צילום: GettyImages // יוסף

מסע אל העבר: משפחת גורי

בחלקו השני של סיפורה של משפחת גורי, אנחנו צוללים לעברו של יוסף

בחלקו הראשון של סיפור משפחת גורי הקדמתי והבאתי את סיפורה של לורה (לבית סימוביץ) גורי.

אזכיר, כי לורה נישאה לחיים (בנדרסקי) בן-דורי בשנת 1937, הוא נפטר פתאומית מדלקת התוספתן. לורה מתגייסת ב-1942 ל-A.T.S ובתום שרות של שנה במצרים כחובשת, היא שבה לנתניה ונישאת ב-1943 ליוסף (גרשובסקי) גורי שבאותה עת היה מפקד משטרת בית-ליד. מכאן מתחיל הפרק השני - סיפורו של יוסף, שגם הוא היה איש מעשה.

יוסף נולד בשנת 1909 בעיירה טרוקי לא רחוק מווילנה בירת ליטא. היה מראשוני תנועת החלוץ בליטה ובשנת 1924 היה ראשון העולים לא"י מבין חבריו בתנועה. ראשית דרכו בארץ הייתה ב-"קבוצת הדרום" שעבדו בפרדסי רחובות ועסקו בכיבוש העבודה. בשנת 1927 בעידודם של ראשי הישוב העברי בארץ הוא מתגייס למשטרת המנדט. 

1. טרוקי, ליטא 1915 בקירוב, משפחת אברהם ואיטה גרשובסקי: הילדים: סוניה אוחזת בובה, יוסף יושב לידה. עומד במרכז דוד, ולידו התינוק דב. בן נוסף שלום טרם נולד.

 

2. יוסף – בחור צעיר בליטא שנות העשרים. על התצלום מאחור דברים שכתב יוסף ביידיש לאחיו דוד הלומד רפואה בבלגיה. (קוראים שיכולים להוסיף לנו תרגום הוסיפו זאת בתגובה לכתבה)

 

3. קבוצת הכדורגל של הנוער היהודי בטרוקי שבליטא. יוסף עומד במרכז. 1923

 

4. ערב עלייתו של יוסף לארץ בצילום עם חבריו (יושב במרכז). טרוקי 1924

 

5. יוסף חלוץ בא"י שולח תמונתו לאחיו דוד הלומד רפואה בבלגיה 1926

 

6. כאמור בשנת 1927 התגייס יוסף למשטרת המנדט, עבר קורס שוטרים-רוכבים בירושלים ולאחריו הוצב במשטרת הרוכבים (Mounted Police), בתחנת הקישלה ליד שער יפו (מגדל דוד), ירושלים.

7. גם בשירתו במשטרת המנדט בירושלים, היה שוטר ששמר על עקרונותיו. באחד הימים פנה אליו קצין בריטי בבקשה שיכיר לו את חברותיו הנחמדות. יוסף השיב: "אינני מכיר לגוי יהודיות". כעונש על עזות פניו הועבר מירושלים למשטרת יריחו, שם שירת עם עוד שוטר יהודי ומספר שוטרים ערביים.

בתצלום: יוסף בתרגילי רכיבה ליד ים המלח. מתחנת המשטרה ביריחו הועבר לנקודת השיטור באום-שורט, אחד ממעברות הירדן מצפון ליריחו, כשהמשימה שלו ושל השוטר הנוסף שהיה במקום הייתה למנוע הברחות סמים. תוך זמן קצר חלה יוסף בקדחת צהובה ונשלח כשהוא קשור לסוסו לבי"ח הדסה שבהר הצופים.

 

8. שוטרים עבריים מדריכים במשטרת הרוכבים הבריטית בירושלים 1930. תצלום זה פרסמתי בכתבה לפני מספר שבועות, כשכתבתי על השוטר יצחק שבילי מפקד משטרה ומומחה ברכיבה על סוסים. אז ידעתי שקורפורל יצחק שבילי יושב מימין ומשמאל יושב סרג'נט דברה שווילי שהיה מדריך ראשי בביה"ס לשוטרים בירושלים.

בעקבות פרסום התצלום התקשרה אלי עפרה גורי-רימון בתו של יוסף וזיהתה לי את אביה העומד במרכז. מסתבר שעברם היה משותף למדי במשטרת המנדט, שכן גם יוסף היה מומחה רכיבה והתצלום נעשה כנראה בסיום קורס מפקדים בירושלים. עתה נותר לזהות את שני הקורפורלים הנוספים בתצלום. (נ.מ.)

 

9. 1933 סרג'נט יוסף מקבל פרס על זכייתו בתחרות הארצית של משטרת המנדט בתחום רכיבה אמנותית.

 

10. גם בתחומי ספורט נוספים הצטיין יוסף. בתצלום ששלח יוסף להוריו נראה (יושב שמאלי בשורה השנייה) לאחר זכייה עם קבוצתו בתחרות המשטרה על גביע דוביגין Cup Dowbiggin של משטרת המנדט. התחרויות נערכו בחיפה. ברקע אורוות המשטרה ברחוב יפו. 1931-32

 

11. המדליה (שני צידיה) שקיבל יוסף לאחר זכיית קבוצתו.

 

12. במהלך שירותו בירושלים קיים יוסף קשרים עם המוסדות הלאומיים ועם ההגנה – ארגן קבוצת בחורים שתפקידם היה לארוב לבריונים ערביים במטרה לסכל את מזימותיהם.

במהלך מאורעות תרפ"ט, 1929 עמד בראש המגינים. במהלך מאורעות אלה התקבלה ידיעה שערביי חברון עולים על שכונת ימין משה. יוסף ערק מתפקידו הרשמי למשך יומיים וביחד עם הצעירים שארגן הדפו את המתקיפים ואף גרמו להם אבידות. כדי שלא ייענש, השיג עבורו לנגר שהיה מפקח במשטרה, תעודת מחלה לשני הימים בהם נעדר מעבודתו במשטרה.

 

13. לאחר מאורעות תרפ"ט , 1929 ביקשו ערבים בירושלים להתנקש בחייו של יוסף הנמרץ ולכן ביקש ממפקדיו להעבירו למשטרת חיפה. בתצלום קורפורל יוסף שהיה מדריך רכיבה במשטרת חיפה, עומד ליד האורוות ברחוב יפו כשלשמאלו אחיו דב (גם הוא התגייס למשטרה). ראשית שנות השלושים.

 

14 בראשית שנות השלושים יצא יוסף לקורס מפקדים בסיומו מקבל דרגת סרג'נט ונענה לפניית מפקדיו להיות אחראי על משטרת עפולה שבאותה עת היתה ידועה כאזור בעייתי. בתצלום יוסף בכניסה למשטרת עפולה (בעברית: תחנת המשטרה יזרעאל). היה זה מבנה שונה ממבנה 'טיגארט' של המשטרה היום.

 

15. סרג'נט יוסף במשטרת המחוז בנצרת 7-11-1932

 

16. עם פרוץ מאורעות 1936 מקבל יוסף את הפיקוד על משטרת שאטה בעמק. היו אלו שנים בהם פגעו ערבים בתחבורה ברכוש ובנפשם של התושבים היהודים בעמק. בתצלום יוסף (עומד משמאל) עם חברים במשטרת שאטה ליד Fiat Balila, מכוניתו של יוסף. 

 

17-21. תצלומים מתקופת שרותו של יוסף במשטרת שאטה (מבנה המשטרה נמצא היום בתוך חצר כלא שאטה). בשנים אלו היה ליוסף קשרים הדוקים עם מפקדי ההגנה בעמק, עם חיים שטורמן וגם עם אורד ווינגייט. 

18.

19.

20.

21.

 

22. יוסף משמאל, עם אחיו דוד הרופא במרכז, שהגיע לביקור מצרפת. אחיהם דב עומד מימין אף הוא במשטרת המנדט.

 

23. יוסף היה מעביר הדרכות בהכשרת נוטרים. בתצלום קורס נוטרים בפיקוד יוסף בפתח תקווה 1935

 

24. יוסף בפיקוד הדרכה ליחידת שוטרי 'משמר הרכבת'. 18-4-1937

 

25. ב- 1943 יוסף פוגש את לורה שסיימה שרותה ב- A.T.S  ושבה ממצרים. הם מחליטים להינשא. היו אלה נישואים שניים לשניהם. בתצלום לורה ויוסף ביום חתונתם שהתקיימה בתל אביב. 

 

26. יוסף היה בן דודתו של פרופסור יוסף קלוזנר. בתצלום: מכתב ברכות לרגל החתונה מפרופ' קלויזנר ורעייתו ציפורה.

 

27. בשנת 1945 העניקו הבריטים אות הצטיינות ליוסף על פועלו במשטרה

 

28. לרגל זכייתו באות ההצטיינות כותב ראש המועצה המקומית יזרעאל, כרמיאלי (אליהו קרימסקי כרמיאלי( מקיבוץ גניגר, ברכות ליוסף. אנשי העמק זכרו מאוד לטובה את פועלו של יוסף בשנות המרד הערבי, לפני מלחמת העולם.

 

29-31. דפים מתעודת השחרור של יוסף ממשטרת המנדט הבריטי: 

27 ביולי 1949 חותמת הקונסוליה הבריטית בחיפה על תעודת השחרור (יוסף שרת אז במשטרת טבריה).

בתאריך 15-5-1948 חותמת משטרת פלסטינה בירושלים על שחרורו של Inspectorate יוסף גרשובסקי מהמשטרה. 

הסיבה: סיום המנדט. התנהגותו: טוב מאוד.

30.

31.

 

32. פרק קצר ועצוב על אחיה של לורה מאוריציוס-משה. הוא נולד ברומניה בשנת 1923 גם הוא הצטרף לתנועה הציונית ברומניה, היה חבר בתנועת בית"ר. בתצלום באחד מטיולי התנועה ברומניה.

 

33. תצלום קבוצתי של חבריו ברומניה. 

בדצמבר 1947 (לאחר ליל כ"ט נובמבר באו"ם) יצאו שתי אוניות העפלה הגדלות מכל אוניות העפלה עד-אז: פאן-יורק שקיבלה את השם "קיבוץ גלויות ופאן-קרסנט שקיבלה את השם "עצמאות", מנמל ורגאס בבולגריה, שם התרכזו מעל 15,000 מיהודי רומניה ובולגריה בדרכם לא"י. משה היה על האוניה עצמאות. במעבר הבוספורוס עצרו הבריטים את האוניות והובילו את המעפילים למחנה המעצר בקפריסין. בחודש מאי 1948 בחר דן איסק, בן דודו של מאוריציוס ומפקד בית"ר במחנה המעצר, במאוריציוס ובעוד 35 בית"רים, וארגן את הברחתם מהמחנה, במטרה שיצטרפו ללוחמים בקרבות מלחמת השחרור. 

34. עם הגיעו לארץ מאוריציוס-משה נוסע למשטרת טבריה כדי לבקר את משפחת אחותו. בתצלום לורה עם שתי בנותיה נורית ועפרה (במרכז ילדת חברים). היה זה תצלומו האחרון של משה. הוא הספיק להיות שבוע ימים במדינת ישראל וגויס לחטיבה 7 שנלחמה בלטרון. ב- 31 במאי נהרג בלחימה שם והוא בן 25 .

 

35. כתב מינוי תפקיד ליוסף גורי במשטרת ישראל, בחתימת שר המשטרה בכור שלום שיטרית.

 

36. יוסף גורי (מלפנים אוחז מקל) מלווה את ראש הממשלה ושר הביטחון מר דוד בן-גוריון בסיור על הר תבור. משמאל מזכירו הצבאי של ב.ג. נחמיה ארגוב. ראשית שנות החמישים.

 

37. בשנת 1951 חוזר יוסף למשטרת עפולה הפעם כבר במדי משטרת ישראל. בתצלום ליד משטרת עפולה, יוסף עומד שני מימין. קציני נפת יזרעאל. משטרת עפולה 1954.

 

38. בשנת 1956 עובר יוסף לפקד על משטרת צפת (באותה עת היו שני מבני משטרה בצפת: המשטרה בעיר, ומבנה המשטרה מטיפוס טיגרט בהר כנען, ששימש גם למגורי משפחות השוטרים. בצילום יוסף בחזית המשטרה בהר כנען. 

 

39. משפחת גורי על הדשא במשטרת כנען: יוסף לורה ושלושת הבנות, נורית (מימין) עפרה (משמאל) ומיכל (במרכז). אתם קיטי, כלבת הצייד האהובה, שליוותה את יוסף עת יצא לצייד עם ידידיו.

 

40. תצלום קבוצתי משטרת ישראל 1960 : חוג קצינים עליונים מרחב המחוז הצפוני. יוסף עומד בשורה האחרונה שישי משמאל.

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...