צילום: איתיאל ציון // סופגניות מטוגנות במילוי ריבה ובציפוי קיפוד שוקולד. עדיף להשתמש בקמח לחם

כוננות ספיגה

אפשר לטגן אותן בשמן עמוק בדיוק כמו פעם, ואפשר גם לאפות • הסופגניות, המילויים והציפויים שיעשו חנוכה שמח

חג חנוכה זה חג הסופגניות והקלאסיקה. במדור הנוכחי קיבצתי כמה מתכוני סופגניות שאני באופן אישי אוהב מאוד - יש בהן שילוב של ילדות וקלאסיקה, אבל גם ניחוחות וטעמים עכשוויים. אין דרך טובה יותר לפתוח את החג מלהכין לאנשים האהובים עלינו סופגניות בעלות מרקם עדין וטעם נפלא. שיהיה לכל עם ישראל חג שמח ומלא אור. 

עוד באתר: מצעד החנוכיות

סופגניות "כמו של פעם" במילוי ריבת תות שדה

במתכון הזה מומלץ להשתמש בקמח לחם, כדי לקבל בצק במרקם רך ואוורירי השומר על נפחו בגמר הטיגון. לא צריך להגיע בשבילו לחנויות מתמחות, אפשר להשיג אותו בכל רשתות השיווק. 

לסופגניות (לכ־25 יחידות): 

• 60 גרם שמרים טריים שמרית (שקית + כף) 

• 100 גרם סוכר דמררה (1/2 כוס) 

• 240 מ"ל מים קרים (כוס) 

• 120 מ"ל חלב (1/2 כוס) 

• 1 ק"ג קמח לחם 

• 4 ביצים מידה M (או 3 מידה L)

• 10 גרם מלח

• 50 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות

• 50 גרם שמן קנולה (1/4 כוס) 

• כפית תמצית וניל

• 3 כפות ברנדי (רום כהה)

• 1/4 תפוז מגורר (לא חובה)

למלית:

• קונפיטורת תות שדה או כל ריבה שאוהבים

לקישוט:

• אבקת סוכר

לטיגון:

• ליטר שמן קנולה 

במיקסר בעזרת וו לישה לשים את כל החומרים לבצק חלק וגמיש (עד כ־10 דקות). חשוב לדאוג שהאלכוהול והמלח לא יבואו במגע עם השמרים הטריים, ולכן מוסיפים אותם אחרי שהבצק התחיל להתאחד. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר, מניחים על שולחן מקומח מעט ומכדררים לכדור. מחזירים לקערת המיקסר, מכסים במגבת מטבח ומניחים כחצי שעה. 

מוציאים את כדור הבצק לשולחן מקומח ומרדדים אותו לעובי 2 ס"מ. קורצים עיגולים בעזרת כוס לשתייה קלה בקוטר כ־7 ס"מ (סה"כ כ־25 סופגניות). מכסים במגבת מטבח וממתינים עד להכפלת הנפח. מטגנים כ־3 דקות מכל צד ומצננים על מצע נייר סופג.

מעבירים את הריבה לשק זילוף עם צנתר דק ומזלפים לתוך הסופגניות.


סופגניות אפויות בציפוי סוכר וקינמון ובמילוי קרם פיסטוק. אפשר להקפיא ולחמם

 

​סופגנייה אפויה במילוי פיסטוק וקינמון

המתכון הנוכחי מלא בחיוך ובהנאה, עם פחות רגשות אשם. סופגניות חסכוניות בקלוריות, טעימות ויפות, בשילוב טעמים מרגשים שיקשו עלינו להסתפק בסופגנייה אחת בלבד. חשוב מאוד לשים לב ולא לאפות אותן יותר מדי, כדי שלא יתייבשו. יתרון נוסף שלהן - הן ניתנות להקפאה.

אם תרצו, תוכלו לגוון ולהכין סופגניות שוקולד אפויות: ממירים 2 כפות קמח ב־2 כפות קקאו, ומגדילים את כמות המים ל־1.5 כוסות, מכיוון שהקקאו מייבש מעט את הבצק. כל שאר השלבים כרגיל.

לסופגניות (כ־25 יחידות במשקל 70 גרם כל אחת): 

• 1/2 ק"ג קמח לחם 

• 1/2 ק"ג קמח לבן

• 60 גרם שמרים טריים (שקית שמרית + כף)

• שקית משפר אפייה לבצק שמרים (50 גרם)

• 1/2 כוס סוכר דמררה 

• 1/4 כוס שמן (60 מ"ל)

• 1/3 1 כוסות מים קרים (320 מ"ל)

• שקית סוכר וניל (10 גרם) 

• כפית תמצית וניל

• 3 ביצים מידה XL 

• כפית מלח

• קליפה מגורדת מ־1/4 תפוז

לקרם פיסטוק וקינמון:

• 150 גרם חלב (כוס)

• 30 גרם שמנת 32% (2 כפות)

• 30 גרם חלמון מביצה אחת במידה XL 

• 25 גרם סוכר (כף + כפית) 

• חצי כפית קינמון טחון

• 10 גרם קורנפלור (כף) 

• 60 גרם מחית פיסטוק

• 30 גרם חמאה

מערבבים במיקסר עם וו לישה קמחים, שמרים, משפר אפייה, סוכר, מים, שמן, ביצים, תמצית וניל וסוכר וניל במשך 10 דקות במהירות בינונית־איטית. מוסיפים את המלח ואת קליפת התפוז ולשים עוד כ־2 דקות, עד לקבלת בצק חלק ואחיד ללא גושים. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר, יוצרים כדור ומעבירים לקערה מקומחת ומכסים במגבת מטבח לשעה (אפשר גם 45 דקות) עד להכפלת הנפח.

מעבירים את הבצק לשולחן עבודה מעט מקומח ומחלקים אותו ל־25 חלקים. מגלגלים ל־25 כדורים ומעבירים אותם לתבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כשעה, עד להכפלת הנפח. 

מחממים תנור ל־180 מעלות ואופים כ־15 דקות, עד להזהבה קלה. מצננים. 

בזמן שהסופגניות בתנור, מכינים את הקרם: בסיר קטן מחממים את החלב והשמנת. בקערה מערבבים את החלמון, הקינמון והסוכר וטורפים היטב. מוסיפים את הקורנפלור ומערבבים. יוצקים את החלב החם אל תערובת החלמונים ומערבבים. מחזירים לסיר וטורפים עד להסמכה.

מסירים מהאש ומוסיפים את מחית הפיסטוק. לאחר מכן מוסיפים את החמאה כשהתערובת עוד חמה ומערבבים לאחידות. מצננים את הקרם, מעבירים לשק זילוף עם צנתר דק ומזלפים לתוך הסופגניות האפויות.  

אפשר לקשט באבקת סוכר, ואפשר לערבב בצלחת 100 גרם סוכר עם 5 גרם קינמון ולגלגל בעדינות את הסופגניות בתערובת.

 

​ציפוי קיפוד שוקולד

 

ציפוי שוקולדי מפנק שמתאים גם למבוגרים וגם לילדים. השילוב המרתק של קרם השוקולד ואבקת הקקאו משאיר את כל מי שטועם בציפייה לביס הבא. זהו ציפוי לסופגנייה בעלת נוכחות רבה על שולחן החג, והוא ימשוך את עיני האורחים כבר מהרגע הראשון. את הציפוי הזה, כמובן, אפשר לשדך גם לסופגנייה מטוגנת וגם לסופגנייה אפויה. חשוב: הקפידו על צינון הסופגנייה לאחר הטיגון או האפייה, כדי שהציפוי לא יימס.

לקרם השוקולד:

• מכל שמנת מתוקה (250 מ"ל)

• 300 גרם שוקולד מריר קצוץ

לקישוט:

• אבקת סוכר או אבקת קקאו

מביאים שמנת מתוקה לרתיחה. יוצקים את השמנת על השוקולד ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה ומבריקה. מכסים בניילון נצמד ומצננים מחוץ למקרר כ־5 שעות עד שהציפוי מגיע למרקם נוח למריחה. 

מעבירים את קרם השוקולד לשק זילוף עם פייה חלקה בקוטר 1 ס"מ. מזלפים במהירות עגולים קטנים על גבי הסופגנייה (ללא מרווחים) ומושכים למעלה, כדי לקבל צורת "קוצים". בוזקים אבקת קקאו או אבקת סוכר ומגישים.

shemo1@bezeqint.net

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...