקוויט: מערבבים את החמאה המומסת עם גרגירי מקל הווניל. מקציפים לקצף תפוח ובהיר את הביצים, הסוכר, המלח והדבש. מקפלים פנימה את החמאה המומסת ולבסוף את הקמח המנופה. מוזגים את הבלילה לתבנית, משטחים לגובה אחיד ומפזרים את הדובדבנים המגולענים.
אופים בחום של 160 מעלות כ־15 דקות. מוציאים מהתנור ומצננים.
מכינים את הקריספי לוטוס: ממיסים חמאה ושוקולד חלב. במיקסר עם וו גיטרה מערבבים את שברי העוגיות, השוקולד והחמאה המומסים וממרח הלוטוס עד לקבלת תערובת אחידה. משטחים את התערובת על הביסקוויט ומצננים.
מכינים קרם דבש להקצפה: מרתיחים שמנת, גלוקוזה ודבש ומסירים מהאש. מניחים בקערה את השוקולד הלבן, שופכים עליו את התערובת החמה ומערבלים במוט ידני. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ללילה או ל־6 שעות לפחות.
מכינים את הקרמו דבש: משרים אבקת ג'לטין במים קרים. מבשלים חלב, שמנת, חלמונים ודבש על אש נמוכה תוך כדי ערבוב מתמיד, עד שהקרם מתעבה ומסמיך מעט. שופכים לקערת ערבוב את הג'לטין, ומוסיפים את השוקולד הלבן. מסננים את הקרם ישירות לקערה עם השוקולד והג'לטין ומערבלים במוט ידני. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ללילה או ל־6 שעות לפחות.
מרכיבים את המנה: מוציאים מהמקרר את הביסקוויט הלבן עם הקריספי לוטוס. מקציפים את קרם הדבש לקציפה יציבה ומעבירים לשק זילוף עם פייה חלקה בקוטר 1.5 ס"מ. מזלפים עיגולים על הקריספי לוטוס כך שיכסו את כל הביסקוויט. מעבירים את הקרמו דבש לשק זילוף עם פייה חלקה בקוטר 1 ס"מ ומזלפים בתפזורת מעל עיגולי הקציפה. מעטרים בעיגולי שוקולד חלב. שומרים בקירור עד להגשה. ניתן לאחסן במקרר עד שלושה ימים.
עוגת מוס דבש. שילוב של מרקמים // צילום: איתיאל ציון
עוגת סילאן ושקדים פרוסים
קפה נמס וקקאו מוסיפים לעוגה גוון שזוף, טעם וארומה. העוגה הזאת יוצאת גבוהה ואוורירית יותר מעוגות הדבש שבמתכונים האחרים, אבל כמו עוגות דבש גם היא משתבחת יום־יומיים אחרי האפייה.
החומרים (ל־3 תבניות אינגליש קייק באורך 30 ס"מ או לתבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ):
√ 240 מ"ל (1 כוס) מים רותחים
√ 1 כף אבקת קקאו
√ 3 חלבונים מביצים גדולות (L)
√ 200 גרם (1 כוס) סוכר
√ 2 ביצים גדולות (L)
√ 180 מ"ל (3/4 כוס) שמן קנולה
√ 220 גרם (2/3 כוס) סילאן
√ 420 גרם (3 כוסות) קמח רגיל
√ 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
√ 1 כפית אבקת סודה לשתייה
√ 1/2 כפית קינמון
√ 1/2 כפית קפה נמס
√ 1 כוס שקדים מולבנים פרוסים
מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים תבניות.
מערבבים מים רותחים ואבקת קקאו בקערה עד להמסה. מצננים.
בינתיים מקציפים בקערת מיקסר חלבונים עם 1/4 כוס סוכר כ־5 דקות במהירות בינונית עד לקבלת קצף יציב.
בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים ביצים, שמן, סילאן, קמח, אבקת אפייה, אבקת סודה לשתייה, קינמון, קפה נמס ואת יתר הסוכר כ־3 דקות במהירות בינונית עד לקבלת תערובת אחידה.
מקפלים את קצף החלבונים לתערובת הסילאן בעזרת מרית, ולבסוף מוסיפים את תערובת הקקאו עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. יוצקים לתבניות, מחליקים, ומפזרים מעל את השקדים. אופים כ־50 דקות בתבנית אינגליש קייק או כשעה בתבנית עגולה, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם פירורים לחים. ניתן לאחסן מכוסה מחוץ למקרר עד ארבעה ימים.
לגיוון:
- מוסיפים 1/4 כפית ציפורן ומעט אגוז מוסקט מגורר טרי יחד עם הקמח.
- מפזרים על העוגה 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס לפני האפייה.
עוגת מוס דבש. שילוב של מרקמים // צילום: איתיאל ציון
דובשניות
עוגייה שהיא פינוק לראש השנה ולכל חגי תשרי. המעטה המתוק, הפריך והסדוק מתקבל בזכות ציפוי העוגייה באבקת סוכר רגע לפני האפייה.
החומרים (לכ־35 יחידות):
√ 200 גרם חמאה רכה
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר לבן
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר חום בהיר
√ 1/8 כפית מלח
√ 2 ביצים גדולות (L)
√ 170 גרם (1/2 כוס) דבש
√ 560 גרם (4 כוסות) קמח רגיל
√ 2 שקיות (20 גרם) אבקת אפייה
√ 1/2 כפית קינמון טחון
√ 1/4 כפית ג'ינג'ר טחון
לציפוי:
√ 60 גרם (1/2 כוס) אבקת סוכר
בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים חמאה עם שני סוגי סוכר ומלח כ־3 דקות במהירות בינונית עד לקבלת תערובת קרמית. מוסיפים את הביצים אחת אחת עד שהן נבלעות בתערובת.
מוסיפים דבש תוך כדי ערבול ולאחר מכן קמח, אבקת אפייה ותבלינים עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל־3 שעות לפחות.
מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.
יוצרים מהבצק כדורים בקוטר 3 ס"מ. מגלגלים באבקת סוכר ומניחים בתבניות במרווחים של 4 ס"מ זה מזה.
אופים 15-12 דקות עד שהעוגיות שטוחות וסדוקות, אך עדיין רכות (העוגיות מתקשות בצינון). ניתן לאחסן בכלי אטום מחוץ למקרר עד שבוע.
לגיוון:
- מוסיפים 1/4 כפית הל טחון ו־1/4 כפית ציפורן טחון יחד עם הקמח.
- מוסיפים כפית קפה נמס יחד עם הקמח.
דובשניות. מעטה פריך וסדוק // צילום: איתיאל ציון
מיני מאפינס דבש
עוגות קטנות בעלות טעם דבשי מודגש ומרקם דחוס. את הדבש והסוכר ממיסים בחלב כדי שהתערובת תתמזג בקלות עם שאר החומרים.
החומרים (ל־24 יחידות בקוטר 4 ס"מ ובגובה 2 ס"מ):
√ 300 מ"ל (1/4 1 כוסות) חלב
√ 340 גרם (1 כוס) דבש
√ 200 גרם (1 כוס) סוכר
√ 235 גרם (2/3 1 כוסות) קמח רגיל
√ 125 גרם חמאה רכה
√ 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
√ 1 כפית קינמון
√ 1 ביצה
מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים תבנית.
מחממים חלב, דבש וסוכר בסיר קטן עד שהסוכר נמס.
בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים קמח, חמאה, אבקת אפייה וקינמון כ־2 דקות עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים ביצה ואת תערובת הדבש, ומערבלים לתערובת חלקה ואחידה.
מעבירים לשקית זילוף ומזלפים לתבנית השקעים.
אופים כרבע שעה, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש עם מעט פירורים לחים. ניתן לאחסן מכוסה מחוץ למקרר עד ארבעה ימים.
לגיוון:
- מפזרים כוס שבבי שקדים מעל המאפינס או בתחתית התבנית לפני שיוצקים את הבלילה.
מיני מאפינס. טעם דבשי ומרקם דחוס // צילום: איתיאל ציון
עוגת תפוחים מתובלת ללא תוספת סוכר
עוגה נפלאה לחובבי המתוק שמנועים מלצרוך סוכר - אבל היא טעימה ונימוחה גם לאחרים.
החומרים (לתבנית בבקה או תבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ):
√ 200 גרם חמאה רכה
√ 2 כוסות "כמו סוכר"
√ 5 ביצים גדולות (L)
√ 315 גרם (1/4 2 כוסות) קמח רגיל
√ 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
√ 1/2 כפית קינמון
√ 1/4 כפית ציפורן טחון
√ מעט אגוז מוסקט טחון טרי
√ 2 תפוחי עץ גרני סמית בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) סיידר תפוחים או מיץ תפוחים ללא סוכר
מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים תבנית.
בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים חמאה ו"כמו סוכר" כ־5 דקות במהירות בינונית עד לקבלת תערובת חלקה ותפוחה. מוסיפים את הביצים אחת אחת עד שהן נבלעות בתערובת. מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים קמח, אבקת אפייה ותבלינים, ולבסוף תפוחי עץ וסיידר תפוחים, ומערבלים עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים לתבנית ומחליקים. אופים כ־45 דקות עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש (העוגה לא מקבלת גוון זהוב כמו עוגה רגילה בגלל היעדר הסוכר). ניתן לאחסן מכוסה מחוץ למקרר עד ארבעה ימים.
לגיוון:
- מוסיפים 3/4 כוס חמוציות ללא סוכר יחד עם התפוחים והסיידר.
- במקום תפוחי עץ משתמשים בחבוש אחד מגורר גס.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו