אני שעטנז של אישה מודרנית ומתקדמת, אך גם מסורתית מאין כמותה. אני מבינה את צורכי התעשייה, אמפתית למצוקות בינלאומיות, צועדת עם הקידמה אל מחוזות עתידניים - עד שכל אלה מתיישבים לי על הצלחת ומאיימים לגזול ממני את אחת מהנאות החיים המגדירות אותי.
מול צלחת שכזאת, שעליה המבורגר פרי פיתוח מעבדה, מעשה ידי אדם מבריק - אני עוצרת לחשוב ולהרהר.
אני מבינה את הצורך בפיתוח המבורגר בתנאי מעבדה, ויודעת שהקציצה המהונדסת צופנת בחובה הבטחה למזעור הרעב העולמי. ובכל זאת - אני מנסה לחשוב על פתרונות אחרים.
אני בוחנת בקפדנות את הקריצות השונות של התחום הקולינרי אל זה התעשייתי. פיתוח של סיבי חלבון מן החי אף הוא מוכר במעבדות הלבנות של מפעלי המזון הגדולים, אך זוהי הפעם הראשונה שמעבדה קרה מחליפה מטבח לוהט, מוח אנליטי בא במקום ידיים יצירתיות וההמבורגר הסינתטי הראשון נוצר.
ואותי זה מפחיד. אני חוששת שמהר מדי נוותר על מהותנו האורגנית, ניפול שבויים ביכולות האינסופיות של המוח האנושי להערים ולו לרגע על כוחות הטבע. אני מאמינה שקמפיינים ממוקדים, המעודדים צריכה מבוקרת של בשר, יאזנו את עקומת הביקוש וההיצע.
אני יודעת, מתוך ניסיון ניהול משק בית, שצרכנות נבונה ואחראית חוסכת במשאבים ומאפשרת לדאוג במעט לאלה שיש להם פחות.
אני ממשיכה וכותבת שורות אלו, ומתבוננת בילדיי זוללים לחמנייה תפוחה שבין לחייה קציצת המבורגר נוטפת עסיס - ויודעת בוודאות שאני לא חברה של הקציצה ההיא מלונדון, קרת הלב ונטולת האופי. אני חוששת מהיום שבו ישבטו לי את הסטייק או את פילה הדג או את הבעל, כי הרי גם גבר לעניין קשה למצוא.
* * *
מבשרים את העתיד
היסטוריה בצלחת • המבורגר שפותח מתאי גזע של פרה, טוגן ונאכל לראשונה • "זה קרוב להיות בשר, אבל חסר שומן"
האם הייתם מוכנים לשלם 330 אלף דולר על המבורגר? כנראה שלא. אבל ההמבורגר הסינתטי פורץ הדרך, שנחשף אתמול בלונדון, פותח לא רק את הארנק - אלא גם צוהר לסוגיות מדעיות ומוסריות. ולמקרה שתהיתם אם העולם בכלל זקוק להמבורגר סינתטי: כמו תמיד, זו שאלה של טעם.
הקציצה המהונדסת, שפותחה במעבדה בעלות של 330 אלף דולר מתאי גזע של פרות, עמדה אתמול למבחן טעימה בפעם הראשונה. שניים התנדבו לתת את הביס ההיסטורי. על דבר אחד הם הסכימו: לנתח המלאכותי, שפותח במשך חמש שנים, יש אמנם מרקם של בשר - אבל בשל מחסור בשומן חסר לו הטעם המוכר. "הייתי אומרת שזה קרוב להיות בשר", אמרה אחת מהם, התזונאית האוסטרית האני רוטזלר, והוסיפה: "חסרים לי המלח והפלפל".
הטועם השני היה העיתונאי האמריקני ג'וש שונוולד, שאמר כי קשה לתת ציונים להמבורגר בלי קטשופ. גם הוא תלה את הטעם המשונה בהיעדר שומן. "זו קציצה רזה", אמר, "אבל יש לה טעם של המבורגר". כך או כך, ד"ר מארק פוסט מאוניברסיטת מאסטריכט שבהולנד, שעומד בראש הפרויקט, אמר כי הטעימה היא בבחינת "צעד ראשון מוצלח".
ואם במפתחי הקציצה עסקינן, אתמול נחשף כי המימון לפרויקט מגיע מסרגיי ברין, אחד ממייסדי חברת "גוגל". מטרתו של ברין היא לפתח בשר סינתטי אכיל, כדי להחליף את הבשר שמופק היום מבקר. כשהתייחס לנזק הסביבתי שגורמת תעשיית הבשר, אמר ברין כי יש שלוש דרכים להתייחס לבעיה. הראשונה, לדבריו, היא "שכולם יהפכו לצמחונים, וזה כנראה לא יקרה. האחרות הן להתעלם מהבעיה או להתמודד איתה".
אלי לאון וסוכנויות הידיעות טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו