תנו לאפיפיור את אשר לאפיפיור

למרות כמה צלילים צורמים, יש לישראל אינטרס עליון להשפיע רצון טוב על האפיפיור. מיודעיו טוענים שהוא "אוהב יהודים", ואינם יודעים לומר אם גם "אוהב ישראל"

האפיפיור בכנסיית הקבר בירושלים, אמש  //  צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ // האפיפיור בכנסיית הקבר בירושלים, אמש ,
האפיפיור בכנסיית הקבר בירושלים, אמש // צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ // האפיפיור בכנסיית הקבר בירושלים, אמש

צילום: משה בן שימחון

שרי הבית היהודי נעדרו אתמול מטקס קבלת הפנים לאפיפיור פרנסיסקוס. גם אילו רותקו שלושתם למיטת חוליים - זו אמירה מזיקה. מפני שדווקא הם, עם כיפה סרוגה לראשם, צריכים היו לטרוח ולשגר נציג לנמל התעופה, שכן הם בלטו בהיעדרם. אמנם נפתלי בנט ישהה היום בחברת האפיפיור כשהוא חוסה מאחורי שכפ"ץ של שני רבנים ראשיים בהיכל שלמה בירושלים, אבל ההיעדרות אתמול אינה מעידה על בגרות פוליטית ברמה הלאומית.

סממנים פוליטיים גלשו אל הביקור הרביעי של אפיפיור מאז 1964. הפלשתינים הציבו אותו מול גדר ההפרדה עם סיסמאות פוליטיות קיצוניות; צאצאי הפלשתינים שעזבו את הארץ ב־48' הציגו עצמם כבני הנכבה זה כבר 66 שנים, ותוכן דבריהם היה כה אימתני עד שהאפיפיור חרג מכללי הטקס והטיף להם מוסר נגד שימוש באלימות.

ברמה הבכירה היה זה אבו מאזן - שאינו מהסס לבוא בהאשמות חסרות שחר - שטען בנאומו כי ישראל פוגעת בנוצרים. זאת בשם מי? בשם המואזין חסר הטקט, שהגביה את צלילי קולו כדי להאפיל על המיסה של האפיפיור ברחבת כנסיית המולד בבית לחם? בשם המוסלמים הרודפים כומר נוצרי המבקש לשלב את בני עדתו בחברה הישראלית בתנאים של שוויון בחובות ובזכויות, לרבות שירות בצה"ל? ובמה שעושים מוסלמים לנוצרים בנצרת, או בסירוב הערבי להכיר בזכות ההגדרה העצמית של אזרחים המחזיקים בעץ יוחסין משפחתי וטוענים כי הם בני עם ארם הנזכר בתנ"ך?

למרות כמה צלילים צורמים יש לישראל אינטרס עליון להשפיע רצון טוב על האפיפיור. מיודעיו טוענים בבטחה כי הוא "אוהב יהודים" ואינם יודעים לומר אם גם "אוהב ישראל", אבל לא זה העיקר. ההיסטוריה היהודית־נוצרית רוויה בדם ובפרעות ובפוגרומים ובעלילות, אבל איכשהו מאז השואה, ובפעלתנותו של יוחנן פאולוס השני, הסתמן מפנה המאפשר לדתות בעלות השורש האחד לחיות בדו־קיום של ממש ותוך כדי שותפות אינטרסים.

גם המחלוקות הקיימות נותרו נטולות הקצנה. לא רק עם הכנסייה הקתולית אלא גם עם זרמים אחרים בנצרות, לרבות מי שתומכים בישראל כחלק מאמונתם כי לאחר מכן היא תתחלף במלכותו של ישוע הנצרתי. עד אז יש בסיס לשיתוף פעולה מדיני וכלכלי וביטחוני, ובעיקר למאמץ חזיתי אחיד לבלום את ההקצנה האיסלאמית המאיימת על מדינות נוצריות.

זה מחייב רגישות וריסון עצמי של קיצונים, המבקשים להתנכל לאפיפיור דווקא בחדר "הסעודה האחרונה" של ישוע על הר ציון; וגם תמיכה מקיר אל קיר בהזמנה ששיגר פרנסיסקוס לשמעון פרס ולאבו מאזן להתפלל עימו למען השלום במקום מושבו בוותיקן בחודש הבא.

הוא מציע? הוא מבקש? כדאי להיענות, או כלשונו של מייסד דתם שהיה כל 33 שנותיו יהודי: "תנו לקיסר את אשר לקיסר". 

גם לאפיפיור.

ומה אתם חושבים? טקבקו לנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר