סיפורי בדים

סיור בבתי הבד העתיקים בגליל הוא טיול משפחתי באחד מחבלי הארץ היפים של ישראל

צילום: נועם דהאן // מהעץ לבית הבד

פך השמן של נס חנוכה בבית המקדש היה ככל הנראה שמן זית. בשמן הזה היו מושחים גם את המלכים בתקופת המלוכה ביהודה וישראל. בתי בד המודרניים בנויים בשיטות חדשות, עם מיכלי פלדה ונירוסטה, אבל בתי הבד העתיקים משמרים את המסורת, שנמשכת כבר יותר מאלפיים שנה.

בכל הארץ, בעיקר בגליל, אפשר לראות שרידים של בתי בד עתיקים, ומסביבם אתרים נפלאים לטיול משפחתי. השמן הוא רק תירוץ, אבל תירוץ טוב. 

הגן הארכיאולוגי בקיבוץ בית העמק

הארכיאולוג ד"ר רפי פרנקל מקיבוץ בית העמק סקר וחפר בתי בד עתיקים והוא מומחה בעל שם עולמי בתחום. בקיבוצו בית העמק, דרומית מזרחית לנהריה, הוא הקים גן ארכיאולוגי ובו חלקים ושרידים מבתי בד עתיקים שנאספו מחורבות בגליל. בגן, בצל עצי זית יש גם שלטים עם הסברים. הכניסה חופשית.

חירבת דנעילה

בחורבת דנעילה יש שרידים של ישוב כפרי משגשג שהיה כאן לפני כ-1,500 שנים. נשארו ממנו כמה קירות בנויים אבנים מסותתות, רמזים למקום בו היו הדלתות, החלונות או המדרגות לקומה העליונה, כמה בורות מים גדולים ובעיקר בית בד מרשים, השופך אור על תעשיית שמן הזית בגליל המערבי באותה תקופה. בקיר האבן הוצב שלט מתכת ועליו ציורים והסברים מפורטים כך שכל הרוצה יכול לצאת מכאן מומחה לבתי בד עתיקים.

החורבה מסתתרת בין עצי החורש בחניון של נחל שרך אבל הדרך אליה קלה מאוד, משולטת ומסומנת. סביר מאוד שבדרך תיתקלו בחרדונים משתזפים על האבנים ובלטאות ירוקות וזריזות. המסלול מעגלי ונוח. החורבה נמצאת על כביש הצפון לכיוון מזרח מעט אחרי גרנות. פונים שמאללה שמאלה לכיוון נחל שרך. בחניון יש שילוט אל בית הבד העתיק.

מוזיאון שמן הזית ברגבה

ממש ליד אמת המים העתיקה שהובילה מים לעיר עכו בימי העות'מנים נמצא מוזיאון קטן ליצור השמן. במוזיאון הנמצא בקיבוץ רגבה יש בית בד, סדנאות ליצירה, הפעלות לימודיות, הדרכה וסרטון קצר. המקום מתאים לכל המשפחה. בתיאום מראש 077-7821703. 

היכן אוכלים? ברחוב קק"ל בנהריה, סמוך למסעדת "נחלה" המפורסמת, פתחה חגית שטרן את "קפה בריוש" ובו היא מגישה ארוחות קלות של קישים, מאפים הנימוחים בחיך, פסטות שחבל על הזמן, כריכים מדהימים וסלטים בתיבול עדין שעושה טעם של עוד. הקינוחים מדהימים. להשאיר מקום בבטן. 077-4260520.

בית הבד באבטליון

אחת הדרכים היפות והמרהיבות בגליל המערבי, דרך 7955,  מובילה לאבטליון. לפני כשנה, יעל ואסף אשל שבו ארצה לאחר מספר שנים ביוון, רכשו את המקום ושדרגו את הפנינה היפה הזו. בעונת מסיק, ממש עכשיו, ניתן לבוא ולראות את תהליך היצור של שמן הזית. הסיור כולל היכרות עם המכונות, תהליך הבאת הזיתים, שטיפה, מיון, ניקוי, כתישה, לישה – ערבול, הפרדה בין זיתים לשמן זית, מים וגפת וכמובן - לטעום מהשמנים ישר מהמכונות. בימים אלו מוצגת בבית הבד תערוכת ציורים של האמן משה קסירר החי ויוצר ביודפת ומצייר ציורי נוף ארץ ישראליים. במקום נמכרים מוצרים נוספים כדבש וטחינה וניתן ליהנות מארוחה חלבית במרפסת אל מול הנוף המרהיב. ניתן לרכוש שמן בדרגת כתית מעולה, עם תו איכות של מועצת הזיתים, כשר ויש קו אורגני.

הכניסה ללא תשלום, בתיאום מראש בלבד 04-6789521 www.avtalyonoil.co.il.

היכן אוכלים? במהלך הנסיעה על אותה דרך פתלתלה אל אבטליון, רצוי לעצור בחוות "חלב עם הרוח" שבורכה בנוף עוצר נשימה. אפשר להתפנק בארוחת גבינות עיזים בטבע שמייצר אמנון ודליה מגישה אותם עם סלטים עם פרחי העונה. בהזמנות מראש: דליה 050-5327387. www.goatswiththewind.com.

