האירוניה של המזרח התיכון: אף שהאחים המוסלמים אינם בדיוק נמנים עם חובבי ציון, על דבר אחד הם הקפידו לא לאיים כשאחזו בשלטון במצרים: הסכם השלום עם ישראל. אתמול היו אלה דווקא הליברלים, שהחלו לאסוף חתימות לביטול הסכם קמפ דיוויד.
אפשר היה אולי לפטור את הרעיון במשיכת כתף, אבל מי שיזמה את הקמפיין היא תנועת "תמרוד", זו שהחלה לגלגל את כדור השלג שהפיל את מורסי מהנשיאות. הדרישה להתנתק מישראל היא חלק מקמפיין רחב יותר, הדורש לעצור את הסיוע האמריקני בעקבות הסנקציות שנוקטת וושינגטון כלפי הצבא המצרי. "תמרוד" קוראת לבטל את הסכם השלום עם "הישות הישראלית שההסכמים עימה כופתים את ידי כוחות הביטחון המצריים בסיני" ולנסח מחדש את ההסכמים הביטחוניים עם ישראל כך ש"יבטיחו את זכויותיה של מצרים לאבטח את גבולה". על פי מנהלי העצומה, נכון לאמש נאספו יותר מ־300 אלף חתימות.
"א־סיסי בכלל יהודי"
בישראל עוקבים בדאגה אחרי המיזם. לדברי גורם מדיני, "העובדה כי יש גורמים במצרים שמנסים לקדם את העניין דווקא עכשיו, ועוד כשזה קורה מצד גורמים המכנים את עצמם 'ליברליים', מעידה יותר מכל על סדר עדיפויות משובש ואף תמוה. גם אם יש קריאה ציבורית כזאת, המנהיגים במצרים, לא משנה לאיזה זרם הם משתייכים, מודעים היטב למפת האינטרסים של העם המצרי". ביום שישי אף התקיימה ישיבת קבינט מיוחדת, שבה קיבלו השרים עדכון על המתרחש.
מכל מקום, לעצומה נגד ארה"ב וישראל, במיוחד נגד ישראל, יש סיכוי לא רע, שכן גם חלק מתומכי האחים המוסלמים ברחובות בוודאי לא יירתעו מלחתום עליה לצד הליברלים. בעוד הממשלה הזמנית שוקלת להוציא את התנועה מחוץ לחוק וכבר אמש צצו דיווחים שלפחות 250 מפעילי התנועה נעצרו, הפיצו אנשי האחים תיאוריה חדשה. "כולם צריכים לדעת שא־סיסי הוא למעשה יהודי", אמרו פעילים בקהיר, "אמו היא יהודייה שהגיעה ממרוקו". הפעיל טארק עזיזי אמר: "א־סיסי והנשיא עדלי מנסור הם משרתי הציונים ורוצים שמצרים תהיה סוריה".
חמינאי תופס טרמפ
החרה־החזיק לא אחר מאשר המנהיג הרוחני של איראן. אתמול טען האייתוללה עלי חמינאי כי "ישראל וארה"ב אשמות בזריעת כאוס במצרים". תאוריית קונספירציה נוספת העלו היסטוריונים מערביים וערבים בשיחה עם ה"ניו יורק טיימס". כמה מהם שיערו שהעוצמה שבה הגיב הצבא המצרי כלפי המפגינים בבוקר של יום רביעי היתה מעשה מחושב, שתחילתו דווקא פרובוקציה שנועדה לגרום לתגובה אלימה מצד האחים המוסלמים וסופו מחיצתם בכוח כדי למנוע אפשרות שישתלבו מחדש בפוליטיקה המצרית.
בינתיים, אם במצרים מחפשים אשמים, בארה"ב בפרט ובמערב בכלל מחפשים דרכים להגיב ולהתמודד עם המשבר. על פי דיווחים בארה"ב, הבית הלבן קידם בסיוע אירופי ושל מדינות במפרץ עיסקה, שבמסגרתה היו תומכי מורסי מתפנים ממתחמי המחאה בתמורה למחויבות של הממשל הזמני להפסיק את השימוש בכוח. עם זאת, ה"וושינגטון פוסט" דיווח כי על אף שבממשל אובאמה האמינו לפני כשבועיים שהם קרובים לעיסקה, הממשלה המצרית הזמנית דחתה אותה. על פי העיתון, כישלון העיסקה חשף את מגבלות הכוח של ארה"ב ופגע במעמדה מולם.
הקשר הישראלי?
בה בעת, הגנרל א־סיסי והמעגל הקרוב אליו מקיימים בימים אלה תקשורת הדוקה עם עמיתיהם הישראלים. על פי ה"ניו יורק טיימס", שמצטט דיפלומטים מערביים, נציגי ישראל מטילים בשיחות אלה ספק במסרים המערביים ואף הבהירו לממשל בקהיר כי "אין מה לדאוג באשר לאפשרות שהאמריקנים יפסיקו את הסיוע הצבאי". ייתכן שהדבר קשור לכך שכאשר הציע הסנאטור ראנד פול להעביר תיקון לחוק כדי להפסיק את הסיוע הכלכלי למצרים, הלובי היהודי החזק בוושינגטון, איפא"ק, שלח ב־31 ביולי מכתב לסנאטורים שבו הביע התנגדות לקיצוץ בטענה כי מעשה זה "עשוי להגביר את חוסר היציבות במצרים ועלול לפגוע באינטרסים אמריקניים חשובים וישפיע באופן שלילי על בעלת הברית ישראל". על פי ה"טיימס", אובאמה הסכים לא לפגוע בסיוע, אך דחה העברת מטוסי קרב מדגם F-16.
ארדואן: א־סיסי כמו אסד
גם באירופה לא יודעים איך לעכל את המתרחש במצרים. מנהיגי גרמניה, איטליה, צרפת ובריטניה קראו לאיחוד האירופי להגיב בקול אחד למאורעות במצרים. את מצרים גינה בחריפות גם ראש ממשלת טורקיה ארדואן והישווה את א־סיסי לנשיא סוריה אסד, ובתגובה ביטל משרד ההגנה בקהיר תרגיל ימי משותף, שהיה מתוכנן לחודש אוקטובר. מנגד, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, הרשות הפלשתינית והממלכה הירדנית פירסמו הודעות תמיכה במשטר במצרים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו