בשעת בוקר מוקדמת, כשהיום מתהפך בין חושך לאור, היתה קמה ומכינה לעצמה בוץ חלש עם המון חלב ומכסה את הפנים היפות שלה במסכה לבנה. רק שני עיגולים השאירה מסביב לעיניים, נראתה כמו איזה שד המבקש להבהיל את היום החדש. שלא יעז להתעסק איתה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בזמן שהניחה לגבינה הלבנה להתייבש על עור זית הכינה קפה בשבילו, נס חזק עם טיפת חלב. בשעות אחר הצהריים טיפלה בעיניים שלה. היתה מוציאה את העדשות ומניחה עליהן שתי פרוסות מלפפונים בשביל הנפיחות. "אישה צריכה לדעת לשמור על עצמה. שלא יראו עליה את הגיל ובטח שלא את הצרות שלה".
אסתי לאודר כבר מזמן הזיזה את הגבינה מהפנים של אמא, על המלפפונים היא לא מוותרת. מדי פעם היא פורסת שתי פרוסות ומניחה על שתי עיניים שעוד מפלרטטות עם העולם. "ללי", היא אומרת, "תסמכי על אמא שלך. שימי מלפפון שלא יראו עלייך איך את לוקחת ללב". וכשאמרתי לה שלמדתי מאיזו מאפרת שקצת משחה נגד טחורים מעלימה עיניים נפוחות אמא אמרה שצריך לבכות עלי ועל איך שאני משחקת עם העור שלי. שאין לי מושג על מה שאני מדברת ושכל הכוכבות הגדולות בקולנוע שמות מלפפונים על העיניים.
ד"ר אופיר ארצי, מנהל המרכז לאסתטיקה בבית החולים איכילוב, אומר שמלפפונים על העיניים הם לא סתם אגדה. שהקרירות שלהם כשהם יוצאים מהמקרר יחד עם היכולת לספוח נוזלים בהחלט מועילות להפחתת נפיחות סביב העיניים.
אבל הכבוד של פרי המלפפון לא נעצר במה שהוא יודע לעשות לעור. השקט שבטעם שלו, התדמית המשמימה, לא עושים שום רושם על הרפואה הטבעית המוצאת בו מזור להפגת מתחים, לצינון הגוף, למניעה של כמה סוגי סרטן ולמניעת ריח רע מהפה. חוקרים אפילו מצאו שלריח שלו יש השפעה מעוררת על נשים.
מתוך קיץ המתפלל לשיגרת עונת המלפפונים, לכבוד אמא שאף פעם לא מוותרת על התשוקה לחיים, אני מקדישה את המדור לירק הכי חיוור בגינה ורק מבקשת שתבחרו אותו כשהוא קטן ומוצק, כזה שמעדיף להישבר ורק לא להתכופף כשמפעילים עליו לחץ.
מרק מלפפונים קר בחלב קוקוס
את המנה הזו חלמתי בלילה. מלפפונים טחונים עם חלב קוקוס, מלון, כוסברה וצ'ילי טרי שהכנתי לכבוד חתונה של מישהו שפעם אהב אותי וכשטעם מהמרק שעשיתי בהתכוונות מלאה הוא והמשפחה שלו אמרו שזה חריף מדי. שאני רוצה לשרוף אותם בכוונה וכשהרגשתי איך עולות לי הדמעות התחילה אזעקה. "אמא קומי. בואי לחדר מדרגות".
מתכונים שנחלמים בלילה מתעוררים במטבח ומשתנים בזמן ההכנה. את המלון הפרדתי מהמרק עצמו. הוא מגיע מלמעלה כמין קישוט נפרד שמחדד את הטעם שלו, את החיבור המוצלח שבין השניים האלה, בנים גאים למשפחת הדלועיים. חלום נורא, יופי של מתכון. הכמויות מספיקות ל־6 סועדים או יותר או פחות. תלוי בקערת ההגשה.
למרק:
• 8 מלפפונים
• פחית מי קוקוס (חלב, לא קרם)
• 1-2 פלפל ירוק חריף
• 2 כפות רוטב דגים
• 3 כפות סויה
• כף חומץ שרי
• כף מחוקה סוכר חום
• זר כוסברה ללא הגבעולים
• 2 שיני שום קלופות
להגשה:
• 1/4 מלון חף מזרעים
• 50 גרם פרוסות שקדים קלויים על מחבת יבשה
• שמן זית
• 4 גבעולים של בצל ירוק קצוץ דק
בבלנדר בעל עוצמה או במעבד מזון טוחנים היטב את כל החומרים למרק עד שמתקבלת מחית חלקה ככל האפשר. טועמים ומתקנים תיבול. מסננים במסננת דקה תוך כדי ערבוב ומכניסים למקרר לארבע שעות או ללילה. הקור הוא תבלין חשוב במרק הזה. מנקים את הכלי ומעבדים את המלון למחית חלקה. גם אותו שולחים שינוח בחושך הקר של המקרר. לקראת הגשה מוציאים אותו החוצה ורואים איך כל הנוזלים שקעו למטה. בשום אופן לא מערבבים. אתם רוצים רק את השכבה העליונה, שמרגישה כמו ענן של מלון בתוך הפה. מחלקים את המרק לקעריות הגשה, במרכז כל שלולית מרק מניחים כף ממחית המלון, מפזרים מעט שקדים קלויים, זרזיף שמן זית ומעט בצל ירוק. מגישים מייד.

מימין לשמאל: סלט מלפפונים חריף וטרטר דג ים // צילום: איתיאל ציון
טרטר דג ים עם מלפפונים
לוקוס, אינטיאס, פרידה, מוסר (אולי טרחון אם תמצאו) - העיקר שהיה דג ים לבן, טרי. פלמידה, היא שולה, פחות תתאים במתכון הזה שעושה שימוש בדג נא בתיבול אסיאתי עדין.
החומרים (ל־4-6 סועדים):
• 3 מלפפונים רעננים מוצקים מאוד
• 200 גרם פילה דג ים לבן
לרוטב:
• כף סויה
• 1.5 כפות חומץ אורז
• כפית שמן שומשום
• 2 כפיות משחת ווסאבי
• 1 פלפל אדום חריף חצוי לאורכו, חף מזרעים ופרוס דק
• 1.5 כפיות סוכר חום דמררה
• נבטי צנונית להגשה
חוצים את המלפפונים ובעזרת כפית מסלקים את הזרעים. חותכים לקוביות קטנטנות. בעזרת סכין חד קוצצים את בשר הדג. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב. טועמים ומאזנים תיבול. בקערה מערבבים בעדינות את הדג עם המלפפון והרוטב. מחלקים לצלוחיות הגשה, מקשטים בנבטי צנונית ומגישים מייד.
מלפפונים בכמהין בהשראת הקולרבי של קבלייר
המנה הזו אינה יומיומית. היא אלגנטית, ולוקחת את הארציות של המלפפון לבקר במחוזות שהוא לא מכיר. זוהי מנה מושלמת לפתיחה של ארוחה עדינת טעמים, ואני מציעה להגיש אותה על צלחת לבנה לגמרי או על צלחת זכוכית, אז היופי העדין שלה פורץ במלואו. אני משתמשת בשמן שקדים. אפשר למצוא אותו במעדניות, אפשר להחליף אותו בשמן אגוזי מלך או בשמן זית עדין במיוחד.
לגבי פטריות הכמהין המופיעות במתכון: לארץ מיובאות בעיקר פטריות הכמהין מחבל אומבריה שבמרכז הצפוני של איטליה. הן משווקות בצנצנות בצורת מחית או פרוסות. לפעמים הן מעורבבות עם פטריות אחרות ולפעמים עם זיתים. הצנצנות עם הפרוסות הן היקרות מכולן. למתכון הזה המחית שבה פטריות הכמהין מעורבות בפטריות אחרות - תספיק בהחלט.
לגבי גבינת הפרמזן: כאן דווקא כדאי ללכת על גבינה באיכות הכי טובה שתצליחו למצוא. זהו. הרבה מילים על מתכון פשוט ונהדר.
החומרים (ל־4 סועדים, כמנה ראשונה):
• 2 מלפפונים בקליפתם, פרוסים לפרוסות דקיקות במנדולינה או במעבד מזון
• 2 כפות שמן שקדים
• 3 כפיות מחית פטריות כמהין
• 50 גרם גבינת פרמזן באיכות טובה
• מעט גרגרי מלח ים
מסדרים בצלחת הגשה פרוסות מחצי מלפפון לכל סועד. זולפים מעט שמן שקדים ומניחים על כל פרוסת מלפפון תלולית קטנה של מחית כמהין ומעט גרגרי מלח.
מניחים על כל פרוסה כמה גילוחי גבינה, שברים של פרוסות דקיקות שאותן תיצרו בסכין חד או בעזרת קולפן. מגישים מייד.
סלט מלפפונים חריף
סלט שקורא לליים, גם הוא עכשיו בעונתו, ויחד הם מרכיבים סלט מרענן, כזה שיאהבו אוהבי החמוץ. מסוג הסלטים שזוהרים בתוך שולחן מאזטים שמרעננים את הפה בין הביסים של המנה העיקרית.
החומרים:
• 5 מלפפונים רעננים בקליפה, קצוצים דק
• חופן נענע קצוצה
• 1 שן שום קצוצה דק
• פלפל חריף ירוק חף מזרעים קצוץ דק
• 1 ליים סחוט
• מלח
להגשה:
• 1 קוביית קרח כתושה
• 30 גרם צנוברים קלויים במחבת יבשה
מערבבים את כל החומרים לסלט, טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הקרח, מערבבים, מפזרים את הצנוברים ומגישים מייד.
סטיילינג: אלי הופנר, הפקה: שרון שובל
יש לכם מתכונים מיוחדים? שילחו להילה לכתובת: hillaal1@gmail.com. אנא צרפו צילום איכותי של המנה. המתכונים הנבחרים יפורסמו בשבועות הקרוביםטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו