עבירות הבנייה של "הלוחם בשחיתות"

יותר מעשור הוגדרו סלון ומטבח בביתו של אלדד יניב כחריגות בנייה • למרות צווי הריסה - המבנה הבלתי חוקי נותר על תלו, ורעייתו של יניב אף הורשעה באי קיום צו בית משפט • לאחרונה הרסו את המבנה • יניב: "כיבדנו את פסק הדין"

אלדד יניב // צילום: אורן בן חקון

סלון ומטבח בביתו של עו"ד אלדד יניב - העומד בראש תנועת המחאה מול ביתו של היועמ"ש, כחלק מהמלחמה בשחיתות שאותה הוא מוביל בהקשר לחקירות רה"מ, נבנו בשנת 2006 כתוספת בנייה בלתי חוקית על גג בית המשפחה. 

זאת ועוד, יותר מעשר שנים מאז הבנייה הבלתי חוקית ושבע שנים מאז הורשעה אשתו, ליאור יניב, שהדירה רשומה על שמה - עמד המבנה הבלתי חוקי על תלו, ולא נהרס על ידי המשפחה למרות צווי הריסה שהוצאו למקום. לפני כחודשיים קבע בית המשפט כי על משפחת יניב להרוס באופן מיידי את המבנה והרשיע את ליאור יניב באי קיום צו בית משפט, תוך שהוא מטיח דברי ביקורת חריפים ביותר בעניין התנהלותה ומשית עליה קנס כספי כבד בסך כולל של 83,900 אלף שקלים. מעיריית ת"א נמסר כי רק לאחרונה, 11 שנים אחרי שנבנה, הרסה המשפחה את המבנה.

בתקופה האחרונה נדמה שאין קול צלול וחד יותר לנזקים הנגרמים לחברה בעקבות שחיתות ועבירות על החוק מאשר קולו של אלדד יניב, לשעבר יועצו ויד ימינו של אהוד ברק, ובשנים האחרונות אדם הטוען כי תיקן את דרכיו הקלוקלות ומנסה למצב את עצמו כפעיל פוליטי מוביל במלחמה בשחיתות. בבחירות 2013 התמודד יניב במסגרת מפלגת "ארץ חדשה" שהקים, שנושא ניקיון הכפיים עמד בראש סדר יומה. כשנתיים לאחר מכן, לקראת בחירות 2015, התמודד על מקום ברשימת המחנה הציוני אולם נדחק למקום לא ריאלי ונותר בחוץ. 

כעת מתברר כי בעודו מנהל מאבק בשחיתות הציבורית, השתמש יניב במבנה בלתי חוקי בגודל 17 מ"ר שהוקם על גג הדירה, המיועד להריסה בצו בית משפט, כסלון ומטבח הבית שבו הוא מתגורר עם משפחתו. בהליך המשפטי הארוך שהתנהל הורשעה אשתו, שהדירה רשומה על שמה, בבניית מבנה ללא היתר ובאי ציות לצו שיפוטי שהורה על הריסת המבנה. כבר בתחילת הדרך, ארבע שנים אחרי שנבנה על גג בית מגוריו של יניב, הורה בית המשפט לעניינים מקומיים בתל אביב על הריסת המבנה והרשיע את ליאור יניב בבנייה בלתי חוקית. מדובר בסטייה של 17 מ"ר מהיתר הבנייה - סדר גודל בלתי מבוטל, כפי שמציין בית המשפט - של מבנה על גג בית המשפחה. בית המשפט אף גזר עליה קנס בסך 50 אלף שקלים בגין חריגת הבנייה. 

ביתו של אלדד יניב // צילום: גדעון מרקוביץ

אולם משפחת יניב לא ויתרה והחלה במסכת בלתי פוסקת של ערעורים ועתירות, כ־20 במספר, בכל הערכאות האפשריות, כולל בית המשפט העליון, על מנת לעכב את הריסת המבנה. בפברואר 2014 דחה בית המשפט העליון את הערעור והורה על הריסת המבנה, אולם למרות פסק הדין חריגת הבנייה נותרה בעינה. הדבר הביא את התובעת, עיריית ת"א, לבקש להרשיע את ליאור יניב גם באי כיבוד צו בית המשפט. כאמור, ביוני 2017 ניתן גזר הדין, כשבית המשפט לעניינים מקומיים בת"א קבע כי על המבנה להיהרס באופן מיידי, הרשיע את ליאור יניב באי ציות לצו בית המשפט והשית עליה קנס של כ־84 אלף שקלים. סכום זה כולל קנס של 25 אלף שקלים ועוד קנס יומי בסך 100 שקלים לכל יום שבו לא נהרס המבנה מאז נכנס לתוקף הצו השיפוטי שלא כובד. 

שותפיו וחבריו של אלדד יניב הם שייצגו את ליאור יניב במהלך המשפטי. הערעור לביהמ"ש המחוזי הוגש על ידי עו"ד שרון שטיין, שותף במשרד עורכי הדין יניב ושות', ובערכאה אחרת ייצג אותה עו"ד לוליק אסל, שעבד אף הוא במשרד יניב ושות' שאף ייצג את אלדד יניב בשבוע שעבר, כשנעצר בחשד לשידול להפגנה בלתי חוקית בפתח תקווה. 

פסק הדין

השופט בתיק, עלאא מסארווה, מתח ביקורת חריפה על התנהלות משפחת יניב וקבע כי "עבירה של אי קיום צו שיפוטי חותרת תחת הערך בדבר שלטון החוק, בפרט כאשר מדובר על עבירות בנייה שהן 'עבירות המקור'. כאשר מדובר בצו שיפוטי שניתן בשנת 2010, ביחס לבנייה בלתי חוקית משנת 2006 שטרם נהרסה גם לא בשנת 2017, נדמה שהפגיעה בערכים המוגנים בבסיס העבירה היא קשה במיוחד. כאמור לעיל, עסקינן בפגיעה מודעת ומכוונת. התעקשות הנאשמת לנסות להכשיר את תוכנית הבנייה בדיעבד, גם במחיר הפרת החוק, יש בה משום זלזול בהוראות החוק, תוך העדפת האינטרס הפרטי".

מאלדד יניב נמסר כי "זה לא סלון, אלא סגירה על גג שהוא שלי. כשבית המשפט החליט לפרק את זה - פירקנו. הגשנו בקשה חוזרת לבנייה וככל הנראה בעוד שלושה חודשים נבנה ושלום על ישראל. היה ויכוח משום שניהלנו מו"מ עם העירייה, שסברה שצריך להרוס. כל אדם צריך לקיים פסק דין של בית משפט, וגם אנחנו קיימנו, ועדיין, יש לנו זכויות לנהל ויכוח עם רשויות אם אנחנו חושבים שאנחנו צודקים. בסופו של דבר, כשיש הכרעה משפטית, צריכים לכבד אותה כמו אזרחים שומרי חוק".  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר