שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, עתיד להציג בתקופה הקרובה בפני שרי הקבינט המדיני ביטחוני את המלצת מערכת הביטחון להפסיק לייצר ולחלק ערכות מגן לאזרחי ישראל. ההמלצה התקבלה בדיון שנערך במערכת הביטחון בשבוע שעבר.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
עם זאת, גורמים במערכת הביטחון הבהירו אתמול כי ההחלטה על המלצה זו אינה סופית וכי הנושא עדיין נמצא בעבודת מטה.
ההמלצה המסתמנת על ביטול חלוקת וייצור ערכות המגן התגבשה בין השאר משיקולים תקציביים, אך גם לאור השתנות האיום בעקבות תהליך התפרקותה של סוריה מנשק כימי בימים אלה. גורם ביטחוני ציין כי האיום לשימוש בנשק זה הוא נמוך מאוד וכן כי ישראל מצוידת במערכות הגנה אקטיבית שונות, כך ש"כל מי שיחשוב להשתמש בנשק כימי נגד ישראל יודע מה המשמעות של זה".
"החלטה אמיצה"
לפי הגורם הביטחוני, בפני ישראל עומדות בגדול שלוש אפשרויות שונות: הראשונה היא להמשיך במתכונת הנוכחית של חלוקת ערכות מגן איטית לאוכלוסייה; השנייה היא למגן 100 אחוז מהאוכלוסייה; והשלישית היא לעצור את חלוקת וייצור ערכות המגן. לאור השתנות האיום, מציינים במערכת הביטחון כי הכיוון הוא להפסיק את הייצור. ואולם יש שמזהירים מפני המהלך, בין השאר משום שסוריה עדיין לא התפרקה מנשקה הכימי באופן סופי ולכן עדיין קיים חשש שהנשק יעבור לידיים לא רצויות.
עוד אמר הגורם כי "אם זו תהיה ההמלצה, זו החלטה מנהיגותית אמיצה של שר הביטחון".
ההחלטה לצייד את אזרחי המדינה בערכות מגן התקבלה לאחר שנים של דיונים שהחלו בעקבות יציאתן של הערכות מכשירות במלחמת המפרץ השנייה. לאחר תקופה ארוכה של הכנות ותקציבים גדולים שהוקצו לפרויקט, החלה ב־2010 חלוקה מחודשת של ערכות מגן לציבור.
עד כה, הן חולקו רק לכ־60 אחוזים מהציבור ונכון להיום במחסנים לא נותרו ערכות מגן רבות, מכיוון שלא הועבר תקציב לטובת ייצורן.
לפני כמה שבועות, בעת המשבר הגדול עם סוריה ולנוכח מתקפה אמריקנית אפשרית בשטחה, צבאו אלפים מאזרחי המדינה על תחנות חלוקת ערכות המגן כדי להיערך לכל תרחיש.
