צבעם האפור של השמיים, הקור שחודר דרך הסוודר ואל תוך העצמות וטיפות הגשם הכבדות המנגנות על החלון שולחים אותי אל המטבח החמים והנעים. אש כחולה וכתומה שולחת לשון ארוכה ומפתה ומבקשת לחמם סיר רחב אגן, וזה מתיישב בכבדות על רשת הברזל היצוק, מלא בכל טוב של חורף.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
שעועית צבעונית שיודעת לעשות המון, שעועית אדומה שמתבשלת באיטיות מתפנקת למרק עשיר בירקות שורש ובטעמים מעושנים של פפריקה ונקניקיות עגל נפלאות, שעועית בובס שמנמנה ומבושלת עד קצה גבול היכולת, רק כדי להתגלגל לקציצות עגולות ובשרניות שטעמן טעם לימון כבוש עדין ושום זהוב.
וגם תבשיל פטריות של חורף, עם ניחוחות חמימים של יין לבן וענפי רוזמרין מן האדנית. חופן נדיב של שעועית לבנה וגם כזה של פסטה קצרה, והנה ארוחה חורפית חמימה וטובה.
מרק שעועית ונקניקיות
החומרים (ל־4 מנות):
• 4 כפות שמן זית
• 2 נקניקיות עגל מעושנות, פרוסות לפרוסות דקות
• 1 בצל גדול, מקולף וחתוך לפרוסות דקות
• 2 גזרים, מקולפים וחתוכים לפרוסות דקות
• 6 שיני שום מקולפות
• 1 שורש פטרוזיליה, מקולף וחתוך לפרוסות דקות
• 1 שורש סלרי, מקולף וחתוך לפרוסות דקות
• 2 פלפלים אדומים ארוכים (רומרו, שושקה), חתוכים לפרוסות דקות
• 3 עגבניות חתוכות לקוביות
• 1 כף סוכר
• 1 כף פפריקה
• 1 כף פפריקה מעושנת
• 4 כוסות שעועית אדומה שהושרתה במים למשך הלילה (אפשר להשתמש בשעועית בהקפאה)
• 5 כוסות מים
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
• בסיר גדול מחממים שמן זית. מטגנים את הנקניקיות עד שמזהיב. מוסיפים בצל, גזר, שום, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי ופלפלים אדומים ומזהיבים.
• מוסיפים קוביות עגבנייה, סוכר ושני סוגי פפריקה ומבשלים יחדיו במשך כדקה.
• מוסיפים את השעועית האדומה, מוסיפים 5 כוסות מים, מתבלים במלח ובפלפל שחור ומבשלים במשך כשעה, עד שהשעועית רכה לגמרי. מתקנים תיבול ומגישים חם.
תבשיל פסטה ושעועית
החומרים (ל־4 מנות):
• 4 כפות שמן זית
• 1 בצל, מקולף וחתוך לרצועות
• 6 שיני שום פרוסות
• 1 כרישה, חתוכה לפרוסות דקות
• 1 כוס פטריות שמפיניון פרוסות
• 1 כוס פטריות שונות פרוסות (פורטבלו, שי־מג'י, שינוקי וכד')
• 1/2 כוס יין לבן יבש
• 2 ענפי רוזמרין
• 1 ענף טרגון
• 4 בצלים ירוקים (החלק הלבן עם התפרחת הארוכה הירוקה)
• 2 כוסות שעועית לבנה שהושרתה למשך הלילה, מבושלת לרכות מקסימלית
• 2 כוסות פסטה קצרה, מבושלת לפי הוראות היצרן
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
• בסיר גדול מחממים שמן זית, מטגנים את הבצל, השום והכרישה. כשמזהיב קלות מוסיפים את הפטריות ומזהיבים על אש גבוהה. מוסיפים כף או שתיים שמן זית אם מתייבש.
• מוסיפים לסיר את היין הלבן ומבשלים במשך כ־2 דקות על אש קטנה עד שהאלכוהול מתנדף.
• מוסיפים רוזמרין וטרגון וגבעולי בצל ירוק, מוסיפים שעועית לבנה ומבשלים במשך כ־4 דקות.
• מוסיפים את הפסטה, מניחים לה לספוג את כל הטעמים, מתבלים במלח ובפלפל ומגישים.
קציצות עוף עם שעועית
החומרים (ל־4 מנות):
• 1/3 כוס שמן זית
• 12 שיני שום שלמות, מקולפות
• 1/2 ק"ג עוף טחון
• 2 כוסות שעועית בובס שהושרתה במים למשך הלילה, מבושלת לרכות מקסימלית
• 2 כפות לימון כבוש
• 1/2 כוס פירורי לחם
• 1 ביצה
• חופן עשבי תיבול (נענע, פטרוזיליה, כוסברה)
• 1 בצל, מקולף וחתוך גס
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
• 1/2 כוס פירורי לחם לציפוי
• שמן לטיגון
• פלחי לימון להגשה
אופן ההכנה:
• בקלחת על אש קטנה מטגנים בשמן הזית את השום עד שמזהיב ומתרכך. מסננים את השום ושומרים את השמן.
• במעבד מזון טוחנים יחד את שאר החומרים ו־8 משיני השום. את ארבע הנותרות שומרים להגשה.
• בידיים נקיות מגלגלים קציצות מהתערובת. מצפים בפירורי לחם.
• מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות במשך כ־3 דקות מכל צד, עד שמשחים.
• מרוקנים את שאריות השמן מהמחבת ויוצקים 3 כפות משמן השום. מוסיפים את פלחי הלימון ואת שיני השום ששמרנו להגשה. מחממים. מוסיפים את הקציצות, מערבבים ומגישים.
maya.darin.tlv@gmail.com