מהפכה בחישוב שיעור הנכות של נכי צה"ל: עשרות אלפי נכי צה"ל שנקבע להם בעבר אחוז נכות שאינו מספר שלם והוא עוגל כלפי מטה – ייהנו כעת מתיקון קבוע ועיגול כלפי מעלה. כתוצאה מכך, הגמלה החודשית שלהם תעודכן ואלפים מהם יקבלו מענק רטרואקטיבי. כך עולה מהסדר הפשרה שהושג בין משרד הביטחון לארגון נכי צה"ל וקיבל תוקף של פסק דין. במסגרת ההסדר, גם אלמנות נכי צה"ל אשר יקיריהן נפטרו בשנים האחרונות, ודרגת נכותם עוגלה בעבר כלפי מטה, תזכינה למענק בעקבות עדכון שיעור הנכות.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
עיגול אחוזי הנכות והשיפור בהטבות יתבצע לאחר שבית המשפט העליון העניק שלשום תוקף של פסק דין להסדר הפשרה שהושג בין משרד הביטחון לבין ארגון נכי צה"ל. עיקר ההסכם הוא עיגול כלפי מעלה של דרגת נכות שאינה מספר שלם למספר השלם הקרוב, זאת באופן אוטומטי וללא צורך בהצגת מסמכים או התייצבות בפני ועדה רפואית. במסגרת ההסכם נקבע כי החל מה1 בפברואר 2015, משרד הביטחון ישלם תגמול עדכני לעשרות אלפי נכי צה"ל אשר בעבר עוגל שיעור הנכות שלהם כלפי מטה, ובנוסף יקבלו אותם נכים מענקים חד פעמים שונים בגין הפגיעה שנפגעו עקב התנהלות אגף השיקום בעניין זה עד כה.
על פי המדיניות עד כה, נהג משרד הביטחון לעגל את שיעור הנכות כלפי מטה לכל מי שנקבעה לו דרגת נכות הכוללת שברי אחוז הנמוכים מחצי אחוז (0.5 ומטה), בעוד שברי אחוז מחצי אחוז ומעלה עוגלו כלפי מעלה. משמעות הדבר כי נפגעו זכויותיהם של עשרות אלפי נכים, כ-30 אלף על פי נתוני אגף השיקום במשרד הביטחון.
לאורך השנים סירבו במשרד הביטחון לעגל את שיעור הנכות כלפי מעלה ואף הגישו ערעור לבית המשפט העליון לאור פסיקה לטובתו של נכה צה"ל שעתר לבית המשפט המחוזי בעניינו האישי. הדיון בבית המשפט העליון הפך לנושא עקרוני, והארגון הצטרף להליך המשפטי כארגון היציג של נכי צה"ל על פי חוק. במסמכים שהגיש הארגון לבית המשפט העליון ובדיון שנערך בבית המשפט, סרב ארגון נכי צה"ל לדרישת משרד הביטחון להתנות את העיגול כלפי מעלה בהתייצבות בפני ועדה רפואית. בנוסף, התעקש הארגון להעניק לנכי צה"ל שנפגעו מהתנהלות אגף השיקום בנושא פיצוי בגין העיגול שנעשה בעבר כלפי מטה. לאחר משא ומתן עיקש שנערך, קיבל משרד הביטחון את התנאים שדרש הארגון.
על פי ההסדר שהושג, העיגול יתבצע באופן אוטומטי ודרגת הנכות תעלה באחוז לעשרות אלפי נכים. בנוסף, יוענקו מענקים חד פעמים בסך 1800 שקלים לכל אוכלוסיית הנכים אשר בעבר עוגל שיעור הנכות כלפי מטה ושקיבלו בעבר גימלה (התנאי לקבלת גימלה הוא 20 אחוזי נכות ומעלה). לפי מסמכים של משרד הביטחון, מדובר בכ-11,500 נכים, ובחישוב מהיר ניתן לראות כי רק לפי סעיף זה, הסכום שיידרש משרד הביטחון לשלם הוא למעלה מ-20 מיליון שקלים.
בנוסף, קבוצות מסוימות אף יזכו למענקים גבוהים יותר, פועל יוצא של פגיעה בזכויותיהם לאורך השנים. כך למשל, מי ששיעור נכותו לאור ההסדר יעלה מ-59% ל-60%, מ-69% ל-70%, מ-79% ל-80% ומ-89% ל-90%, יקבל מענק חד פעמי של 2,400 שקל (600 שקלים יותר מהמענק לשאר הנפגעים). חלק מנכי צה"ל ששיעור נכותם המעודכן יעמוד על 30% או 40% או 50% יזכו למענק של 6,600 שקל.
בשורה משמעותית קיימת גם לנכי צה"ל ששיעור נכותם עוגל כלפי מטה ל - 19% בעבר. חברי קבוצה זה, המונה כמה עשרות נכים, יזכו במענק חד פעמי בסך 3,000 שקל, יקבלו מעתה תגמול חודשי וזכויות נוספות מאגף השיקום, ויוכלו להצטרף לארגון נכי צה"ל, על כל ההטבות הכרוכות בכך.
גם אלמנות או שארים של נכי צה"ל שבעבר עוגל שיעור הנכות של יקיריהן כלפי מטה, ושנפטרו בשלוש השנים האחרונות יזכו לקבל את הפרש הקצבה בגין העדכון. ולסיום, אלמנות של נכי צה"ל אשר נפגעו בפעילות מבצעית ולאור השינוי יעודכן שיעור נכות יקיריהן ל-50%, תכללנה בקבוצת הזכאים מכוח הוראת אגף משפחות והנצחה ותזכינה לקבלת תגמולים כאלמנות לאורך כל חייהן.
ההערכה היא כי העלות למשרד הביטחון של הסדר זה הינה כ-17 מיליון שקל לכל שנה מעתה ואילך ועוד למעלה מ20 מיליון שקלים בגין המענקים החד-פעמיים שישולמו בשבועות הקרובים.
יו"ר ארגון נכי צה"ל, חיים בר, הגדיר זאת כ"תיקון עוול היסטורי". לדבריו, "במשך שנים רבות ביצעה המדינה 'תספורת' על חשבון נכי צה"ל בכך שעיגלה את שיעור הנכות שלהם כלפי מטה. אמרנו להם עד כאן! לא יעלה על הדעת שמי שנכותו נקבעה בשיעור מסוים, יאלץ לוותר על הטבות שמגיעות לו. לישראל יש את הצבא הטוב בעולם ואנחנו בארגון נכי צה"ל מעניקים להם את רשת הביטחון הטובה ביותר בעולם במקרה של פגיעה בעת או עקב השירות. זה יום משמעותי וחשוב במאבק המתמשך של הארגון לשמירה על זכויות נכי צה"ל ומניעת הפגיעה בהן".