בקרוב גם הסרט. אנה טוד // צילום: אי.פי // בקרוב גם הסרט. אנה טוד

כשהמעריצה הופכת לגיבורה

אנה טוד היא השם החם ב"ספרות המעריצים" שכבשה את רשימות רבי המכר, ואלפי ספריה שנמכרו בשבוע הספר מוכיחים זאת • בראיון עימה מספרת הטקסנית בת ה־26 איך הפכה סופרת בעזרת אפליקציה, ומדוע גם "בת השכן" היא דמות מורכבת

עד לפני שנתיים אנה טוד הטקסנית, אז צעירה חביבה בת 26 שחיה חיים בנאליים עם בעלה איש הצבא, לא חלמה שדווקא הערצתה את הארי סטיילס, כוכב להקת וואן דיירקשן (D1), היא זאת שתביא לה תהילה עולמית וחוזה בן שש ספרות לכתיבת ארבעה ספרים בסידרה בהוצאת סיימון ושוסטר היוקרתית. באותו הזמן טוד חשה מעט אבודה; בעלה נעדר מהבית לא מעט בשל עבודתו, והיא נאלצה להתמודד עם סירובים שונים ומשונים מכל מיני מקומות עבודה. מה שהנעים את זמנה היה תחביב יומי: שמונה שעות של כתיבת פאנפיק אירוטי בשם "After" בכיכובו של מיודענו סטיילס הצעיר, שאותו העלתה בהמשכים ובשקדנות. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

פרק־פרק, בהשראת פאנפיק אחר על הכוכב האירי סטיילס, העלתה טוד את הטקסטים לאפליקציית Wattpad, קהילה אינטרנטית של קוראים וכותבים, המכילה כ־36 מיליון משתמשים. באפליקציה הפופולרית יש גם מדור מיוחד ל"ספרי מעריצים" (Fan Fiction), מעין פרפראזות ספרותיות של מעריצים על סרטים, ספרים, סדרות טלוויזיה מפורסמות או דמויות נערצות עליהם, תוך כדי קיום דיאלוג גלוי או סמוי איתם.

גיבורת ספרה של טוד היא טסה, ילדה טובה, מצטיינת סדרתית, מכינת רשימות מסודרות ומתחזקת חבר תומך, שמתקבלת לאוניברסיטת וושינגטון סנטרל ומתמודדת כמו כולם עם החששות ממקום חדש ומחברים חדשים. בימים הראשונים של הקולג' עולמה מתהפך כשהיא פוגשת בהארי היפה והציני, אך עתיר הקעקועים והפירסינג. התיעוב ההדדי שבין הגיקית הבלונדינית בעלת העיניים הכחולות לבין "הילד הרע", שהוא בעצם צעיר רגיש, מתפתח למערכת יחסים פתלתלה ומלאת תשוקה, רוויה דיאלוגים שנונים יותר ופחות, קצת אזכורים ספרותיים, סצנות מיניות מפורטות וסוף מפתיע.

מיליארד קוראות (וקוראים)

התוצאה של הפרויקט של אנה טוד היתה מסחררת: היסטריה שמנהלי Wattpad זוכרים רק כשכותבת אלמונית אחרת סחפה אחריה מיליוני מתקתקים בסלולרי כשהעלתה את הפאנפיק האירוטי שלה. שמה של אותה אלמונית? אי.אל ג'יימס, מחברת טרילוגיית "חמישים גוונים". בהתחשב בעובדה שמדובר באפליקציה עתירת סיפורים מכל הסוגים עד להתפקע, מספר האנשים שקראו את עלילותיה של טוד טרם פרסומן מחוץ לרשת - מיליארד - הוא לא פחות מפנומנלי. משם המרחק להצעות אטרקטיביות מהוצאות ספרים היה קצר, אך גם מפתיע מאוד. 

"אני זוכרת שכשהייתי בפעם הראשונה בניו יורק, צילמתי באייפון את המשרדים של הוצאת סיימון ושוסטר במנהטן", סיפרה טוד בראיון למגזין "קוסמופוליטן", "נהגתי לומר שאם הייתי יכולה לקבל כסף כדי לקרוא, החיים שלי היו מסודרים". אז הדמות האינטרנטית של הארי סטיילס שונתה להרדין סקוט בגירסת הספר, שגיאות כתיב וחזרות נוקו, ודרמת האהבה־שנאה הטינאייג'רית הצליחה לסחוף מיליוני מעריצים. הקוראים לא הסתפקו רק בקריאה ובציוצים מאסיביים, אלא גם עיצבו מאות כרזות שונות, תמונות וטריילרים מושקעים שאפשר למצוא ביו־טיוב. וזה עוד לפני הסרט שאולפני פרמאונט כבר רכשו את זכויותיו.

"הגיבורה עדיין לומדת"

איך הפך התחביב של טוד לגילטי פלז'ר של צעירות ומבוגרות מסביב לעולם? לדבריה, למדיה החברתית היה חלק עצום בזה. "העובדה שהעליתי פרק ועוד פרק, בהמשכים, תרמה לתחושת ההתמכרות של הגולשים", היא אומרת בראיון עימה, "גם הפשטות של הדמויות והכתיבה בגובה העיניים בהחלט תרמו. אני מספרת את הסיפור של אלה שסיפורם לא תמיד נשמע. ברומנים רומנטיים רבים הגיבורים מושלמים או שיש להם כמה פגמים, אבל הם נעלמים בזכות האהבה. אני רציתי לספר סיפור שמראה התפתחות של שני אנשים דרך מערכת יחסים קונפליקטואלית ומורכבת".

ואכן, קרבות החתול־עכבר המילוליים של טסה והרדין מצליחים לחדור עמוק ללבבות המעריצים, לא מעט בזכות הפרסונה התקשורתית הלא מתאמצת של טוד: בת השכן הבלונדינית והצנועה, שהתחתנה עם בעלה חודש לאחר סיום התיכון, ולא מבינה איך כל זה קרה לה - קצת כמו טסה, הגיבורה השמרנית שלה - לפחות בעמודים הראשונים. באותה העוצמה שסחפה את קהילת Wattpad, כך גם ספגה קיתונות של ביקורת מצד מעריצים של D1 על כך שהעזה לברוא דמות של הארי פרוע ולא מנומס. נוסף על כך, לא מעט מבקרים ובלוגרים טענו שמדובר בספר שטחי, רשלני ומופרך שמשמש דוגמה רעה לצעירות, בעודו מציג מערכת יחסים אכזרית וגיבור גברי שמתעלל בטסה לאורך הסידרה. 

"זכותו של כל אחד לחשוב מה שהוא רוצה", אומרת טוד, "אבל קודם הייתי אומרת לו לקרוא את כל ארבעת הספרים. הדמות של טסה מתפתחת והיא חזקה הרבה יותר מהרדין. חוץ מזה, אני חושבת שלא כל דמות ספרותית נועדה להיות מושלמת, נשית או גברית. טסה רק בת 18, היא יכולה לטעות ולהתנסות, היא עדיין לומדת מי היא". טוד גאה להיות מוזכרת באותה הנשימה לצד אי.אל. ג'יימס, ולא מנסה להכחיש את הדמיון בעלילה ובדמויות. "'חמישים גוונים של אפור' שינה לחלוטין את חיי הקריאה שלי", היא מודה, "אבל העניין של טסה בספרות אנגלית ובקריאה דומה דווקא לשלי. יש בי לא מעט מטסה. לעומת זאת, שתי העלילות מתרחשות בסיאטל". זה לא נגמר רק בזה - גם כריסטיאן גריי של ג'יימס וגם הרדין של טוד מצטיירים כתלותיים וכרכושניים וסובלים מסיוטים שנרגעים רק כשאנה וטסה ישנות לצידם.

חיקוי או לא, הספר הראשון בסידרה, שראה אור בהוצאת א(ה)בות לפני כחודשיים, כבר הפך ללהיט (8,500 עותקים כבר נמכרו - איך לא - גם באתרי ספרים דיגיטליים), מה שגרם לתרגום מזורז של הספר השני, "אחרי שהתנגשנו", שיצא בעברית לפני כשבוע והספיק למכור בשבוע הספר 2,000 עותקים. בימים אלה טוד משקיעה את זמנה במפגשי חתימות על ספרים בארה"ב, מעדכנת בכל יום את האינסטגרם שלה, שמונה נכון לעכשיו 274 אלף עוקבים, ומבטיחה שבקרוב מאוד נוכל גם לדעת את זהות השחקנים שעומדים לככב בסרט. יש למה לחכות. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...