מבית ג'ן עד חורפייש

יותם דהאן, מורה דרך מומחה לאיזור ולמסיק מדריך עכשיו טיולים ייחודיים ומרתקים בכמה מסלולים סביב בתי הבד הגליליים. מסלול "מהכרם אל בית הבד" מתחיל בביקור בכרמי הזיתים של הכפר הדרוזי בית ג'אן למרגלות הרי מירון, כולל התנסות במלאכת המסיק המסורתית והווי חקלאים. משם מעפילים אל הר הארי, לתצפית נפלאה על הרי הגליל כולל ביקור במקאם בהא אל דין, אתר הקדוש לעדה הדרוזית. אחרי טיול בסמטאות גרעין הכפר העתיק מבקרים במפעל הקוסמטיקה "איה נטורל" שם מפיק ג'מאל חמוד, כימאי בן הכפר מוצרים טבעיים המבוססים על שמן זית משובח בשילוב של מסורת וקידמה. מסיימים בנסיעה בדרך תלולה ויפה לחורפיש, שם נבקר בבית הבד שבכפר ונטעם שמן טרי טרי. משך הטיול כארבע עד חמש שעות.

מסלול "טיול מסיק מסורתי" מתחיל במוזיאון בתי הבד בקיבוץ בית העמק ומשם ממשיכים למסיק ידני בכרם זיתים בכפר האקולוגי כליל, שם מקבלים צנצנת זיתים ומתכון לכבישה מוצלחת. בהמשך מגיעים לבית הבד העתיק במעיליא ומטיילים בכפר מעיליא במצודה העתיקה ובכנסיית הכפר היפה.

להרשמה אצל יותם 050-9235674.

הארמון במעיליא

במרכז הכפר הנוצרי מעיליא ניצבים קירות אבן ענקיים. אלה עדים מהימים שבהם ניצב כאן ארמונו המבוצר של מלך ממלכת ירושלים הצלבנית. בקיר המצודה, בחדר קטן, נמצא בית בד מיוחד ובו אבן הפריכה מסובבת על ידי חמור כמו לא הומצא עדיין המנוע. רצפת בית הבד ובסיסי הקירות חצובים בסלע ועל הקירות אוסף כלים חקלאיים עתיקים, מגלים, חרמשים, כדים ומחרשה. בעונת המסיק מפיק כאן פאוזי שמן זית כתית טהור "כמו שיוצר לבית המקדש" הוא אומר. לתיאום 04-9975328.

היכן אוכלים? מרים אלרביע מגישה במסעדה שלה במעיליא אוכל ביתי לבנוני מקורי. המנות גדולות ומשביעות, האירוח ביתי וחם. 04-9571327. 

שעוני שמש בפקיעין

את כוורת הבוסתן הקימו בני הזוג תופחה וג'אמל ח'יר מול הנוף המרהיב של פקיעין. בכוורת הבוסתן תוכלו לצפות בסרט וידאו המספר על חיי הדבורה והדבש. אחרי הצפייה בסרט יוצאים לסיור בשטח הכוורת, מקבלים הסבר על שעון השמש, על העדה הדרוזית ועל הכפר פקיעין, הכוורת והדבש. 

מכאן ממשיכים לכוון שני שעוני שמש נוספים, חולפים על פני פינת החי ובה תרנגולים, תרנגולות שחורות, עיזים  ונאקות. הילדים מוזמנים לצפות בחליבה וגם לשתות חלב נאקות הנחשב בריא במיוחד. לאחר הביקור בכוורות, מתקיימות באוהל האירוח סדנאות לילדים: סדנא למילוי בקבוקים בחול צבעוני וסדנת יצירת נרות מדונג. ניתן לקנח את הביקור במקום ברכיבה על גמלים.  

את הטיול בפקיעין ממשיכים אצל הסבתא הכי מפורסמת באזור – סבתא ג'מילה. הסבתא מפקיעין מייצרת סבונים טבעיים משמן זית טהור ועשבי מרפא. הנוסחה היא סוד משפחתי, ולסבונים יצאו מוניטין כבעלי סגולות ריפוי למגוון רחב של בעיות עור. לאחרונה הוקם מפעל גדול לסבוני הטבע בגן התעשייה בתפן, והסבונים מיוצאים למספר מדינות ברחבי העולם. 

היכן אוכלים? את הסיור מומלץ לסיים במסעדת המערה בכביש הראשי של פקיעין, מסעדה מזרחית היחידה בישראל שממוקמת בתוך גומחת סלע עתיקת יומין, עם מנות אותנטיות כמו מסח'ן- מעדן של עוף המבושל בטאבון עם בצל וסומק ומוגש על מצע של פיתה, מנסף וסינייה. המסעדה מגישה גם ארוחות ילדים כמו שניצל בפיתה.

לכבוד המורשת הדרוזית

בדרך חזרה למרכז אפשר לעצור לראות את בית הבד של נעים שינאן בכניסה לכפר הדרוזי ג'וליס. אפשר לקבל בו הסברים על תהליך היצור, לראות את בית הבד עובד ולטעום משמן הזית הטרי. כמו כן במקום נמכרים זיתים כבושים וסבונים טבעיים משמן זית. מומלץ לקבל הסבר ולנסוע אל תוך הכפר לטיול רגלי קל אל גני אל-מונה ואל מרכז המורשת הדרוזית. ביתו של השיח' אמין טריף משמש כיום כמוזיאון קטן וכאתר דתי. לפרטים 04-9964791.

היכן אוכלים? מדרימים בכביש 70 ואחרי צומת אחיהוד, בקיבוץ יסעור, אחרי הכניסה, משמאל, נמצאת מסעדת ליליאנה. זו מסעדה איטלקית ברמה שלא מוצאים במקומותינו, בניצוחו של השף עופר רוט. מטבח איטלקי כפרי עם מאכלים אותנטיים מכל מחוזות איטליה. שירות מצוין ומנות אחת אחת. מאוד מומלץ להגיע רעבים. רצוי להזמין מקום, כי גם אחרי ההרחבה המקום מתמלא, ובצדק. 04-9960102.

לכל הפעילויות, מסעדות, אתרים ואפשרויות לינה בגליל המערבי : www.ozrothagalil.org.il וגם www.westgalil.org.il

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר