תנובה נמכרת לחברה סינית // תנובה נמכרת לחברה סינית

רכישת תנובה: מחמאה למשק הישראלי

דעה: הנכונות לשלם מיליארדים על תנובה היא הצהרה חיובית - גם על החדשנות של אנשי תנובה, שעובדים ומפתחים חברה נחשקת

אם מישהו נלחץ מהשינוי בבעלות על חברת תנובה, שישתה כוס חלב סויה ויירגע. תנובה אינה חברה בבעלות ישראלית זה כמה שנים. קרן ההשקעות הבריטית אייפקס מחזיקה בה, והנזק העיקרי מהחזקתה בידיים זרות היה העלייה המתמדת של מחירי המוצרים שלא היו בפיקוח.

אני מעריך שתנובה תמשיך לייצר בישראל, לא בגלל שהייצור כאן זול יותר, אלא משום שזה מסובך יותר להקים מחלבות בסין ולהטיס מוצרי חלב טריים חצי עולם. אני מתקשה להאמין שהסינים קונים את תנובה כדי להוציא את הייצור מישראל. 

הם כן קונים הרבה מאוד ידע וקידמה, ולכן מבחינתם זו עיסקה טובה מאוד. הפיקוח על איכות המזון בארץ הוא גבוה מאוד, כך שאני לא רואה כל סיבה לחשש גם בעניין הזה.

הפחד העיקרי הוא שאם ממשלת ישראל תנסה לפתוח את משק החלב לתחרות עזה, היא עשויה יום אחד להיתקל בלחצים מבייג'ין. אני מתקשה לראות גם בשיקול הזה איזשהו מטרד רציני. היום אין לחצים נגד פתיחת שוק החלב לתחרות? הרי יש לובי חקלאי והוועדים המקומבנים ששומרים לעצמם על השמנת היקרה. 

סין היא מעצמה כלכלית. היא מחזיקה יותר איגרות חוב של ממשלת ארה"ב מאשר כל מדינה אחרת. זכור לי הביקור של שרת החוץ האמריקנית קלינטון, שבו ביקשה מממשלת סין להמשיך לרכוש אג"ח אמריקניות. התוצר של סין נושק בהיקפו לזה של ארה"ב. אז מי שרוצה לעשות יותר עסקים עם סין - ואני מאמין שאנחנו צריכים לעשות שם עסקים - לא יכול להתלונן בבוקר למחרת כשהסינים מתדפקים על הדלת עם פנקס הצ'קים ביד. 

ולכן העיסקה הזאת היא בסופו של דבר מחמאה למשק הישראלי. הנכונות לשלם מיליארדים על תנובה היא הצהרה חיובית גם על החדשנות של אנשי תנובה שעובדים ומפתחים חברה נחשקת. מה שחבל בכל הסיפור הוא שקרן אייפקס עשתה כאן סיבוב פיננסי מתוחכם וקופת המדינה לא צפויה לראות תשלומי מס מהעיסקה. ועדיין, עדיף לנו להיות מדינה מערבית עם נכסים אטרקטיביים למכירה שאכן עומדים למכירה, מאשר להפוך למדינה מזרח־תיכונית מתפוררת עם עודף רגולציה שמבריחה משקיעים זרים. גם אם הם ממשלת סין. 

*   *   *

תנובה נמכרת לחברה סינית

קרן אייפקס, שמחזיקה ב־56% ממניות תנובה, תמכור אותה לפי שווי של כ־8.6 מיליארד שקל • הרוכשת: חברת ברייט פוד, יצרנית המזון השנייה בגודלה בסין

לעדכונים נוספים הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

איך אומרים קוטג' בסינית? חברת תנובה בדרך לבעלות סינית. אמש סיכמו הצדדים, קרן אייפקס הבריטית, המחזיקה ב־56% מתנובה, וברייט פוד הסינית, על מכירת החברה לפי שווי מוערך של כ־8.6 מיליארד שקל. 

מדובר במגה־עיסקה, אחת הגדולות שהכיר המשק הישראלי, אלא שבניגוד לעסקאות אחרות, מכיוון שתנובה כבר מוחזקת למעשה על ידי קרן השקעות בריטית, המדינה לא צפויה לרשום הכנסות ממסים מעיסקת הענק. הפער בין מחיר הרכישה של תנובה למחיר מכירתה מסתכם בכ־3.8 מיליארד שקל. 

בחברת תנובה הפנו אמש לקרן אייפקס, ומשם נמסר כי העיסקה טרם נחתמה. 

על פי המתווה, ברייט פוד צפויה לרכוש את הנתח של אייפקס. אם העיסקה תושלם לפי מתווה השווי הזה, אפשר יהיה לומר שאייפקס הצליחה לבצע "אקזיט" מוצלח ביותר מבחינתה. הקרן השתלטה יחד עם חברת מבטח שמיר של מאיר שמיר על תנובה ב־2008 ורכשה אותה מידי הקיבוצים והמושבים לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל. 

לעיסקה לא צפויות להיות משוכות רגולטוריות קשות משום שתנובה נמצאת בשליטתה של קרן השקעות בריטית. עם זאת, בשבועות האחרונים התעוררה מחדש חקירה של רשות ההגבלים העסקיים שככל הידוע עוסקת בהתנהלות של תנובה, אך נראה שגם התפוצצות החקירה הזאת לא הרתיעה את הסינים מלהשלים את העיסקה.

ברייט פוד נוסדה בשנת 2006 ומשרדיה ממוקמים בשנחאי. החברה, שמוחזקת בידי הממשלה בבייג'ין, היא יצרנית המזון השנייה בגודלה בסין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...