"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

האם עדיף לקנות ירק אורגני?

יותר ויותר רשתות למזון אורגני מורידות מחירים, אבל המוצרים עדיין יקרים • מהם היתרונות והאם יש הבדל בחומרי ההדברה? • האם באמת כדאי לשלם יותר-

, עודכן

המודעות לתזונה נכונה ולשמירה על איכות הסביבה הגבירה את ההתעניינות במוצרים אורגניים. היום ניתן למצוא מספר גדל והולך של רשתות למזון אורגני בגודל של סופרמרקט.

החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ-1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת כאן וכ-15% מכלל היצוא החקלאי. הירקות והפירות האורגניים יקרים מפירות וירקות רגילים בעשרות אחוזים, אם כי התרחבות השוק האורגני בשנים האחרונות הורידה את מחירי הירקות והפירות האורגניים לעומת שנים עברו. עם זאת, עדיין לא מדובר במחיר שווה לכל נפש. לדברי קובי אדרי, מנכ"ל חברת אדמה, המשווקת מוצרים אורגניים, מחירי הפירות והירקות האורגניים ירדו דרמטית והפערים כעת מהשוק הקונבנציונלי עשויים להגיע עד 40%.

"השנה החולפת היתה הזולה ביותר בתחום הירקות והפירות האורגניים. השוק האורגני הוא שוק מוטה יצוא", מסביר אדרי, "והמשבר הכלכלי גרם למחירי היצוא ולמחירי עודפי היצוא לצנוח. ירקות כמו מלפפון ועגבנייה נמכרו לאחר המשבר ב-1.99 וב-2.99 שקלים לק"ג".

כדי להוריד עלויות ניתן לרכוש ירקות אורגניים ישירות מהמגדלים, וכך לחסוך את פערי התיווך של החנויות. התאגדות של צרכנים לקנייה מרוכזת יכולה להוריד את התעריפים.

בנוסף, מי שרוצה לערוך קניות לקראת סוף השבוע יכול לקנות ברשת טבע קסטל ירקות ופירות מוזלים בימי ד' בלבד. כך לדוגמה, מחיר קילוגרם תפוח אדמה יעמוד על 6.90 שקלים, וקילוגרם תפוז יעלה 3.50 שקלים.

באינטרנט יקר

פערי המחירים בין הרשתות המוכרות מוצרים אורגניים יכולים להגיע עד 49.4%, כאשר הפער בירק אחד עשוי להגיע ל-70.9%. מהבדיקה עולה כי הסל הזול ביותר מוצע ברשת עדן טבע מרקט, ועלותו 110.86 שקלים. בפער קטן אחריו נמצא הסל של ניצת הדובדבן, עם 112.60 שקלים. יש אפשרות לרכוש תוצרת אורגנית באמצעות אתרי אינטרנט, אך מבדיקה שערכנו עולה כי המחירים שם גבוהים יותר. הסל הזול ביותר באינטרנט עומד על 131.09 שקלים (באתר organicol.co.il). הסל היקר ביותר מוצע באתר .Organicmarket li.oc - 06.561 שקלים. מבין האתרים שנבדקו, האתר היקר ביותר שייך לרשת אורגניק מרקט, שגם סניף שלה נבדק בהשוואה זו. פער המחירים בין הסניף לאתר עומד על 11%.

מספטמבר 2008 מפוקחת התוצרת החקלאית האורגנית הטרייה על פי חוק. משרד החקלאות מבצע בכל שנה כ-1,000 בדיקות מדגמיות להימצאות שאריות חומרי הדברה, בהתאם לתקנים.

פירות וירקות אורגניים אמורים להיות בריאים יותר, אך האם כדאי לשלם עליהם יותר? תלוי, כמובן, את מי שואלים. רותי שפיר, מנכ"ל "דרך המעבדה", המפקחת על מזון, חושבת שאפשר להסתפק בתוצרת הרגילה. לטענתה, "פירות וירקות קונבנציונליים לא פחות בטוחים לאכילה מאלה האורגניים". לדבריה, בשנת 2009 התבצעו על ידי חברת "דרך המעבדה" 5,500 בדיקות אצל מגדלים קונבנציונליים. אצל פחות מ-4% התגלו חריגות בחומרי ההדברה. לעיתים חומרי הריסוס האורגניים יעילים פחות, ולכן נאלצים לא פעם לרסס מספר רב יותר של פעמים. שפיר מזהירה כי חומרי ההדברה, בייחוד החדשים, נכנסים לתוך רקמת הצמח, ולכן שטיפה במים ובסבון ואפילו קילוף אינם יכולים להפחית את רמתם. בעיה נוספת היא זיהום של חיידקים הנמצאים על הקליפה דוגמת ליסטריה, סלמונלה וקוליפורמים שיכולים לגרום לקלקולי קיבה ואף למוות. שטיפה במים ובסבון לרוב תהרוג את החיידקים.

לדברי ניר שלמון, מבעלי המיזם Organicol, "צרכנים המתאגדים לרכישה משותפת לאותו מקום יכולים לחסוך את עלות המשלוח. ההנחה של 10%-5% מתקבלת בהתאגדות של 20 צרכנים מינימום".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר