ההצעה הצרפתית לסוריה: פירוק מלא תוך 15 ימים
צרפת העבירה למועצת הביטחון של האו"ם הצעה: על סוריה להפסיק מיידית את השימוש בנשק כימי
צילום: רויטרס
צרפת העבירה למועצת הביטחון של האו"ם טיוטה לפיה, יינתן לסוריה אולטימטום בנוגע לנשק הכימי שברשותה.
על פי הטיוטה הצרפתית, מועצת הביטחון של האו"ם תדרוש מסוריה להכריז על פירוק מלא של תכנית הנשק הכימי שלה תוך 15 יום ופתיחה מיידית של כל האתרים הקשורים בכך לפיקוח האו"ם, שאם לא כן, היא צפויה לעמוד בפני עונשים, כך דווח ברויטרס.
על פרטי הטיוטה, שהגיעו אתמול (שלישי) לידי רויטרס, "במקרה של אי ציות של שלטונות סוריה להוראות... מועצת הביטחון מתכוונת לאמץ את האמצעים הדרושים לה לפי הפרק ה-7 של מגילת האו"ם".
פרק 7 למגילת האו"ם מעניק למועצת הביטחון את האפשרות לנקוט בסנקציות עד כדי התערבות צבאית. ההתייחסות לפרק זה, על פי דיפלומטים של האו"ם, גרמו לכך שרוסיה מסרבת לתמוך בטיוטה הצרפתית הראשונה.
"על סוריה להפסיק מיידית את השימוש בנשק כימי"
עוד מובהר בטיוטה, כי מועצת הביטחון רואה בממשלתו של בשאר אסד אחראית לתקיפה הכימית ב-21 באוגוסט, בה נהרגו מאות, וכן לפיגועים נוספים. "יש להפסיק מיידית את השימוש בנשק כימי על ידי השלטונות הסורים".
המועצה דואגת "דאגה עמוקה לסיכון העתידי של השימוש בנשק כימי על ידי השלטונות הסורים, וזאת בהתחשב במאגרים המשמעותיים של הנשק הכימי הקיים בידיהם".
הטיוטה הצרפתית הגיעה כתשובה לתכנית הרוסית, שהוכרזה ביום שני, לפיה על סוריה למסור את הנשק הכימי שלה לפיקוח בינלאומי כדי להימנע מפעולה צבאית אמריקנית. סוריה הודיעה שהיא מקבלת את התכנית הרוסית, וארה"ב מסרה כי היא מוכנה לדון בתכנית הרוסית, ולדחות את התקיפה בסוריה.
כמו כן, על פי הטיוטה הצרפתית, המועצה תתבקש להתייחס למלחמת האזרחים בסוריה בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, בשל האפשרות לביצוע פשעי מלחמה. בקשה זו, כך על פי דיפלומטים, תהיה קשה לקבלה עבור בעלת בריתו של אסד, מוסקבה.
עוד על פי הטיוטה, "השלטונות הסורים יגישו למזכ"ל האו"ם, באן קי מון, תוך 15 יום מיום קבלת ההחלטה, הצהרה מלאה הכוללת את כל המקומות, הכמויות והפריטים הקשורים לתכנית הנשק הכימי שלה".
כמו כן, פקחי האו"ם "בתיאום עם הארגון לאיסור נשק כימי, יבצעו בדיקות באתר וכן ייבחנו רכבים ביולוגיים, בהסתמך על הצהרת סוריה, וכן כל המקומות הנוספים שיכללו ברשימה שתעביר סוריה ותועבר ע"י כוח המשימה של האו"ם" והממשל הסורי "יאפשר גישה מיידית וללא תנאים ומגבלות לכל האזורים, המתקנים, הציוד, התיעוד ואמצעי התחבורה".
כמו כן, קוראת הטיוטה ל"איסור מיידי על נסיעות והקפאת נכסים של האחראים להפרות אלימות של החלטה זו".
בריטניה, צרפת וארה"ב החלו אתמול (שלישי) במו"מ על הטיוטה, דיונים נוספים עם שתי המעצמות האחרות במועצת הביטחון, להן יש כוח וטו – רוסיה וסין- יתקיימו בימים הקרובים.
מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, ושר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, ייפגשו בג'נבה ביום חמישי. הטיוטה צפויה להיות המפתח לנושאי הדיון בפגישה, כמו גם רעיונות רוסיה על הדברים שהמועצה צריכה לאשר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו