צילום: דודי ועקנין (ארכיון) // רגב

רגב: "אלפי מחבלים לוטשים עיניים אל עלאן"

במערכת הפוליטית מגיבים להחלטת בג"ץ על ביטול זמני של צו המעצר המנהלי, לאור מצבו הבריאותי של שובת הרעב מוחמד עלאן • ארדן: "הגיע הזמן שההסתדרות הרפואית והעומד בראשה יכבדו את החוק" • במקביל, הצוות הרפואי החליט להרדים את עלאן בשל החמרה במצבו הבריאותי

בתגובה להחלטת בג"ץ אמרה השרה מירי רגב כי "בג״ץ נכנע לסחטנות המחבל מוחמד אעלן במקום ליישם את חוק ההזנה בכפייה. אלפי מחבלים לוטשים עיניים אל מוחמד עלאן. עלאן הוא בבחינת מחבל מתאבד שמוכן למות עבור החופש של חבריו הרוצחים. עלאן הוא ממציא שיטת ההתאבדות החדשה על מזבח הערכים של מערכות הצדק והאנושיות של ישראל. החלטת שופטי בג״ץ פותחת פתח מסוכן ומאפשרת למעשה את שחרורם של מאות אסירים שיקומו ויחקו את דרכו בדרך אל השחרור המיוחל".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לדבריה, "השאלה העומדת על הפרק איננה צריכה להיות האם הוא מהווה סכנה או שלא, אלה מהי חומרת מעשיו וכוונותיו של המחבל והכי חשוב כמובן מה תהיינה ההשלכות לכך".

השר גלעד ארדן אמר כי "ההחלטה על שחרורו של המחבל עלאן  נגרמה בראש ובראשונה כתוצאה מעמדתה של ההסתדרות הרפואית, בראשות ד״ר אידלמן, שלא לטפל בשובתי רעב עד לאובדן הכרה ועד לחשש לנזק בלתי הפיך. לכל אורך תקופת אשפוזו, ד״ר אידלמן דרש מהרופאים ואיים עליהם שלא לפעול לפי חוק זכויות החולה למרות החלטות ועדת האתיקה של בתי החולים. הגיע הזמן שההסתדרות הרפואית והעומד בראשה יכבדו את החוק במקום לנקוט בפעולות שמובילות בסופו של דבר לשחרור מחבלים".

מהמחנה הציוני נמסר כי "המצב הבלתי הפיך הוא המצב של יכולת ההרתעה מול המחבלים בכלא "מר טרור" שהפך לד"ר פחדנות, ניהל מו"מ עם מחבל שובת רעב בבית חולים, רק כי לא קיבל החלטה מנהיגותית מה לעשות. אין רה"מ שניהל מו"מ עם מחבלי החמאס יותר מנתניהו. לא המצב של מוחמד עלאן הוא בלתי הפיך, ביבי הביא את יכולת ההרתעה של ישראל למצב בלתי הפיך מול המחבלים בכלא".

מרכז עדאלה ועו"ד ג'מיל ח'טיב, שהגישו את העתירה לשחרור עלאן, מסרו בתגובה:  "המקרה הנדון מעיד שהשימוש במעצרים מנהליים נגד הפלסטינים הפך לכלי ענישתי ונקמני ללא משפט, אשר אין לו אח ורע באף משטר, וזאת על רקע מאות העצורים המנהליים הנמצאים היום בבתי כלא בישראל. בג"ץ היה צריך לקבל את העתירה כאשר הוגשה, ובאופן מידי, בשעה שהיה ברור לחלוטין שאין שום הצדקה להמשך מעצרו המנהלי של עלאן, אך התמהמהות בית המשפט גרמה להידרדרות מצבו הבריאותי של העצור, שעלול אף להיות בלתי הפיך"

ח"כ בצלאל סמוטריץ' התייחס גם הוא להחלטה, בעמוד הפייסבוק שלו: "החלטת בג"ץ היא החלטה לגיטימית, זה בדיוק תפקידו של בית המשפט במדינה דמוקרטית. הבעיה בסיפור הזה נעוצה בחולשתו של הדרג המדיני".

ח"כ יואב קיש (ליכוד)  אמר כי "שחרור העציר השובת רעב מהווה פרס לטרור". לדבריו ישראל נאבקת בטרור הפלשתינאי. חלק מהמאבק הוא השימוש במעצרים מנהליים. ללא מעצורים אלה היינו משלמים בקורבנות רבים יותר. לא יתכן שנכנע לטרור ונשחרר  את העצורים"

סגן שר הביטחון ח"כ אלי בן-דהן (הבית היהודי) אמר כי  "החלטת בג"ץ פוגעת בביטחון ישראל ומהווה כניעה לסחטנות של עציר אחד ומתן פרס לטרור ועלולה להביא רק לשביתות רעב המוניות של אסירים ביטחוניים".  

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני) אמרה כי "שביתת רעב היא דבר מסוכן לכושר ההרתעה של ישראל באותה מידה כמו הזנה בכפייה שהממשלה יזמה תחת מכבסת המילים 'מניעת נזקי שביתת הרעב' מתוך הנחה שהדבר ימנע שביתת רעב בעתיד. לדבריה אדם שנקפת ממנו סכנת טירור לא נרתע גם מול מוות פוטנציאלי מרעב  והגיעה העת הממשלה תבין זאת ותשקיע את זמנה בהרתעה ממשית".

ח"כ חנין זועבי (הרשימה המשותפת ) אמרה כי "החלטת בג"ץ היא החלטה טובה ונכונה, אך חסרה. על המדינה להתחייב לא להכניס אותו שוב למעצר פוליטי. זהו ניצחון חשוב של מוחמד אך המאבק לא תם. עלינו לכור את 400 העצורים המנהליים הנוספים ולהמשיך להיאבק למען החופש שלהם" .

ביטול זמני של צו המעצר המנהלי

לאחר דיון מתמשך, בית המשפט קבע כי בשל מצבו הרפואי של מוחמד עלאן, יישאר בטיפול נמרץ בבית החולים "ברזילי". בני משפחתו ומקורביו יוכלו לבקרו שלא כעצור, בכפוף להנחיות הרפואיות הרגילות לעניין ביקור חולים. המשמעות היא כי בשלב זה, נוכח מצבו הרפואי של שובת הרעב, הצו המנהלי אינו מופעל עוד.

בתוך כך, מבית החולים ברזילי נמסר כי בשל החמרה במצבו של עלאן, החליט הצוות המטפל לחזור ולהרדימו. הודגש כי מצבו יציב והוא מקבל טיפול לבעיות שהתעוררו במהלך הערב.

מוקדם יותר נמסר כי, שביתת הרעב של העציר המנהלי מוחמד עלאן, הנמשכת זה היום ה-65, גרמה לפגיעה במוחו. כך מסר ד"ר חזי לוי, מנהל בית החולים ברזילי באשקלון, והוא הוסיף וציין כי אינו יכול לדעת, בשלב זה, אם הנזק הפיך או לא. 

"במהלך היום מוחמד החל אט אט לאבד את הקשר הקוהרנטי עם הסביבה ולא דיבר לעניין, דבר שיכול להצביע על בעיה במוחו", אמר ד"ר לוי. "שאר המערכות היו פחות או יותר יציבות. לאחר התייעצות ביצענו בדיקת MRI של המוח, ובה התגלה שיש גוף מסוים במוח שיש בו נזק, שמתאים לתמונה הקלינית שראינו, ושבעטיה ביצענו את הבדיקה. הנזק נגרם ככל הנראה עקב מחסור בויטמין מסוים". 

לדברי לוי, הרופאים המטפלים בעלאן גמלו אותו מהרדמה והנשמה, והמשיכו לטפל בו במתן חומרים חיוניים לגופו, בשל מחסור ונזק שנוצרו במספר מערכות בגופו. "היום חלה הרעה במצבו. הופיעו אצלו בלבול והפרעה בקשר עם הסביבה. לאחר הבדיקות הוא ממשיך להיות מטופל בטיפול תומך במערכות הגוף שניזוקו", מסר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...