צילום: שי גלבוע // ניר שחם. החליט לא לבחור, ולעשות גם וגם

עושים בית ספר

חוגגים 20 שנות קסם ליקב שורק, שהוציא אינספור אנשי יין שהעשירו את החך האנין המקומי

מה המשותף ליקבים הבאים: צובה, נאות סמדר, כרמי עבדת, עגור, צימבליסטה, רוג'ום, רוטה, יפו, יהודה, שריגים, הרצברג, צפרירים, שילה, וורטמן ולוריא? ניחשתם נכון. על היינות של כולם היו לי כמה דברים לומר כאן במדור בשנים האחרונות, אבל מה שיותר חשוב: את כל היקבים ברשימה הקימו בוגרי בית הספר לעשיית יין ביקב שורק. וזוהי רשימה חלקית בלבד. אלפי תלמידים עברו עד היום בבית הספר. חלקם התייחסו ללימודים כאל העשרה שכמה בקבוקי יין בצידה, אבל רבים מהם השתלבו בתעשיית היין הישראלית ויותר ממאה בוגרי בית הספר הקימו יקבים משלהם. 

2014 היתה שנה משמעותית עבור היקב הפועל במקביל לבית הספר ועבור העומד בראשו, היינן והמורה ניר שחם. יקב שורק, אחד מיקבי הבוטיק הראשונים בישראל, חגג באותה שנה את יום הולדתו העשרים ובית הספר ליין חגג עשור. בנוסף, עבר היקב ממשכנו ההיסטורי במושב טל שחר אל המתחם ששימש בעבר את יקב נחשון בקיבוץ נחשון. "אחרי עשרים שנה הרגשנו שאנחנו צריכים להחליט", אומר שחם, "אם אנחנו יקב או בית ספר". ההחלטה שהתקבלה - להיות גם וגם - באה לידי ביטוי בכיתוב על התוויות החדשות: "יקב שורק, בית ספר לעשיית יין". 

התחלתי את הטעימה עם רוזה שנעשה בבציר 2014 מענבי גרנאש, סירה וקריניאן. יין בצבע ורדרד עם נימות ירקרקות וזהובות, ריחות של פרי לבן, פרי אדום טרי ועשב קצור, חמיצות גבוהה וטעמי פרי עשירים. האדומים של שורק מתאפיינים בעשייה נבונה ולא מתלהמת, שלטוב, וגם לפחות טוב, לא כופה על הפרי את סדר היום של היינן או את החביות החדשות של היקב. מדובר ללא ספק ביינות שאפשר ללמוד מהם. 

שורק, סירה גרנאש מרלו 2012

היין נעשה ברובו מענבי סירה מהגליל העליון, עם תוספות קלות של גרנאש ממצפה רמון ומרלו מגבעות יהודה, והתיישן 18 חודשים בחביות. יש לו ריחות אופייניים לזן: פרי סגול טרי, אדמה לחה ובשר מעושן, המלווים בתיבול עדין של חבית. החמיצות הבולטת והמבנה המהודק מדגישים את הקלילות במרכז החך והסיומת נעימה ומתובלת. סירה ישראלי מעודן ומאופק שכדאי לשתות היום או לשמור כשנתיים. המחיר: כ־120 שקלים 

שורק, קברנה פרנק 2012

גם היין הזה מבטא את מאפייני הזן - ניחוחות ירוקים של פרי בוסר, עשבי תיבול טריים ופרי אדום, המשולבים יפה במעט עץ קלוי ולא משאירים מרווח לטעות. הוא נעשה ממאה אחוזי ענבי קברנה פרנק מכרם נחשון שבגבעות יהודה, והתיישן שנה בחביות. המבנה מוצק והמרקם מחוספס מעט, אך הקלילות היחסית במרכז החך הופכת אותו ליין מהנה ונעים מאוד לשתייה. המחיר: כ־120 שקלים

שורק, פטי ורדו 2012

פטי ורדו, אחד הזנים המותרים לשימוש באזור בורדו שבצרפת, משמש שם בדרך כלל תוסף צבע וטעם לבלנדים. לא מעט יקבים ישראליים עושים ממנו יין זני. הפטי ורדו של שורק נעשה מענבי כרם מטע שבהרי יהודה, תסס על גרגרי ענבים שלמים - תהליך שבו חלק מהתסיסה מתבצע בתוך הענבים עצמם - והתיישן שנה. התוצאה היא יין פירותי ומתובל, בעל מבנה מוצק ועשיר, שעוטף את החך בשמיכת טעמים מאוזנים ומתובלים, בלי זכר לקלילות. המחיר: כ־70 שקלים

שורק, קברנה מרלו 2012

בשילוב הזה קשה מאוד לטעות. ענבי קברנה סוביניון מהגליל העליון, ענבי מרלו מגבעות יהודה ו־18 חודשים בחביות, יצרו יין מסחרי וטעים שאף אחד לא יזרוק מהשולחן. יש לו ריחות של פרי בוסר, פרחים, עשבי תיבול, פרי בשל ומוחצן ותבלינים מתוקים. הטעמים שלו מאוזנים ופירותיים, החמיצות טובה והסיומת ארוכה ומתובלת. המחיר: כ־120 שקלים

yairgath@gmail.com

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...